Беларусиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Беларусияның 4 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 3 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Беларусия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 10 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Беловеж орманы
(белар. Белавежская пушча)
Ең жақын елді мекен: Каменец
( Польшамен бірге  )
1992, 2014 33 vii
2   Мирский қорғаны
(белар. Мірскі замак)
Мир
Гродненская облысы
XVI—XVII ғ. 2000 625 ii, iv
3 Струве геодезиялық иіні
(белар. Дуга Струвэ)
(5 пункт)
Гродненская облысы, Брестская облысы
(Латвиямен  , Литвамен  , Молдавиямен  , Норвегиямен  , Ресеймен  , Финляндияен  , Украинамен  , Швециямен  , Эстониямен   бірге)
XIX ғ. 2005 1187 ii, iii, vi
4 Несвижский қорғаны
(белар. Палацава-паркавы комплекс Радзівілаў у Нясвіжы)
Несвиж қаласы
Минская облысы
XVI ғ. 2005 1196 ii, iv, vi

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Августовски каналы
(белар. Аўгустоўскі канал)
Сопоцкин
Гродно облысы
XIX ғ. 2004 ж. 1892 i, iii
2   Полоцктағы Софийски соборы
(белар. Сафійскі сабор)
Полоцк
Витебс облысы
10301060 2004 ж. 1893 i, ii
3   Каменецкая мұнарасы
(белар. Камянецкая вежа)
Каменец
Брест облысы
12711288 2004 1894 i, ii, iii
4   Гродзенская Барысаглебская шіркеуі
(белар. Гродзенская Барысаглебская царква)
Гродно
Гродно облысы
1183 2004 1895 i, ii
5   Свято Микалая монастырі
(белар. Манастыр Св. Мікалая)
Могилёв
Могилёв облысы
XVII ғ. 2004 ж. 1896 i
6   Брест бекеті
(белар. Брэсцкая крэпасць)
Брест
Брест облысы
18331842 2004 1897 i, ii, iii
7   Гомель сарйлар және парктер кешені
(белар. Гомельскі палацава-паркавы ансамбль)
Гомель
Гомель облысы
XVIII-XIX ғ. 2004 ж. 1898 i, ii
8   Белоруссия, Польша және Литвадағы бекеттер
(белар. Абарончы храм)
Минск облысы, Брест облысы XVI ғ. 2004 1899 i
9   Минсктегі Тәуелсіздік дңғылы сәулет кешені
(белар. прашпект Незалежнасці)
Минск
Минск облысы
19401950 2004 1900 i
10   Полесьенің ағаш шіркеулері
(белар. Палессе)
Гомель облысы, Брест облысы XVI ғ. 2004 ж. 1901 i, ii, iii

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Беларусиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 17 ақпан 2012. Тексерілді, 2 желтоқсан 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу