Басты мәзірді ашу

АҚШ президенттерінің тізімі

АҚШ президенті — Америка Құрама Штаттарының атқарушы билігінің басшысы. Лауазым 1787 жылы Конституциялық жиын қабылдаған АҚШ Конституциясымен енгізілген. АҚШ-тың алғашқы президенті Джордж Уошингтон болып табылады.

АҚШ президентін сайлау 1789 жылдан бастап жүргізіледі. Егер президент екінші мәрте сайланып, өкілеттілігін жалғастырған болса, бір президенттік болып нөмірленеді (мысалы: екі мәрте сайланған Джородж Уошингтон АҚШ-тың бірінші және екінші емес, тек бірінші президенті болып табылады.). Тек Гровер Кливленд ғана АҚШ-тың 22-ші және 24-президенті болып есептеледі. Франклин Делано Рузвельт — төрт мәрте президенттікке сайланған АҚШ тарихындағы жалғыз тұлға. Уильям Гаррисон — билік басында ең қысқа мерзім болған президент (1841 жылдың наурыз және сәуір айлары).

Америка президенттерінің сегізі қызмет барысында қайтыс болған. Төртеуі (Уильям Генри Гаррисон[1], Закари Тейлор[2], Уоррен Гардинг[3] және Франклин Д. Рузвельт) өз өлімімен қайтыс болса, төртеуі адам қолынан қаза тапқан: Авраам Линкольн, Джеймс Гарфилд, Уильям Мак-Кинли[4] мен Джон Кеннеди және біреуі Ричард Никсон қызметінен отставкаға кеткен[5].

Президенттер тізімі

      Партиясыз (2)           Федералист (1)           Демократиялық-республикалық (4)           Демократиялық (15)           Уиг (4)           Республикалық (19)           Ұлттық Одақ (2)
Президенттігі Президент Президенттікке дейінгі лауазымы Партиясы Вице-президент
1 30 сәуір, 1789

4 наурыз 1797
  Джордж Уошингтон
17321799
(Өмірінің ұзақтығы: 67 жас)
[6][7][8]
Құрлықтық Армияның Бас қолбасшысы (17751783)   Партиясыз
Джон Адамс
2 4 наурыз 1797

4 наурыз 1801
  Джон Адамс
1735–1826
(Өмірінің ұзақтығы: 90 жас)
[9][10][11]
Америка Құрама Штаттарының
1-вице-президенті
Федераликтік партия Томас Джефферсон
3 4 наурыз 1801

4 наурыз 1809
  Томас Джефферсон
1743–1826
(Өмірінің ұзақтығы: 83 жас)
[12][13][14]
Америка Құрама Штаттарының
2-вице-президенті
Демократиялық-республикалық Аарон Бёрр
4 наурыз 18014 наурыз 1805
Джордж Клинтон
4 наурыз 18054 наурыз 1809
4 4 наурыз 1809

4 наурыз 1817
  Джеймс Мэдисон
1751–1836
(Өмірінің ұзақтығы: 85 жас)
[15][16][17]
5-ші АҚШ Мемлекеттік хатшысы
(1801–1809)
Демократиялық-республикалық Джордж Клинтон
4 наурыз 180920 сәуір 1812
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Клинтон өкілеттілігінің қалдығы)
Элбридж Герри
4 наурыз 181323 қазан 1814
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Герри өкілеттілігінің қалдығы)
5 4 наурыз 1817

4 наурыз 1825
  Джеймс Монро
1758–1831
(Өмірінің ұзақтығы: 73 жас)
[18][19][20]
7-ші АҚШ Мемлекеттік хатшысы
(1811–1817)
Демократиялық-республикалық
Дэниел Томпкинс
6 4 наурыз 1825

4 наурыз 1829
  Джон Куинси Адамс
1767–1848
(Өмірінің ұзақтығы: 80 жас)
[21][22][23]
8-ші АҚШ Мемлекеттік хатшысы
(1817–1825)
Демократиялық-республикалық Джон Колдуелл Кэлхун
7 4 наурыз 1829

4 наурыз 1837
  Эндрю Джексон
1767–1845
(Өмірінің ұзақтығы: 78 жас)
[24][25][26]
Теннесиден шыққан Құрама Штарттар Сенаторы
(1823–1825)
Демократиялық Джон К. Кэлхун
4 наурыз 182928 желтоқсан 1832
(Қызметтен басатылған)
Қызмет орны бос
(Кэлхун өкілеттілігінің қалдығы)
Мартин Ван Бюрен
4 наурыз 18334 наурыз 1837
8 4 наурыз 1837

4 наурыз 1841
  Мартин Ван Бюрен
1782–1862
(Өмірінің ұзақтығы: 79 жас)
[27][28][29]
Америка Құрама Штаттарының
8-вице-президенті
Демократиялық Ричард Ментор Джонсон
9 4 наурыз 1841

4 сәуір 1841
(Қызмет барысында қайтыс болған)
  Уильям Генри Гаррисон
1773–1841
(Өмірінің ұзақтығы: 68 жас)
[30][31][32]
Колумбиядағы АҚШ Елшісі
(1828–1829)
Уиг Джон Тайлер
(Президент ізбасары)
10 4 сәуір 1841

4 наурыз 1845
  Джон Тайлер
1790–1862
(Өмірінің ұзақтығы: 71 жас)
[33][34][35]
Америка Құрама Штаттарының
10-вице-президенті
Уиг
4 сәуір 184113 қыркүйек 1841
Қызмет орны бос
Партиясыз
13 қыркүйек 18414 наурыз 1845
11 4 наурыз 1845

4 наурыз 1849
  Джеймс Нокс Полк
1795–1849
(Өмірінің ұзақтығы: 53 жас)
[36][37][38]
Теннесидің

9-губернаторы
(1839–1841)

Демократиялық Джордж Даллас
12
4 наурыз 1849

9 шілде 1850
(Қызмет барысында қайтыс болған)
  Закари Тейлор
1784–1850
(Өмірінің ұзақтығы: 65 жас)
[39][40][41]
АҚШ әскерінің 1-атқыштар полкінің генерал-майоры
(1846–1849)
Уиг Миллард Филлмор
(Президент ізбасары)
13 9 шілде 1850

4 наурыз 1853
  Миллард Филлмор
1800–1874
(Өмірінің ұзақтығы: 74 жас)
[42][43][44]
Америка Құрама Штаттарының
12-вице-президенті
Уиг Қызмет орны бос
14 4 наурыз 1853

4 наурыз 1857
  Франклин Пирс
1804–1869
(Өмірінің ұзақтығы: 64 жас)
[45][46][47]
АҚШ әскерінің 9-атқыштар бригадасының генералы
(1847–1848)
Демократиялық Уильям Руфус Кинг
4 наурыз18 сәуір 1853
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Кинг өкілеттілігінің қалдығы)
15 4 наурыз 1857

4 наурыз 1861
  Джеймс Бьюкенен
1791–1868
(Өмірінің ұзақтығы: 77 жас)
[48][49][50]
Ұлыбританиядағы АҚШ Елшісі
(1853–1856)
Демократиялық Джон Кэбелл Брекинридж
16 4 наурыз 1861

15 сәуір 1865
(Адам қолынан қаза тапқан)
  Авраам Линкольн
1809–1865
(Өмірінің ұзақтығы: 56 жас)
[51][52][53]
Иллинойстегі 7-сайлау округінен шыққан Өкілдер палатасының мүшесі
(1847–1849)
Республикалық
(Ұлттық Одақ)
Ганнибал Гэмлин
4 наурыз 18614 наурыз 1865
Эндрю Джонсон
4 наурыз15 сәуір 1865
(Президент ізбасары)
17 15 сәуір 1865

4 наурыз 1869
  Эндрю Джонсон
1808–1875
(Өмірінің ұзақтығы: 66 жас)
[54][55][56]
Америка Құрама Штаттарының
16-вице-президенті
Ұлттық Одақ
April 15, 1865ш. 1868
Қызмет орны бос
Демократиялық
ш. 18684 наурыз 1869
18
4 наурыз 1869

4 наурыз 1877
  Улисс Грант
1822–1885
(Өмірінің ұзақтығы: 63 жас)
[57][58][59]
АҚШ әскерінің Бас қолбасшысы
(1864–1869)
Республикалық Шайлер Колфакс
4 наурыз 18694 наурыз 1873
Генри Уилсон
4 наурыз 187322 қазан 1875
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Уиллсон өкілеттілігінің қалдығы)
19 4 наурыз 1877

