Физиология немесе медицина саласында Нобель сыйлығының лауреаттарының тізімі

Физиология және медицина саласындағы Нобель сыйлығы (швед. Nobelpriset i fysiologi eller medicin) — физиология және медицина саласындағы жетістіктері үшін берілетін аса беделді марапат, жыл сайын Нобель қорымен Стокгольм қаласында ұсынылады. Бес Нобель сыйлығының бірі.

Үміткерлерді іріктеуӨңдеу

Нобель қорының жарғысына сәйкес, кандидаттарды ұсынуы мүмкін тұлғалар төмендегідей :[1][2][3]

  1. Корольдік Швед ғылым академиясының мүшелері;
  2. Медицина саласындағы А. Нобель еске алу сыйлығының комитетінің мүшелері ;
  3. Медицина саласы бойынша Нобельді еске алу сыйлығының лауреаттары;
  4. Швеция, Дания, Финляндия, Исландия және Норвегия жоғары оқу орындары мен колледждердің тиісті пәндер профессорлары болып тұрақты жұмыс істейтіндер;
  5. Ғылым академиясы арқылы таңдалған кем дегенде алты жоғары оқу орны немесе орындарында тиісті кафедралардың басшылары;
  6. Академия ұсыныстары қабылдануға тұрарлық деп есептейтiн басқа ғалымдар.

5 және 6-тармақтарында аталған оқытушылар мен ғалымдардың таңдауға қатысты шешімдер, қыркүйек айының соңына дейін жыл сайын қабылданады.


1960-шы · 1970-ші · 1980-ші · 1990-шы · 2000-шы · 2010-шы


Лауреаттар тізіміӨңдеу

1900-шы · 1910-шы · 1920-шы · 1930-шы · 1940-шы · 1950-ші · 1960-ші · 1970-ші · 1980-ші · 1990-шы · 2000-шы · 2010-шы


1900-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1901     Эмиль Адольф фон Беринг Медициналық ғылымда жаңа бағыттар ашқан және ауру мен өлімге қарсы дәрігерлердің қолына жеңіс қаруын берген, іркіт терапиясы туралы жұмысы үшін, негізінен оны дифтерияны емдеуде пайдаланғаны үшін. [4]
1902     Рональд Росс Безгекпен жұмысы үшін, онда ол қоздырғыштың денеге қалай кіретінін көрсетті және, осылайша, және одан әрі табысты зерттеулер жүргізуге және осы салада безгекпен күрес әдістерін әзірлеуге негіз салды. [5]
1903     Нильс Рюберг Финзен Ауруларды емдеу қосқан үлесі тану - әсіресе, қызыл жегіні концентрацияланған жарық көмегімен ашқаны үшін - медициналық ғылымда жаңа көкжиектер ашты. [6]
1904     Иван Петрович Павлов Ас қорыту жүйесінің физиологиясы бойынша жұмыстары үшін, және осы мәселенің өмірлік аспектілерін кеңейт3fg және түсінікті өзгерткен үшін. [7]
1905     Роберт Кох Туберкулезді емдеуге қатысты зерттеулері және ашылулары үшін. [8]
1906     Камилло Гольджи Жүйке жүйесінің құрылымы бойынша жұмыстарын тану белгісі ретінде. [9]
    Сантьяго Рамон-и-Кахаль
1907     Шарль Луи Альфонс Лаверан Қарапайымдылардың аурудағы рөлін зерттегені үшін. [10]
1908     Илья Ильич Мечников Иммунитет бойынша еңбегі үшін [11]
    Пауль Эрлих
1909     Эмиль Теодор Кохер Қалқанша безі физиологиясы, патологиясы және хирургиясы саласындағы жұмысы үшін. [12]

1910-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1910     Альбрехт Коссель Нуклеиндік заттарды қоса алғанда, ақуыздар бойынша зерттеулер енгізіген жасушалық химияны зерттеуге қосқан үлесі үшін. [13]
1911     Альвар Гульстранд Көздің диоптрикасымен жұмысы үшін. [14]
1912     Алексис Каррель Тамыр тігісі және қан тамырлары мен мүшелердің трансплантациясы бойынша өз жұмысының тану үшін. [15]
1913     Шарль Рише Анафилаксия бойынша жұмысын тану белгісі ретінде. [16]
1914     Роберт Барани
(1915 ж. берілді)
Вестибулярлық аппараттың физиологиясы мен патологиясымен жұмысы үшін. [17]
1915 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [18]
1916 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [19]
1917 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [20]
1918 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [21]
1919     Жюль Борде
(1920 ж. берілді)
Иммунитетке қатысты ашылулары үшін. [22]

