Қазақстан облыстарының әкімдерінің тізімі

Қазақстан облыстарының басшылары

Ақмола облысыӨңдеу

  1. Андрей Георгиевич Браун (1986—1997)
  2. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (шілде-желтоқсан 1997).
  3. Владимир Карлович Гартман (желтоқсан 1997 — қыркүйек 1998)
  4. Сергей Витальевич Кулагин (қыркүйек 1998 — наурыз 2004)
  5. Мәжит Төлеубекұлы Есенбаев (наурыз 2004 — қаңтар 2008)
  6. Альберт Павлович Рау (23 қаңтар 2008 — 13 наурыз 2010)
  7. Сергей Александрович Дьяченко (13 наурыз 2010 — қаңтар 2012)
  8. Қайрат Пернешұлы Қожамжаров (21 қаңтар 2012 — 21 қаңтар 2013)
  9. Косман Қайыртайұлы Айтмұхаметов (қаңтар 2013 — май 2014)
  10. Сергей Витальевич Кулагин (2014 жылғы 27 мамыр — 2017 жылдын 14 наурыз)[1]
  11. Мәлік Кеңесбайұлы Мырзалин ( 2017 жылдын 14 наурыздан - 2019 жылдғы 19 наурыз)
  12. Ермек Боранбайұлы Маржықпаев 2019 жылдғы 19 наурыздан

Ақтөбе облысыӨңдеу

  1. Евгений Михайлович Золотарев (1990—1992)
  2. Шалбай Кұлмаханұлы Кұлмаханов (1992—1993)
  3. Савелий Тимофеевич Пачин (1993—1995)
  4. Аслан Есболайұлы Мусин (қыркүйек 1995 — сәуір 2002)
  5. Ермек Жетпісбайұлы Имантаев (сәуір 2002 — шілде 2004)
  6. Елеусін Наурызбайұлы Сағындықов (10 шілде 2004 — 22 шілде 2011)
  7. Архимед Бегежанұлы Мұхамбетов (22 шілде 2011 — 11 қыркүйек 2015)[2]
  8. Бердібек Машбекұлы Сапарбаев (11 қыркүйек 2015 - 25 ақпан 2019)[3]
  9. Оңдасын Сейілұлы Оразалин 26 ақпан 2019

Алматы облысыӨңдеу

  1. Ахметжан Смағұлұлы Есімов (1991—1994)
  2. Өмірзақ Өзбекұлы Өзбеков (1994—1996)
  3. Серік Әбікенұлы Үмбетов (1996—1997)
  4. Заманбек Қалабайұлы Нұрқаділов (желтоқсан 1997 — мамыр 2001)
  5. Шалбай Кұлмаханұлы Кұлмаханов (мамыр 2001 — 11 тамыз 2005)
  6. Серік Әбікенұлы Үмбетов (11 тамыз 2005 — 13 сәуір 2011)
  7. Аңсар Тұрсынханұлы Мұсаханов ( 13 сәір 2011 — 20 тамыз 2014)[4]
  8. Амандық Ғаббасұлы Баталов (20 тамыз 2014)

Атырау облысыӨңдеу

  1. Сағат Қашкенұлы Түгелбаев (ақпан 1992 жыл - қазан 1994 жыл)
  2. Равиль Тәжіқараұлы Чердабаев (1994—1999)
  3. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (1999 жыл — желтоқсан 2000 )
  4. Серікбек Жүсіпбекұлы Дәукеев (желтоқсан 2000 — сәуір 2002)
  5. Аслан Есболайұлы Мусин (3 сәуір 2002 года — 6 қазан 2006 года)
  6. Бергей Сәулебайұлы Рысқалиев (қазан 2006 — тамыз 2012)
  7. Бақтықожа Салахатдинұлы Ізмұхамбетов (тамыз 2012 — 26 наурыз 2016)
  8. Нұрлан Асқарұлы Ноғаев ( 26 наурыз 2016)

Батыс Қазақстан облысыӨңдеу

  1. Нәжімеден Ықсанұлы Есқалиев (ақпан 1992 — қаңтар 1993)
  2. Қабиболла Қабенұлы Жақыпов (қаңтар 1993 — 18 желтоқсан 2000)
  3. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев (18 желтоқсан 2000 — қараша 2003)
  4. Нұрғали Сәдуақасұлы Әшім (18 қараша 2003 — 28 тамыз 2007)
  5. Бақтықожа Салахатдинұлы Ізмұхамбетов (28 тамыз 2007 — қаңтар 2012)
  6. Нұрлан Асқарұлы Ноғаев (20 қаңтар 2012 — 26 наурыз 2016)
  7. Алтай Сейдірұлы Көлгінов ( 26 наурыз 2016 - 13 маусым 2019)
  8. Ғали Нәжімеденұлы Есқалиев 13 маусым 2019