4 наурыз 1881
  Резерфорд Хейз
1822–1893
(Өмірінің ұзақтығы: 70 жас)
[60][61][62]
Огайо штатының 29-шы & 30-шы губернаторы
(1868–1872 & 1876–1877)
Республикалық Уильям Элмон Уилер
20 4 наурыз 1881

19 қыркүйек 1881
(Адам қолынан қаза тапқан)
  Джеймс Гарфилд
1831–1881
(Өмірінің ұзақтығы: 49 жас)
[63][64][65]
Огайодағы 19-сайлау округінен шыққан Өкілдер палатасының мүшесі
(1863–1881)
Республикалық Честер А. Артур
(Президент ізбасары)
21 19 қыркүйек 1881

4 наурыз 1885
  Честер А. Артур
1829–1886
(Өмірінің ұзақтығы: 57 жас)
[66][67][68]
Америка Құрама Штаттарының
20-вице-президенті
Республикалық Қызмет орны бос
22 4 наурыз 1885

4 наурыз 1889
  Гровер Кливленд
1837–1908
(Өмірінің ұзақтығы: 71 жас)
[69][70]
Нью-Йорктің

28-губернаторы
(1883–1885)

Демократиялық Томас Эндрюс Хендрикс
4 наурыз25 қазан 1885
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Хэндрикс өкілеттілігінің қалдығы)
23 4 наурыз 1889

4 наурыз 1893
  Бенджамин Гаррисон
1833–1901
(Өмірінің ұзақтығы: 67 жас)
[71][72][73]
Индиана штатынан шыққан АҚШ сенаторы
(1881–1887)
Республикалық Леви Мортон
24 4 наурыз 1893

4 наурыз 1897
  Гровер Кливленд
1837–1908
(Өмірінің ұзақтығы: 71 жас)
[69][70]
Америка Құрама Штаттарының 22-президенті
(1885–1889)
Демократиялық Эдлай Эвинг Стивенсон
25 4 наурыз 1897

14 қыркүйек 1901
(Адам қолынан қаза тапқан)
  Уильям Мак-Кинли
1843–1901
(Өмірінің ұзақтығы: 58 жас)
[74][75][76]
Огайо штатының 39-губернаторы
(1892–1896)
Республикалық Гаррет Хобарт
4 наурыз 189721 қазан 1899
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Хобарт өкілеттілігінің қалдығы)
Теодор Рузвельт
4 наурыз14 қыркүйек 1901
(Президент ізбасары)
26 14 қыркүйек 1901

4 наурыз 1909
  Теодор Рузвельт
1858–1919
(Өмірінің ұзақтығы: 60 жас)
[77][78][79]
Америка Құрама Штаттарының
25-вице-президенті
Республикалық Қызмет орны бос
14 қыркүйек 19014 наурыз 1905
Чарльз Фэрбенкс
4 наурыз 19054 наурыз 1909
27 4 наурыз 1909

4 наурыз 1913
  Уильям Говард Тафт
1857–1930
(Өмірінің ұзақтығы: 72 жас)
[80][81][82]
Америка Құрама Штаттарының 42-Соғыс министрі
(1904–1908)
Республикалық Джеймс Скулкрафт Шерман
4 наурыз 190930 қараша 1912
(Қызмет барысында қайтыс болған)
Қызмет орны бос
(Шерман өкілеттілігінің қалдығы)
28 4 наурыз 1913

4 наурыз 1921
  Вудро Вильсон
1856–1924
(Өмірінің ұзақтығы: 67 жас)
[83][84][85]
Нью-Жерси штатының 34-губернаторы
(1911–1913)
Демократиялық
Томас Райли Маршалл
29 4 наурыз 1921

2 тамыз 1923
(Қызмет барысында қайтыс болған)
  Уоррен Гардинг
1865–1923
(Өмірінің ұзақтығы: 57 жас)
[86][87][88]
Огайо штатынан шыққан АҚШ сенаторы
(1915–1921)
Республикалық Калвин Кулидж
(Президент ізбасары)
30 2 тамыз 1923