1920-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1920     Август Крог Капиллярлардың саңылауды реттеу механизмін ашқаны үшін. [23]
1921 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [24]
1922     Арчибалд Хилл Бұлшықеттегі дене құрау саласындағы ашылулары үшін. [25]
    Отто Мейергоф
(1923 ж. берілді)
Бұлшықеттегі оттегіні сіңіру процесі мен сүт қышқылының метаболизмі арасындағы тығыз қарым-қатынас ашқаны үшін.
1923     Фредерик Бантинг Инсулинді ашқаны үшін. [26]
    Джон Маклеод
1924     Виллем Эйнтховен Электрлік кардиограмма механизмін ашқаны үшін. [27]
1925 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол қаражаттар арнайы қор бөліміне енгізілген. [28]
1926     Йоханнес Фибигер
(1927 ж. берілді)
Spiroptera туындататын карциноманы ашқаны үшін. [29]
1927     Юлиус Вагнер-Яурегг Прогрессивті салды емдеуде безгекті жұқтырудың терапевтік әсерін ашқаны үшін. [30]
1928     Шарль Николь Сүзек безгегін таратқыш - дене масаларын бекіткені үшін. [31]
1929     Христиан Эйкман Дәрумендердің ашылуына қосқан үлесі үшін. [32]
    Фредерик Гоуленд Хопкинс Өсу процестерін ынталандыратын дәрумендерді ашқаны үшін.

1930-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1930     Карл Ландштейнер Адамның қан тобын ашқаны үшін. [33]
1931     Отто Генрих Варбург Тыныс алу ферментін Іс-қимыл сипаты мен механизмін ашу үшін. [34]
1932     Чарльз Скотт Шеррингтон Нейрондардың функциясына қатысты ашылулары үшін. [35]
    Эдгар Дуглас Эдриан
1933     Томас Хант Морган Тұқым қуалаудағы хромосоманың рөліне қатысты ашылулары үшін. [36]
1934     Джордж Уиппл Бауырды қолдану арқылы пернициоздық анемияны емдеуге қатысты ашылулары үшін. [37]
    Джордж Майнот
    Уильям Мерфи
1935     Ханс Шпеман Эмбриональдық даму ұйымдастырылу әсерлерін ашқаны үшін. [38]
1936     Генри Дейл Жүйке импульстерінің химиялық берілуіне қатысты ашылулары үшін. [39]
    Отто Леви
1937     Альберт Сент-Дьерди Биологиялық тотығу процестері саласындағы ашылулары үшін, атап айтқанда C дәрумені және фумар қышқылының катализіне байланысты зерттеулері үшін. [40]
1938     Корней Хейманс
(1939 ж. берілді)
Тыныстың реттеулуінде синусты және қолқа тетіктерінің рөлін ашқаны үшін. [41]
1939     Герхард Домагк[42] Пронтозилдың бактерияға қарсы әсерін ашқаны үшін [43]

