Басты мәзірді ашу

Ресей императорларының тізімі

Ресей империясының діні

Титул бүкілресейлік император (импера́торъ всероссíйскій) 1721 жылы қазанның 22 (қарашаның 2) І Петрмен қабылданған және ақпан революциясына дейін өз күшінде болған.

Берілген тізімде хронологиялық ретпен жалпықабылданған императорлар мен патшайымдардың есімдері берілген.

Сондай-ақ тізімде келесі ақпараттар бар: императордың аты-жөні, портреті, мемлекет елтаңбасы, басқару жылдары және ақпарат қайнарлары көрсетілген.

Даталар жаңа және ескі мәнерлерде көрсетілген.

Императорлар тізіміӨңдеу

Император Портреті Елтаңба Басқаруын
бастады
Басқаруын
аяқтады
Тәж кигізу жорасы Қ.
Петр I Алексеевич  
(16721725)
  1721 ж. қарашаның 2 (е.м. қазанның 22)
(16821721
Ұлы патша, тақсыр және Ұлы князь)
1725 ж. ақпанның 8 (е.м. қаңтардың 28) 1682 ж. шілденің 5 (е.м. мусымның 25) [1]
Екатерина I Алексеевна  
(16841727)
  1725 ж. ақпанның 8 (е.м. қаңтардың 28) 1727 ж. мамырдың 17 (е.м. 6) 1724 ж. мамырдың 18 (е.м. 7)
(Петр І-нің патшайым-жұбайы ретінде)
[2]
Петр II Алексеевич  
(17151730)
  1727 ж. мамырдың 17 (е.м. 6) 1730 ж. қаңтардың 30 (е.м. 19) 1728 ж. наурыздың 8 (е.м. ақпанның 25) [3]
Анна I Иоанновна  
(16931740)
1730 ж. ақпанның 26 (е.м. ақпанның 15) 1740 ж. қазанның 28 (е.м. 17) 1730 ж. мамырдың 9 (е.м. сәуірдің 28) [4]
Иван VI Антонович  
(17401764)
1740 ж. қазанның 28 (е.м. 17) 1741 ж. желтоқсанның 6 (е.м. қарашаның 25) Не короновался [5]
Елизавета Петровна  
(170917621761 по ст. стилю)
  25 қараша (6 желтоқсан1741 25 желтоқсан 1761 (5 қаңтар 1762) 25 сәуір (6 мамыр1742 [6]
Петр III Фёдорович  
(17281762)
  25 желтоқсан 1761 (5 қаңтар 1762) 28 мусым (9 шілде1762 [[1796 жыл] [7]
Екатерина II Алексеевна  
(17291796)
  28 мусым (9 шілде1762 6 (17) қараша 1796 22 қыркүйек (3 қазан1762 [8]
Павел I Петрович  
(17541801)
  6 (17) қараша 1796 12 (24) наурыз 1801 5 (16) сәуір 1797 [9]
Александр I Павлович  
(17771825)
  12 (24) наурыз 1801 19 қараша (1 желтоқсан1825 15 қыркүйек (27 қыркүйек1801 [10]
Николай I Павлович  
(17961855)
  19 қараша (1 желтоқсан1825 1855 ж. наурыз 2 (е.м. ақпан 18) 22 тамыз (3 қыркүйек1826 [11]
Александр II Николаевич  
(18181881)
  1855 ж. наурыз 2 (е.м. ақпан 18) 1881 ж. наурыз 13 (е.м. 1) 1856 ж. қыркүйек 7 (е.м. тамыз 26) [12]
Александр III Александрович  
(18451894)
  1 (13) наурыз 1881 20 қазан (1 қараша1894 15 (27) мамыр 1883 [13]
Николай II Александрович  
(18681918)
  20 қазан (1 қараша1894 1917 ж. наурыз 15 (е.м. 2) 1896 ж. мамыр 26 (е.м. 14) [14]


Генеалогиялық ағашыӨңдеу

Бұл жерде тек атақты өкілдер көрсетілген.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мария
Милославская
 
 
 
 
 
Алексей Михайлович Романов
 
 
 
 
 
Наталья
Нарышкина
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Прасковья
Салтыкова
 
 
Иван V
 
 
Евдокия
Лопухина
 
 
Петр I
 
 
Екатерина I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карл-Леопольд
 
Екатерина
Ивановна
 
 
Анна
Иоанновна
 
Наталья
Петровна
 
Алексей
Петрович
 
Анна
Петровна
 
Карл
Фридрих
 
 
Елизавета
Петровна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Анна Леопольдовна
 
Антон Ульрих
 
 
 
 
 
 
Петр II
 
 
 
 
 
 
Петр III
 
 
Екатерина II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Иван VI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Мария Фёдоровна
 
 
Павел I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александра Фёдоровна
 
 
Николай I
 
 
Александр I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александр II
 
Мария Александровна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Александр III
 
Мария Фёдоровна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Николай II


ДереккөздерӨңдеу