4 наурыз 1929
  Калвин Кулидж
1872–1933
(Өмірінің ұзақтығы: 60 жас)
[89][90][91]
Америка Құрама Штаттарының
29-вице-президенті
Республикалық Қызмет орны бос
2 тамыз 19234 наурыз 1925
Чарльз Гейтс Дауэс
4 наурыз 19254 наурыз 1929
31
4 наурыз 1929

4 наурыз 1933
  Герберт Гувер
1874–1964
(Өмірінің ұзақтығы: 90 жас)
[92][93][94]
Америка Құрама Штаттарының 3-Сауда министрі
(1921–1928)
Республикалық Чарлз Кёртис
32 4 наурыз 1933

12 сәуір 1945
(Қызмет барысында қайтыс болған)
  Франклин Д. Рузвельт
1882–1945
(Өмірінің ұзақтығы: 63 жас)
[95][96][97]
Нью-Йорктің 44-губернаторы
(1929–1932)
Демократиялық Джон Нэнс Гарнер
4 наурыз 193320 қаңтар, 1941
Генри Эгард Уоллес
20 қаңтар, 194120 қаңтар, 1945
Гарри Трумэн
20 қаңтар12 сәуір, 1945
(Президент ізбасары)
33 12 сәуір 1945

20 қаңтар, 1953
  Гарри Трумэн
1884–1972
(Өмірінің ұзақтығы: 88 жас)
[98][99][100]
Америка Құрама Штаттарының
34-вице-президенті
Демократиялық Қызмет орны бос
12 сәуір 194520 қаңтар, 1949
Олбен Уильям Баркли
20 қаңтар, 194920 қаңтар, 1953
34
20 қаңтар, 1953

20 қаңтар, 1961
  Дуайт Д. Эйзенһауэр
1890–1969
(Өмірінің ұзақтығы: 78 жас)
[101][102][103]
Еуропадағы НАТО БҚК Бас қолбасшысы
(1949–1952)
Республикалық
Ричард Никсон
35 20 қаңтар, 1961

22 қазан 1963
(Адам қолынан қаза тапқан)
  Джон Ф. Кеннеди
1917–1963
(Өмірінің ұзақтығы: 46 жас)
[104][105][106]
Массачусетс штатынан шыққан АҚШ сенаторы
(1953–1960)
Демократиялық Линдон Б. Джонсон
(Президент ізбасары)
36 22 қазан 1963

20 қаңтар, 1969
  Линдон Б. Джонсон
1908–1973
(Өмірінің ұзақтығы: 64 жас)
[107][108]
Америка Құрама Штаттарының
37-вице-президенті
Демократиялық Қызмет орны бос
20 қазан 196320 қаңтар 1965
Хьюберт Хорейшо Хамфри
20 қаңтар, 196520 қаңтар, 1969
37 20 қаңтар, 1969

9 тамыз 1974
(Қызметтен басатылған)
  Ричард Никсон
1913–1994
(Өмірінің ұзақтығы: 81 жас)
[109][110][111]
Америка Құрама Штаттарының
36-вице-президенті

(1953–1961)
Республикалық Спиро Агню
20 қаңтар, 196910 қазан 1973
(Қызметтен басатылған)
Қызмет орны бос
10 қараша6 желтоқсан 1973
Джеральд Форд
6 желтоқсан 1973August 9, 1974
(Президент ізбасары)
38 9 тамыз 1974

20 қаңтар, 1977
  Джеральд Форд
1913–2006
(Өмірінің ұзақтығы: 93 жас)
[112][113][114]
Америка Құрама Штаттарының
40-вице-президенті
Республикалық Қызмет орны бос
9 тамыз19 желтоқсан 1974
Нельсон Рокфеллер
желтоқсан 19, 197420 қаңтар, 1977
39 20 қаңтар, 1977

20 қаңтар, 1981
  Джимми Картер
1924 жылы туылған
(95 жаста)
[115][116][117]
Джорджия штатының 76-губернаторы
(1971–1975)
Демократиялық Уолтер Мондейл
40 20 қаңтар, 1981

20 қаңтар, 1989
  Рональд Рейган
1911–2004
(Өмірінің ұзақтығы: 93 жас)
[118][119][120]
Калифорния штатының 33-губернаторы
(1967–1975)
Республикалық
Джордж Г. У. Буш
41 20 қаңтар, 1989