1940-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1940 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша қаражаттар арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген [44]
1941 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша қаражаттар арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген [45]
1942 Сыйлық берілмеді. Қолма-қол ақша қаражаттар арнайы қор бөліміне (2/3) және Нобель қорына (1/3) енгізілген [46]
1943     Хенрик Карл Петер Дам К дәруменін ашқаны үшін. [47]
    Эдуард Адальберт Дойзи
(1944 ж. берілді)
К дәруменінің химиялық құрылымын ашқаны үшін.
1944     Джозеф Эрлангер Жеке жүйке талшықтарының жоғары сараланған функцияларына қатысты ашылулары үшін. [48]
    Герберт Спенсер Гассер
1945     Александр Флеминг Пенициллинді ашқаны үшін және әр түрлі жұқпалы ауруларға емдік әсері үшін. [49]
    Эрнст Борис Чейн
    Говард Уолтер Флори
1946   Герман Джозеф Меллер Х-сәулелерден әсерінен болатын мутация болуын ашқаны үшін. [50]
1947     Карл Фердинанд Кори
(сыйлықтың 14-і)
Гликогеннің каталитикалық түрленуін ашқаны үшін. [51]
    Герти Тереза Кори
(сыйлықтың 14-і)
    Бернардо Альберто Усай
(сыйлықтың 12-і)
Глюкоза метаболизміндегі гипофиздердің алдыңғы бөлігіндегі гормондардың рөлін ашқаны үшін.
1948     Пауль Герман Мюллер Байланыс уы ретінде ДДТ-ның жоғары тиімділігін ашқаны үшін. [52]
1949     Уолтер Гесс
(сыйлықтың 12-і)
Ішкі органдардың қызметін үйлестіруші ретінде аралық мидың функционалдық ұйымдастырылуын ашқаны үшін. [53]
    Антониу Эгаш Мониш
(сыйлықтың 12-і)
Лоботомиялардың кейбір психикалық аурулардағы терапиялық әсерлерін ашқаны үшін.

1950-шіӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1950     Эдуард Кендалл Бүйрек үсті қыртысының гормондар қатысты ашылулары, олардың құрылымы және биологиялық әсерлері үшін. [54]
    Тадеуш Рейхштейн
    Филип Хенч
1951     Макс Тейлер Сары безгекке және оған қарсы күреске байланысты ашылулары үшін. [55]
1952     Зельман Ваксман Туберкулезді емдеуде бірінші тиімді антибиотик стрептомицинді ашқаны үшін. [56]
1953     Ханс Адольф Кребс
(сыйлықтың 12-і)
Лимон қышқылының циклын ашқаны үшін. [57]
    Фриц Альберт Липман
(сыйлықтың 12-і)
А коферменті ашқаны үшін және оның метаболизмнің аралық кезеңдерінде мәні үшін.
1954     Джон Эндерс Әр түрлі ұлпалардың мәдениеттерінде полиомиелит вирусының өсе алу қабілетін ашқаны үшін. [58]
    Томас Уэллер
    Фредерик Роббинс
1955     Хуго Теорелль Қышқылдану ферменттерінің әрекет ету тетігі және сипаты туралы ашылулары үшін. [59]
1956     Андре Курнан Қан айналымы жүйесіндегі жүрек катетеризациясын және патологиялық өзгерістерге қатысты ашылулары үшін. [60]
    Вернер Форсман
    Дикинсон Ричардс
1957     Даниеле Бове Ағзадағы кейбір заттардың әрекетін бұғаттайтын синтетикалық қосылыстарға қатысты ашылулары, және олардың тамыр-бұлшық жүйесіне әсері үшін. [61]
1958     Джордж Бидл
(сыйлықтың 14-і)
Нақты биологиялық процестердегі гендердің рөліне қатысты ашылулары үшін. [62]
    Эдуард Тейтем
(сыйлықтың 14-і)
    Джошуа Ледерберг
(сыйлықтың 12-і)
Бактериялардың генетикалық рекомбинациясы мен генетикалық материалдарының ұйымдастырылуына қатысты ашылулары үшін.
1959     Северо Очоа Рибонуклеин және дезоксирибонуклеин қышқылдарының биологиялық синтезінің тетіктерін ашқаны үшін. [63]
    Артур Корнберг