Жамбыл облысыӨңдеу

  1. Өмірбек Бәйгелді (1990—1995)
  2. Амалбек Қозыбақұлы Тшанов (1995—1998)
  3. Сарыбай Сұлтанұлы Қалмырзаев (1998—1999)
  4. Серік Әбікенұлы Үмбетов (ақпан 1999 — 14 мамыр 2004)
  5. Бөрібай Биқожаұлы Жексембин (14 мамыр 2004 — 30 қараша 2009)
  6. Қанат Алдабергенұлы Бозымбаев (30 қараша 2009 — 20 желтоқсан 2013)
  7. Кәрім Насбекұлы Көкірекбаев (30 желтоқсан 2013 — 18 қаңтар 2018)
  8. Асқар Исабекұлы Мырзахметов (18 қаңтар 2018)

Қарағанды облысы‎Өңдеу

  1. Идеал Ғалиұлы Мүсәлімов (1990—1991)
  2. Пётр Петрович Нефёдов (1992—1997)
  3. Мәжит Төлеубекұлы Есенбаев (шілде 1997 — қазан 1999)
  4. Камалтин Ескендірұлы Мұхамеджанов (қазан 1999 — 19 қантар 2006)
  5. Нұрлан Зайроллаұлы Нығматулин (19 қантар 2006 — 19 қараша 2009) Қожа
  6. Серік Нығметұлы Ахметов (19.11.2009 — 01.2012) Арғын, Қуандық, Қарпық
  7. Әбілғазы Қалиақпарұлы Құсайынов (20 қантар 2012 — 28 қантар 2013) Арғын, Қуандық, Мұрат
  8. Бауыржан Түйтеұлы Әбдішев (29 қантар 2013 — 20 маусым 2014)
  9. Нұрмұхамбет Қанапияұлы Әбдібеков (20 маусым 2014 -- 14 наурыз 2017)
  10. Ерлан Жақанұлы Қошанов с 14 наурыз 2017 Қырғыз руы

Қостанай облысыӨңдеу

  1. Князев, Николай Трифонович (1988—1992)
  2. Кенжебек Үкіұлы Үкин (1992—1993)
  3. Балташ Молдабайұлы Тұрсымбаев (1993—1995)
  4. Тоқтарбай Қадамбаев (1995—1998)
  5. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (тамыз 1998 — наурыз 2004)
  6. Сергей Витальевич Кулагин (наурыз 2004 — 2011)
  7. Нұралы Мұстафаұлы Сәдуақасов (20 қаңтар 2012 — 11 қыркүйек 2015)
  8. Архимед Бегежанұлы Мұхамбетов ( 11 қыркүйек 2015)

Қызылорда облысыӨңдеу

  1. Сейiлбек Шаухаманов (1992—1995)
  2. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (1995—1999)
  3. Серікбай Өрікбайұлы Нұрғисаев (28 шілде 1999 — сәуір 2004)
  4. Икрам Адырбекұлы Адырбеков (сәуір 2004 — ақпан 2007)
  5. Мұхтар Абрарұлы Құл-Мұхаммед (қаңтар 2007 — наурыз 2008)
  6. Болатбек Баянұлы Қуандықов (12 наурыз 2008 — қаңтар 2013)
  7. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев ( 17 қаңтар 2013 - 28 маусым 2019)
  8. Қуанышбек Досмайылұлы Ысқақов 28 маусым 2019

Маңғыстау облысыӨңдеу

  1. Федор Афанасьевич Новиков (1990—1993)
  2. Ләззат Кетебайұлы Қиынов (1993—1995)
  3. Вячеслав Леонидович Левитин (қыркүйек 1995 — қазан 1997)
  4. Николай Иванович Баев (қазан 1997—1999)
  5. Ләззат Кетебайұлы Қиынов (1999—2002)
  6. Болат Әбілқасымұлы Палымбетов (ақпан 2002 — қаңтар 2006)
  7. Қырымбек Елеуұлы Көшербаев (24 қаңтар 2006 — 22 желтоқсан 2011)
  8. Бауыржан Әлімұлы Мұхаметжанов (22 желтоқсан 2011 — 18 қаңтар 2013)
  9. Алик Серікұлы Айдарбаев ( 18 қаңтар 2013 -- 14 наурыз 2017)
  10. Ералы Лұқпанұлы Тоғжанов (с 14 наурыз 2017)
  11. Серікбай Өтелгенұлы Тұрымов (13 маусым 2019)