20 қаңтар, 1993
  Джордж Г. У. Буш
1924-2018
(Өмірінің ұзақтығы: 93 жас))
[121][122][123]
Америка Құрама Штаттарының
43-вице-президенті
Республикалық Дэн Куэйл
42 20 қаңтар, 1993

20 қаңтар, 2001
  Билл Клинтон
1946 жылы туылған
(73 жаста)
[124][125][126]
Арканзас штатының 40-шы & 42-ші губернаторы
(1979–1981 & 1983–1992)
Демократиялық
Эл Гор
43 20 қаңтар, 2001

20 қаңтар, 2009
  Джордж У. Буш
1946 жылы туылған
(73 жаста)
[127][128]
Техас штатының 46-губернаторы
(1995–2000)
Республикалық
Дик Чейни
44 20 қаңтар, 2009

20 қаңтар, 2017
  Барак Обама
1961 жылы туылған
(58 жаста)
[129][130]
Иллинойс штатынан шыққан АҚШ Сенаторы
(2005–2008)
Демократиялық
Джо Байден
45
20 қаңтар, 2017

Лауазымды иеленуші
  Дональд Трамп
1946 жылы туылған
(73 жаста)
[131][132]
The Trump Organization Төрағасы және Президенті
(1971–2017)
Республикалық Майк Пенс

Қазір өмір сүріп жатқан бұрыңғы президенттер

2019 жылғы қараша айының деректері бойынша қазір өмір сүріп жатқан бұрыңғы президенттер саны бесеу:

Президент Президенттігі Туған күні
Джимми Картер 39 1977–1981 қазан 1, 1924 (1924-10-01) (95 жаста)
Билл Клинтон 42 1993–2001 тамыз 19, 1946 (1946-08-19) (73 жаста)
Джордж У. Буш 43 2001–2009 шілде 6, 1946 (1946-07-06) (73 жаста)
Барак Обама 44 2009–2017 тамыз 4, 1961 (1961-08-04) (58 жаста)