1960-шіӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1960     Фрэнк Макфарлейн Бернет Жасанды иммундық толеранттылықты (төзімділік) ашқаны үшін. [64]
    Питер Брайан Медавар
1961     Дьёрдь фон Бекеши Ұлудыӊ физикалық тітіркендіргіштерініӊ қабылдау тетіктерін ашқаны үшін . [65]
1962     Фрэнсис Крик Нуклеин қышқылыныӊ молекулалық құрылымына қатысты жаңалықтары үшін және оныӊ тірі жүйелердегі ақпаратты аударудағы маңызы үшін. [66]
    Джеймс Уотсон
      Морис Уилкинс
1963 Джон Экклс   Джон Экклс Жүйке жасушаларыныӊ перифериялық және орталық үлестерімен қозу және тежелу тартылған иондық тетіктеріне қатысты ашылулары үшін. [67]
    Алан Ходжкин
    Эндрю Филдинг Хаксли
1964     Конрад Блох Холестерин және май қышқылдарын реттеу тетіктеріне қатысты ашылулары үшін. [68]
  Феодор Линен
1965     Франсуа Жакоб Ферменттерді және вирустардыӊ синтезін генетикалық бақылауға қатысты жаңалықтары үшін. [69]
  Андре Львов
    Жак Моно
1966     Фрэнсис Пейтон Роус Онкогенді вирустарды ашқаны үшін. [70]
    Чарлз Брентон Хаггинс Простата қатерлі ісігін гормональды емдеуді ашқаны үшін.
1967     Рагнар Гранит Көздегі бастапқы биологиялық және химиялық көрнекі процестерге қатысты ашылулары үшін. [71]
    Холден Хартлайн
    Джордж Уолд
1968     Роберт Холли Генетикалық кодты декодтағаны үшін және ақуыз синтезіндегі оның рөлі үшін. [72]
    Хар Гобинд Корана
    Маршалл Ниренберг
1969     Макс Дельбрюк Вирустардың репликациялық механизмі және генетикалық құрылымы туралы ашылулары үшін. [73]
    Алфред Херши
    Сальвадор Лурия

1970-шіӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1970    Бернард Кац Нерв ұштарындағы, гуморальді таратқыштарға қатысты ашылулары үшін, оларды сақтау, босату және залалсыздандыру және тетіктері үшін. [74]
  Ульф фон Эйлер
    Джулиус Аксельрод
1971     Эрл Сазерленд Гормондардың Іс-қимыл тетіктеріне қатысты жаңалықтары үшін. [75]
1972     Джералд Эдельман Антиденелердің химиялық құрылымы туралы жаңалықтары үшін. [76]
  Родни Портер
1973   Карл фон Фриш Жануарлардың жеке және топтық мінез-құлық модельдерін құру және белгілеушге байланысты ашылулары үшін. [77]
    Конрад Лоренц
    Николаас Тинберген
1974     Альбер Клод Жасушаның құрылымдық және функционалдық ұйымдастырылу мәселелеріне қатысты ашылулары үшін. [78]
  Кристиан де Дюв
  Джордж Паладе
1975     Дейвид Балтимор Онкогенді вирустар және жасушалардың генетикалық материалы арасындағы өзара іс-қимылды, олардың жаңалықтардың үшін . [79]
    Ренато Дульбекко
    Хоуард Темин
1976     Барух Бламберг Жұқпалы аурулардың пайда болуы мен таратылудың жаңа тетіктеріне қатысты олардың ашылулары үшін. [80]
    Карлтон Гайдушек
1977     Роже Гиймен
(сыйлықтың 14-і)
Мидың Пептидті гормондарының секрециясына байланысты ашылулары үшін. [81]
    Эндрю Шалли
(сыйлықтың 14-і)
    Розалин Сасмен Ялоу
(сыйлықтың 12-і)
Пептидті гормондардың айқындауда радиоиммунологиялық әдістерді дамытқаны үшін.
1978     Вернер Арбер Шектеу ферментінін анықтағаны үшін және оларды молекулярлық генетикада пайдаланғаны үшін. [82]
    Даниел Натанс
    Хамилтон Смит
1979     Аллан Кормак Компьютерлік томографияны дамытқаны үшін. [83]
  Годфри Хаунсфилд

1980-шіӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1980     Барух Бенасерраф Иммундық реакцияларды реттейтін жасуша бетіндегі генетикалық кейбір құрылымдарға қатысты жаңалықтары үшін. [84]
    Жан Доссе
    Джордж Снелл
1981     Роджер Сперри
(сыйлықтың 12-і)
Ми жартышарлары функционалдық мамандануына қатысты ашылулары үшін. [85]
  Дэвид Хьюбел
(сыйлықтың 14-і)