Оңтүстік Қазақстан облысыӨңдеу

  1. Марс Фазылұлы Үркімбаев (1992—1993)
  2. Зауытбек Қауысбекұлы Тұрысбеков (желтоқсан 1993 — желтоқсан 1997)
  3. Қалық Абдуллаұлы Абдуллаев (желтоқсан 1997 — шілде 1999)
  4. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (шілде 1999 - тамыз 2002)
  5. Болат Әбжаппарұлы Жылқышиев (31 тамыз 2002 — қыркүйек 2006)
  6. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (қыркүйек 2006 — 28 тамыз 2007)
  7. Нұрғали Сәдуақасұлы Әшім (28 тамыз 2007 — 4 наурыз 2009)
  8. Асқар Исабекұлы Мырзахметов (4 наурыз 2009 — 8 тамыз 2015)
  9. Бейбіт Бәкірұлы Атамқұлов (8 тамыз 2015- 7 қазан 2016)
  10. Жансейіт Қансейітұлы Түймебаев (7 қазан 2016)

Павлодар облысыӨңдеу

  1. Исаев, Борис Васильевич (1991—1992)
  2. Асығат Әсиұлы Жабағин (1992—1993)
  3. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (1995—1997) Арғын-Қанжығалы
  4. Ғалымжан Бадiлжанұлы Жақиянов (желтоқсан 1997 — қараша 2001) Найман?
  5. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (2001—2003) Арғын-Қанжығалы
  6. Қайрат Айтмұхамбетұлы Нұрпейісов (14 маусым 2003 — қыркүйек 2008)
  7. Бақытжан Әбдірұлы Сағынтаев (30 қыркүйек 2008 — 20 қаңтар 2012) Ошақты
  8. Ерлан Мұхтарұлы Арын (20 қаңтар 2012 — 20 желтоқсан 2013)
  9. Қанат Алдабергенұлы Бозымбаев (20 желтоқсан 2013 — 25 наурыз 2016)
  10. Болат Жұмабекұлы Бақауов ( 25 наурыз 2016)[5] Уақ

Солтүстік Қазақстан облысыӨңдеу

  1. Медведев, Святослав Александрович (1988—1992)
  2. Гартман, Владимир Карлович (1992—1997)
  3. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (1997—1999) Арғын-Қанжығалы
  4. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (қазан 1999 — май 2002)
  5. Смирнов Анатолий Владимирович (17 мамыр 2002 — 24 желтоқсан 2003)
  6. Тайыр Аймұхамедұлы Мансұров (24 желтоқсан 2003 — 9 қазан 2007)
  7. Серік Сұлтанғазыұлы Біләлов (09 қазан 2007 — январь 2013)
  8. Самат Сапарбекұлы Ескендіров ( 22 января 2013 — 27 мамыр 2014)
  9. Ерік Хамзаұлы Сұлтанов ( 27 мамыр 2014 года — 14 марта 2017 года)
  10. Құмар Іргебайұлы Ақсақалов (с 14 марта 2017 года)

Шығыс Қазақстан облысы‎ облысыӨңдеу

  1. Әбдіманат Сауытбайұлы Омаров (1991—1992)
  2. Амангелді Иманақышұлы Бектемісов (февраль 1992 — 17 маусым 1994)
  3. Лавриненко Юрий Иванович (17 маусым 1994 — 30 қараша 1995)
  4. Десятник Леонид Васильевич (30 қараша 1995 — 10 апреля 1996)
  5. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (1996—1997)
  6. Виталий Леонидович Метте (17 апреля 1997 — 26 февраля 2003)
  7. Талғатбек Жәмшитұлы Абайділдин (27 февраля 2003 — 8 желтоқсан 2004)
  8. Виктор Вячеславович Храпунов (8 желтоқсан 2004 — 11 января 2007)
  9. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (январь 2007 — май 2008)
  10. Әділғазы Сәдуақасұлы Бергенов (7 мамыр 2008 - 4 марта 2009)
  11. Бердiбек Машбекұлы Сапарбаев (4 марта 2009-11 қараша 2014)[6]
  12. Даниал Кенжетайұлы Ахметов (11 қараша 2014 бастап)[7]

Жабылған облыстардың әкімдеріӨңдеу

Жезқазған облысыӨңдеу

  1. Григорий Петрович Юрченко (1992 — 1994)
  2. Альберт Гергардович Саламатин (1994)
  3. Қажымұрат Ыбырайұлы Нағыманов (тамыз 1994 — сәуір1996)
  4. Ерлан Байкенұлы Смаилов (1996 — 1997)