Тағы қараңыз

Дереккөздер

  1. Cleaves Freeman Old Tippecanoe: William Henry Harrison and His Time — C. Scribner's Sons, 1939. — P. 152.
  2. Ingersoll, Jared Death of the President. University of Virginia's Miller Center of Public Affairs. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 маусым 2013. Тексерілді, 2 қараша 2010.
  3. Russell Francis The Shadow of Blooming Grove – Warren G. Harding in His Times — Easton Press, 1962. — P. 591. — ISBN 0070543380.
  4. Big Ben Parker and President McKinley's Assassination. Math.buffalo.edu. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 маусым 2013. Тексерілді, 8 тамыз 2011.
  5. Nixon Resigns, The Washington Post. Тексерілді желтоқсан 31, 2008.
  6. Biography of George Washington (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  7. George Washington – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  8. Life Portrait of George Washington. American Presidents: Life Portraits. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  9. Biography of John Adams (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  10. John Adams – U.S. Presidents. Тексерілді, 21 қараша 2016.
  11. Life Portrait of John Adams. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  12. Biography of Thomas Jefferson (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  13. Thomas Jefferson – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  14. Life Portrait of Thomas Jefferson. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  15. Biography of James Madison (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  16. James Madison – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  17. Life Portrait of James Madison. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  18. Biography of James Madison (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  19. James Monroe – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  20. Life Portrait of James Monroe. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  21. Biography of John Quincy Adams (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  22. John Quincy Adams – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  23. Life Portrait of John Quincy Adams. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  24. Biography of Andrew Jackson (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  25. Andrew Jackson – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  26. Life Portrait of Andrew Jackson. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  27. Biography of Martin Van Buren (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  28. Martin Van Buren – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  29. Life Portrait of Martin Van Buren. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  30. Biography of William Henry Harrison (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  31. William Henry Harrison – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  32. Life Portrait of William Henry Harrison. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  33. Biography of John Tyler (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  34. John Tyler – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  35. Life Portrait of John Tyler. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  36. Biography of James Polk (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  37. James K. Polk – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  38. Life Portrait of James K. Polk. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  39. Biography of Zachary Taylor (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  40. Zachary Taylor – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  41. Life Portrait of Zachary Taylor. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  42. Biography of Millard Fillmore (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  43. Millard Fillmore – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  44. Life Portrait of Millard Fillmore. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  45. Biography of Franklin Pierce (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  46. Franklin Pierce – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  47. Life Portrait of Franklin Pierce. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  48. Biography of James Buchanan (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  49. James Buchanan – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  50. Life Portrait of James Buchanan. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  51. Biography of Abraham Lincoln (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  52. Abraham Lincoln – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  53. Life Portrait of Abraham Lincoln. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  54. Biography of Andrew Johnson (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  55. Andrew Johnson – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  56. Life Portrait of Andrew Johnson. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  57. Biography of Ulysses S. Grant (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  58. Ulysses S. Grant – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  59. Life Portrait of Ulysses S. Grant. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  60. Biography of Rutherford B. Hayes (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  61. Rutherford B. Hayes – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  62. Life Portrait of Rutherford B. Hayes. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  63. Biography of James Garfield (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  64. James A. Garfield – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  65. Life Portrait of James Garfield. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  66. Biography of Chester Arthur (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  67. Chester A. Arthur – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  68. Life Portrait of Chester A. Arthur. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  69. a b Grover Cleveland – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  70. a b Life Portrait of Grover Cleveland. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  71. Biography of Benjamin Harrison (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  72. Benjamin Harrison – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  73. Life Portrait of Benjamin Harrison. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  74. Biography of William McKinley (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  75. William McKinley – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  76. Life Portrait of William McKinley. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  77. Biography of Theodore Roosevelt (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  78. Theodore Roosevelt – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  79. Life Portrait of Theodore Roosevelt. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  80. Biography of William Howard Taft (March 13, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  81. William Howard Taft – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  82. Life Portrait of William Howard Taft. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  83. Biography of Woodrow Wilson (March 13, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  84. Woodrow Wilson – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  85. Life Portrait of Woodrow Wilson. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  86. Biography of Warren G. Harding (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  87. Warren G. Harding – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  88. Life Portrait of Warren G. Harding. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  89. Biography of Calvin Coolidge (March 13, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  90. Calvin Coolidge – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  91. Life Portrait of Calvin Coolidge. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  92. Biography of Herbert Hoover (March 13, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  93. Herbert Hoover – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  94. Life Portrait of Herbert Hoover. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  95. Biography of Franklin D. Roosevelt (March 20, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  96. Franklin D. Roosevelt – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  97. Life Portrait of Franklin D. Roosevelt. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 6 наурыз 2016.
  98. Biography of Harry S Truman (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  99. Harry Truman – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  100. Life Portrait of Harry S. Truman. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  101. Biography of Dwight D. Eisenhower (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  102. Dwight D. Eisenhower – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  103. Life Portrait of Dwight D. Eisenhower. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  104. Biography of John F. Kennedy (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  105. John F. Kennedy – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  106. Life Portrait of John F. Kennedy. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  107. Lyndon B. Johnson – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  108. Life Portrait of Lyndon B. Johnson. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  109. Richard M. Nixon (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  110. Richard M. Nixon – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  111. Life Portrait of Richard M. Nixon. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  112. Biography of Gerald R. Ford (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  113. Gerald Ford – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  114. Life Portrait of Gerald R. Ford. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  115. Biography of Jimmy Carter (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  116. Jimmy Carter – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  117. Life Portrait of Jimmy Carter. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  118. Biography of Ronald Reagan (June 25, 2008). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  119. Ronald Reagan – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  120. Life Portrait of Ronald Reagan. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  121. Biography of George Herbert Walker Bush (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  122. George Bush – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  123. Life Portrait of George H.W. Bush. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  124. Biography of William J. Clinton (March 12, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  125. Bill Clinton – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  126. Life Portrait of Bill Clinton. American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. Тексерілді, 7 наурыз 2016.
  127. Biography of President George W. Bush (February 25, 2007). Тексерілді, 12 қаңтар 2009.
  128. George W. Bush – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  129. President Barack Obama (20 қаңтар, 2009). Тексерілді, 20 қаңтар, 2009.
  130. Barack Obama – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 27 қараша 2016.
  131. President Donald J. Trump (20 қаңтар, 2017). Тексерілді, 20 қаңтар, 2017.
  132. Donald Trump – U.S. Presidents. History. Тексерілді, 20 қаңтар, 2017.