Нейрондық құрылымдардағы ақпаратты өңдеу принциптері туралы жаңалықтары үшін

    Торстен Визель
(сыйлықтың 14-і)
1982     Суне Бергстрём Простагландиндерге және оларға жақын биологиялық белсенді заттарға қатысты ашылулары үшін. [86]
    Бенгт Самуэльсон
  Джон Вейн
1983     Барбара Мак-Клинток Транспозицияланатын генетикалық жүйелерді ашқаны үшін. [87]
1984     Нильс Ерне Гибридтерді пайдалану арқылы моноклоналды антиденелердің генерациялау принциптерін ашқаны және дамытқаны үшін. [88]
    Жорж Келер
      Сезар Мильштейн
1985     Майкл Браун Холестериннің алмасуы және қандағы холестерин деңгейінің бұзылуын емдеу жөніндегі көрнекті жаңалықтары үшін. [89]
    Джозеф Голдштейн
1986     Стэнли Коэн Жасушалар мен ағзалардың өсуін реттеу механизмін түсіну үшін маңызды болып табылатын жаңалықтарды тану ретінде. [90]
      Рита Леви-Монтальчини
1987     Судзуми Тонегава Антиденелердің түрлерін қалыптастыруға арналған генетикалық принципті ашқаны үшін. [91]
1988     Джеймс Блэк Дәрілік терапияның маңызды принциптерін ашқаны үшін. [92]
    Гертруда Элайон
    Джордж Хитчингс
1989     Джон Майкл Бишоп Ретровирустық онкогендердің жасушалық табиғатын ашқаны үшін. [93]
    Харолд Вармус

1990-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
1990     Джозеф Мюррей Мүшелерді трансплантациялау және ауруларды емдеудегі жасушларға қатысты ашылулары үшін. [94]
  Эдвард Донналл Томас
1991     Эрвин Неер Жасушалардағы жалғыз иондық арналардың функциясына қатысты ашылулар үшін. [95]
    Берт Сакман
1992       Эдмонд Фишер Биологиялық реттеу тетігі ретінде қайтымды ақуыз фосфорлануына қатысты ашылулары үшін. [96]
  Эдвин Кребс
1993     Ричард Робертс Бір-бірінен тәуелсіз, геннің үзікті құрылымын ашқаны үшін. [97]
    Филлип Шарп
1994   Альфред Гилман G-ақуыз ашқаны және жасушаға дабылдың түрленуіндегі осы ақуыздардың рөлі үшін. [98]
    Мартин Родбелл
1995     Эдвард Льюис Эмбрионалдық дамудың ерте кезеңдерінде генетикалық бақылауға қатысты жаңалықтары үшін. [99]
    Кристиана Нюсляйн-Фольхард
    Эрик Вишаус
1996     Питер Доэрти Иммундық жүйесі саласындағы олардың жаңалықтары үшін, атап айтқанда, оның вирусты жұқтырған жасушаларды анықтау қабілеті үшін, [100]
    Рольф Цинкернагель
1997     Стенли Прузинер Инфекцияның жаңа биологиялық принципі, приондарды ашқаны үшін. [101]
1998     Роберт Ферчготт Жүрек-қан тамырлар жүйесін реттеу бойынша дабыл молекуласының азот оксидінің рөлін ашқаны үшін. [102]
    Луис Игнарро
    Ферид Мурад
1999     Гюнтер Блобел Жасушадағы мақсатты ақуыздардың тасымалдануына жауапты, ақуыз молекулаларындағы сигналдық амин қышқылының реттілігін анықтағаны үшін. [103]