Көкшетау облысыӨңдеу

  1. Чапай Мүтәлләпұлы Әбутәліпов (1990—1991)
  2. Жәнібек Сәлімұлы Кәрібжанов (1992—1993)
  3. Нәжімеден Ықсанұлы Есқалиев (1993)
  4. Жұмабаев Қызыр Ыбырайұлы (1993—1996)
  5. Досбол Баянұлы Жаңғалов (1996—1997)

Семей облысыӨңдеу

  1. Вячеслав Федорович Чернов[8] (1992—1995)
  2. Ғалымжан Бадылжанұлы Жақиянов (1995—1997)
  3. Виталий Леонидович Метте (март — 17 апреля 1997)

Талдықорған облысыӨңдеу

  1. Сағынбек Тоқабайұлы Тұрсынов (1990—1993)
  2. Серік Шаяхметұлы Ақымбеков (1993—1996)
  3. Өмірзақ Өзбеков (1996—1997)

Торғай облысыӨңдеу

  1. Сергей Витальевич Кулагин (февраль 1992 - маусым 1993)
  2. Жақан Қосабаев (маусым 1993 - қазан 1995)
  3. Виталий Алексеевич Брынкин (қазан 1995 - апрель 1997)

Республикалық маңызы бар қалаларӨңдеу

АстанаӨңдеу

  1. Аманжол Қуанышұлы Бөлекпаев (1992-1997)
  2. Әділбек Рыскелдіұлы Жақсыбеков (10 желтоқсан 1997 — маусым 2003)
  3. Темірхан Мыңайдарұлы Досмұханбетов (маусым 2003 — март 2004)
  4. Өмірзақ Естайұлы Шөкеев (март 2004 — қыркүйек 2006)
  5. Асқар Ұзақбайұлы Мамин (21 қыркүйек 2006 — 4 апреля 2008) Қанжығалы
  6. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (апреля 2008 — 22 қазан 2014) Жаппас
  7. Әділбек Рыскелдіұлы Жақсыбеков (22 қазан 2014 -21 июнь 2016 )
  8. Әсет Өрентайұлы Исекешев ( с 21 июня 2016 - 10 қыркүйек 2018 )
  9. Бақыт Тұрлыханұлы Сұлтанов 11 қыркүйек 2018 жыл - 13 маусым 2019
  10. Алтай Сейдірұлы Көлгінов 13 маусым 2019

АлматыӨңдеу

  1. Заманбек Қалабайұлы Нұрқаділов (1985—1994) Албан
  2. Шалбай Құлмаханұлы Құлмаханов (маусым 1994 — маусым 1997) ысты
  3. Виктор Вячеславович Храпунов (16 маусым 1997 — 9 желтоқсан 2004)
  4. Иманғали Нұрғалиұлы Тасмағамбетов (9 желтоқсан 2004 — 4 апреля 2008) Жаппас
  5. Ахметжан Смағұлұлы Есімов (c 4 апреля 2008 — 9 тамыз 2015)[9][10] Шапырашты
  6. Бауыржан Қыдырғалиұлы Байбек (9 тамыз 2015 - 28 маусым 2019 )[11] Шапырашты, дулат
  7. Бақытжан Әбдірұлы Сағынтаев 28 маусым 2019

БайқоңырӨңдеу

  1. Брынкин Виталий Алексеевич (1992—1994)[12]
  2. Дмитриенко Геннадий Дмитриевич (1994—2002)[13]
  3. Мезенцев Александр Фёдорович (2002—2013)
  4. Петренко Анатолий Павлович (16 қыркүйек 2013)[14]

Тағы қараӨңдеу

ДереккөздерӨңдеу

  1. Указ «О назначении Кулагина С.В. акимом Акмолинской области»
  2. Глава государства подписал Указ "О назначении Мухамбетова А.Б. акимом Актюбинской области"
  3. http://www.rikatv.kz/evrika/articles/kak-menyali-akimov.html
  4. Глава государства подписал Указ «О назначении Мусаханова А. Т. акимом Алматинской области»
  5. Акимом Павлодарской области назначен Булат Бакауов – 365info.kz
  6. Руководители области | официальный сайт акима ВКО
  7. Чем запомнился Бердыбек Сапарбаев на посту акима ВКО
  8. Чернов Вячеслав Федорович - биография - кто такой Чернов Вячеслав Федорович?
  9. Акимы областей, городов Астаны и Алматы — ukimet.kz
  10. Назначения акимов в Казахстане (весь список)
  11. Бауыржан Байбек назначен акимом Алматы
  12. Имя и значение Байконура навсегда вписаны в историю Казахстана — ровесник космодрома Е.Нургалиев
  13. Главы администрации
  14. Структура администрации. Официальный сайт администрации города Байконур