Алиша Киз

Алииша Оджелло Кук (англ. Alicia Augello Cook; 25 қаңтар 1981, Нью-Йорк) – американдық әнші, пианиношы, ақын және композитор. [1]. Ритм-энд-блюз, соул және неосоул стилдерінде ән айтады. 15 «Грэмми» сыйлығының иегері.

Алиша Киз
ағылш. Alicia Keys
Сурет
Алиша Киз 2013 жылы
Негізгі ақпарат
Туған кездегі есімі

Алиша Оджелло Кук

Туған күні

25 қаңтар 1981 (1981-01-25) (41 жас)

Туған жері

Тозақ ас үйі, Манхэттен, Манхэттен, Нью-Йорк, Нью-Йорк, АҚШ

Белсенділік жылдары

1996 — қазіргі уақыт

Мемлекет

 АҚШ

Мамандықтары

әнші, сазгер, пианист, актриса, филантроп, продюсер, режиссёр

Дауыс түрі

Меццо-сопрано

Аспаптары

фортепиано, виолончель, бас-гитара, пернелі музыкалық аспап

Жанрлары

неосоул, R&B, поп, соул, хип-хоп

Лақап аттары

Alicia Keys

Лейблдері

Columbia Records,
Arista Records (2000),
J Records (2000 - 2011), RCA Records (2011 - қазіргі уақыт)

Марапаттары

Грэмми (2002), (2011),(2017)
100 әйел (2016)

aliciakeys.com

14 жасынан бастап өлең шығара бастаған. 2001 жылы өзінің бірінші студиялы альбомын шығарған. Бұл альбомы оны әлемге танытады.

2005 жылы Киз Нью-Йорктегі Лонг Айлендте орналасқан «The Oven Studios» дыбыс жазу студиясын ашқан. Сонымен қосa Киз оның серіктесі Kerry «Krucial» Brothers-пен бірге KrucialKeys Enterprises продюссерлік компаниясының негізін салады.

2009 жылы Алиша төртінші альбомын жарыққа шығарады. Қазіргі кезде жаңа жобалар дайындай үстінде.

ДискографияӨңдеу

АльбомдарӨңдеу

  • 2001: Songs in A Minor
  • 2003: The Diary of Alicia Keys
  • 2005: Unplugged
  • 2007: As I Am
  • 2009: The Element of Freedom
  • 2012: Girl on Fire
  • 2016: Here

Компиляциялар мен бокс-сеттерӨңдеу

  • 2010: The Platinum Collection (бокс-сет)

Ремикстер альбомыӨңдеу

  • 2002: Remixed & Unplugged in A Minor
  • 2008: Remixed

Қайта шығарылғанӨңдеу

  • 2008: As I AM — The Super Edition
  • 2011: Songs in A Minor — 10th Anniversary Edition

СинглдарӨңдеу

Жыл Сингл Альбом
2001 «Fallin'» Songs in A Minor
«A Woman’s Worth»
2002 «How Come You Don’t Call Me»
«Girlfriend»
2003 «You Don’t Know My Name» The Diary of Alicia Keys
2004 «If I Ain’t Got You»
«Diary»

(при участии Tony! Toni! Toné!)

«Karma»
2005 «Unbreakable» Unplugged
2006 «Every Little Bit Hurts»
2007 «No One» As I Am
2008 «Like You’ll Never See Me Again»
«Teenage Love Affair»
«Superwoman»
2009 «Doesn’t Mean Anything» The Element of Freedom
«Try Sleeping with a Broken Heart»
2010 «Put It in a Love Song»

(Бейонсе қатысуымен)

«Empire State of Mind (Part II) Broken Down»
«Un-Thinkable (I’m Ready)»
«Wait Til You See My Smile»
2011 «Speechless» (Eve-пен бірге) Альбомсыз
2012 «Girl On Fire» (Ники Минажбен бірге) Girl On Fire
«Brand New Me»

БейнеальбомдарӨңдеу

  • 2003: From Start to Stardom
  • 2004: The Diary Of Alicia Keys
  • 2005: Unplugged

ТурларӨңдеу

  • Songs in A Minor Tour (2001—2002)
  • Verizon Ladies First Tour (2004)
  • Diary Tour (2005)
  • As I Am Tour (2008)
  • Freedom Tour (2010)
  • Piano & I: An Intimate Evening with Alicia Keys and Her Piano (2011)
  • Girl on Fire Tour (2013)

Фильмдер тізіміӨңдеу

Жыл Қащақша атауы Түпнұсқа атауы Рөл
2007 ф Smokin' Aces Джорджия Сайкс
2007 ф Күтуші күнделіктері The Nanny Diaries Линетт
2008 ф Аралардың құпия өмірі The Secret Life of Bees Джун

ДереккөздерӨңдеу

  1. The Oven Studios // AliciaKeysFan.com