2000-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
2000     Арвид Карлссон Жүйке жүйесінде дабылдың түрленуіне қатысты ашылулары үшін. [104]
    Пол Грингард
    Эрик Кендэл
2001     Леланд Хартвелл Жасуша циклінің негізгі реттегіштерін ашқаны үшін. [105]
    Тимоти Хант
    Пол Нерс
2002     Сидней Бреннер Мүшелердің даму және апоптоз тетіктерінің генетикалық реттелу мәселелері саласындағы жаңалықтар үшін. [106]
    Роберт Хорвиц
    Джон Салстон
2003     Пол Лотербур магнитті-резонансты томография әдісін ашқаны үшін. [107]
    Питер Мэнсфилд
2004     Ричард Эксел Зерттеу барысында иіс сезу рецепторларын және иіс сезу мүшелер жүйесін ұйымдастырғаны үшін. [108]
    Линда Бак
2005     Барри Маршалл Helicobacter Pylori бактериясының гастрит, асқазан жарасы эәне ұлтабар жарасы пайда болуына әсері туралы жұмысы үшін. [109]
    Робин Уоррен
2006     Эндрю Файер Белгілі бір гендердің қызметін бәсеңдету әсері — РНК-интерференциясын ашқаны үшін. [110]
    Крейг Мелло
2007     Марио Капекки Тышқандарда эмбриондық бағаналы жасушалар арқылы нақты ген модификацияларын жүргізу принциптерін ашқаны үшін. [111]
    Мартин Эванс
    Оливер Смитис
2008     Харальд цур Хаузен
(сыйлықтың 12-і)
Жатыр мойыны қатерлі ісігінің пайда болуына әкелетін. адам папилломавирусын ашқаны үшін. [112]
    Франсуаза Барре-Синусси
(сыйлықтың 14-і)
АИВ-ты ашқаны үшін.
    Люк Монтанье
(сыйлықтың 14-і)
2009       Элизабет Блэкбёрн Теломерлер хромосомаларын және теломераза ферменттерін қорғау тетіктерін ашқаны үшін. [113]
    Кэрол Грейдер
    Джек Шостак

2010-шыӨңдеу

Жыл Суреті Ел, лауреат Марапаттау негіздемесі Ақпарат қайнары
2010     Роберт Эдвардс In vitro жасанды ұрықтандыру технологиясы үшін. [114]
2011       Жюль Хоффман
(сыйлықтың 14-і)
Туа біткен иммунитеттің белсендірілуін зерттеудегі жұмысы үшін. [115]
    Брюс Бетлер
(сыйлықтың 14-і)
    Ральф Стайнман
(сыйлықтың 12-і; қайтыс болғаннан кейін[118])
Дендриттік жасушаларды ашқаны үшін және жүре пайда болған иммунитетті үшін зертеудегі маңызы.
2012     Джон Гёрдон Даму және индукцияланған бағаналы жасушаны алу биологиясын дамытқаны үшін. [119]
    Синъя Яманака
2013     Джеймс Ротман Біздің жасушаларымыздағы негізгі тасымалдау жүйесі — везикулалық тасымалдауды реттеу механизмін ашқаны үшін [120]
    Рэнди Шекман
    Томас Зюдхоф
2014     Джон О’Киф Мидағы орынды анықтау жүйесін құрайтын жасушаларды ашқаны үшін [121]
    Мей-Бритт Мозер
    Эдвард Мозер
2015
      Уильям Кэмпбелл Олардың дөңгелек жәндіктерге туындаған инфекцияға қарсы жаңа терапиясы үшін [122]
    Сатоши Омура
   Ту Юю Безгекпен күресте жаңа терапияға қатысты оның жаңалықтары үшін [122]
2016     Йошинори Осуми Аутофагия механизмдеріне қатысты ашылулары үшін [123]
2017     Джеффри Холл

(1945)

Цираган ритмі басқаратын молекулярлық механизмдерді табқаны үшін [124]
    Майкл Росбаш

(1944)

    Майкл Янг

(1949)


1900-шы · 1910-шы · 1920-шы · 1930-шы · 1940-шы · 1950-ші · 1960-ші · 1970-ші · 1980-ші · 1990-шы · 2000-шы · 2010-шы


Жынысы және жасы бойынша статистикаӨңдеу

  • Ең бірінші сыйлықтың әйел-лауреаты 1947 жылы Герти Кори атанды; сол уақыттан бері физиология немесе медицина саласындағы Нобель сыйлығы тағы 9 әйелге берілді.
  • Сыйлықтың марапаттау кезіндегі ең жас лауреаты Фредерик Бантинг болатын, оған 1923 жылы сыйлық берілген уақытта небәрі 32 жаста еді. Ең егде лауреат 1966 жылы Фрэнсис Роус атанған, сол уақытта оның жасы 87 жасқа келген еді.
  • Нобель сыйлығын алған лауреаттардың арасында ең көп өмір сүрген, оның ішінде физиология немесе медицина саласында Нобель сыйлығының лауреаттары арасында, 1986 жылғы лауреат Рита Леви-Монтальчини болатын, ол 2012 жылы 104 жасында өмірден озды.[125].

Ел бойынша статистикаӨңдеу

                                           
 бір азаматтығы ғана бар лауреаттар
 бір мемлекетке ғана тиесілі емес лауреаттар

ҚайнарыӨңдеу

  1. Nomination of the Laureates in Economics. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 16 шілде 2011. Тексерілді, 14 қазан 2012.
  2. Statutes for The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel approved by the Crown on the 19th day of желтоқсан 1968. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 20 қазан 2007. Тексерілді, 18 қазан 2007.
  3. Nomination and Selection of the Laureates in Economics. The Nobel Foundation. Басты дереккөзінен мұрағатталған 13 қазан 2007. Тексерілді, 18 қазан 2007.
  4. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1901  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  5. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1902  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  6. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1903  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  7. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1904  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  8. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1905  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  9. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1906  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  10. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1907  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  11. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1908  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  12. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1909  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  13. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1910  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  14. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  15. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  16. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  17. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  18. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1915  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  19. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1916  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  20. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1917  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  21. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1918  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  22. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  23. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  24. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1921  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  25. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  26. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  27. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  28. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1925  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  29. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  30. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  31. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  32. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  33. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  34. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  35. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  36. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  37. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  38. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  39. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  40. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  41. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  42. Власти нацистской Германии запретили Герхарду Домагку получение Нобелевской премии. Позже он получил диплом және медаль лауреата, но не денежную часть приза.
  43. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  44. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1940  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  45. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1941  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  46. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1942  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  47. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  48. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  49. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  50. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  51. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  52. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  53. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  54. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  55. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  56. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  57. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  58. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  59. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  60. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  61. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  62. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  63. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 10 қазан 2012.
  64. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  65. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  66. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  67. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  68. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  69. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  70. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  71. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  72. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  73. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  74. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  75. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  76. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  77. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  78. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  79. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  80. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  81. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  82. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  83. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  84. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  85. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  86. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  87. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  88. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  89. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  90. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  91. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  92. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  93. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  94. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  95. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  96. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  97. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  98. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  99. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  100. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  101. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  102. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  103. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  104. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  105. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  106. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  107. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  108. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  109. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  110. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  111. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  112. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  113. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  114. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  115. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2011  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  116. Нобелевская премия вручена посмертно. Lenta.ru (3 қазан 2011). Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 қараша 2012. Тексерілді, 27 қазан 2012.
  117. Press Release — Ralph Steinman Remains Nobel Laureate. Нобель қоры (3 қазан 2011). Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 қараша 2012. Тексерілді, 27 қазан 2012.
  118. Был нарушен устав Нобелевского комитета, разрешающий вручать премии только живым на момент объявления о присуждении премии (что было принято в 1974 ж.). По решению Нобелевского комитета Ральф Стайнман был награждён Нобелевской премией посмертно, поскольку на момент вручения премии Нобелевский комитет считал лауреата живым[116][117].
  119. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қазан 2012. Тексерілді, 11 қазан 2012.
  120. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013  (ағыл.). Нобель қоры. Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 қаңтар 2014. Тексерілді, 7 қазан 2013.
  121. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014  (ағыл.). Нобель қоры. Тексерілді, 6 қазан 2014.
  122. a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2015. Nobel Foundation. Тексерілді, 5 қазан 2015.
  123. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2016. Nobel Foundation. Тексерілді, 3 қазан 2016.
  124. The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014  (ағыл.). Нобелевский фонд. Тексерілді, 6 қазан 2014.
  125. Италияда ең егде тартқан нобель лауреаты өмірден озды. Euronews (30 желтоқсан 2012). Басты дереккөзінен мұрағатталған 5 қаңтар 2013. Тексерілді, 30 желтоқсан 2012.

ӘдебиетӨңдеу

  • Чолаков В. Нобель сыйлықтары: учёные және открытия / болг. тілінен аударған А. С. Никольского; под ред. және с предисл. д-ра хим. наук А. Н. Шамина — М., 1987. — (Кітапханалық серия). — 100 000 таралым.

ДереккөздерӨңдеу

СілтемелерӨңдеу