Бельгиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Бельгияның 11 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандардың бәрі тізімге мәдени талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Бельгия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 16 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Фламанд монахтар қауымы - Бегинажи
(фр. Béguinages flamands)
(нидер. Begijnhoven in Vlaanderen)
Антверпен, Лимбург, ШығысФландрия, Фламанд Брабанты, Батыс Фландрия XII ғ-дан бастап 1998 № 855 ii, iii, iv
2   Бельгия Орталық каналының кеміркөтергіштері
(фр. Les quatre ascenseurs du canal du Centre et leur site, La Louvière et Le Rœulx (Hainaut))
(нидер. Scheepsliften in het Canal du Centre en de omgeving, La Louvière en Le Roeulx (Henegouwen))
Ең жақын елді мекен: Ла-Лувьер қаласы
Эно провинциясы
XIXғ-дың соңы - XX ғ-дың басы 1998 № 856 iii, iv
3   Гранд-плас алаңы
(фр. Grand-Place de Bruxelles)
(нидер. Grote Markt van Brussel)
Брюссель XV ғ. 1998 № 857 ii, iv
4   Бельгия және Франция қалаларының беффруа қоңырауханалары
(фр. Beffrois de Belgique et de France)
(нидер. Belforten in België en Frankrijk)
Антверпен, Лимбург, Шығыс Фландрия, Фламанд Брабанты, Батыс Фландрия, Намюр, Эно провинциялары
(Франциямен   бірге)
VI ғ. 1999
2005
№ 943 iii, iv
5   Брюгге қаласының тарихи орталығы
(фр. Le centre historique de Bruges)
(нидер. Historisch centrum van Brugge)
Батыс Фландрия XII ғ. 2000 № 996 ii, iv, vi
6   Виктора Ортаның салған қала ғимараттары: Отель-Тассель, Отель-Сольве, Отель-ван-Этвельде және Орта мұражайы
(фр. Habitations majeures de l'architecte Victor Horta (Bruxelles))
(нидер. Herenhuizen van de architect Victor Horta (Brussel))
Брюссель XIX ғ-дың соңы 2000 № 1005 i, ii, iv
7   Спьенн аймағындағы неолит тас үгіткіштері
(фр. Minières néolithiques de silex de Spiennes)
(нидер. Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes)
Ең жақын елді мекен: Монс
Эно провинциясы
б.з.б. V - IV мыңжылдық 2000 № 1006 i, iii, iv
8   Турне қаласындағы Нотр-Дам кафедралды соборы
(фр. Cathédrale Notre-Dame de Tournai)
(нидер. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik)
Эно провинциясы XII ғ. 2000 № 1009 ii, iv
9   Плантен-Моретюс баспа мен типографиясы мұражайлар кешені
(фр. Complexe Maison-Ateliers-Musée Plantin-Moretus)
(нидер. Plantin-Moretus Huis-Werkplaats-Museum Complex)
Антверпен провинциясы XVI ғ. 2005 № 1185 ii, iii, iv, vi
10   Стокле сарайы
(фр. Palais Stoclet)
(нидер. Stocletpaleis)
Брюссель 19051911 2009 № 1298 i, ii
11   Валлонияның ірі көмір шахталары: Гран-Орню, Буа-дю-Люк, Буа-дю-Казье және Бленьи-Мин
(фр. Sites miniers majeurs de Wallonie)
Льеж, Эно провинциялары XIX ғ. 2012 № 1344 ii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Гент қаласының тарихи орталығы
(фр. Le noyau historique médiéval ou la 'Cuve' de Gand)
Шығыс Фландрия VII ғ. 2002 856 ii, iv
2   Антверпен қаласының тарихи орталығы
(фр. Noyau historique d'Anvers)
Антверпен XIII ғ. 2002 857 ii, iv, vi
3   Лёвен университеттік орлағығының тарихи мұрасы
(фр. Louvain, bâtiments universitaires, l'héritage de six siècles au sein du centre historique)
Фламандия Брабанты XV - XX ғ. 2002 1712 ii, iii, iv, vi
4   Ле Корбюзьенің Антверпен қаласындағы Жийет үйі
(фр. Maison Guiette)
Антверпен 1926 2005 2025 i, ii, iv
5   Брюссельдегі Сент-Юбер корольдік галереялары
(фр. Galeries royales Saint-Hubert)
Брюссель 18451847 2005 5355 ii, iv
6   Анри Ван де Вельденің архитектуралық жұмыстары
(фр. L’œuvre architecturale d’Henry van de Velde)
Брюссель 1895 2005 5356 i, ii
7   Брюссельдегі әділет сарайы
(фр. Palais de justice de Bruxelles)
Брюссель 18661883 2008 5357 i
8   Жоғарғы Фенн платосы
(фр. Plateau des Hautes-Fagnes )
Льеж 2008 5358 v
9   Фламандия аймағындағы Агриппа жолының кесіндісі
(фр. Le tronçon Bavay-Tongres de la chaussée romaine Boulogne-Cologne)
Намюр, Эно, Фламандия Брабанты, Льеж 40 жыл 2008 5359 iii, iv
10   Льеждегі Епископ-князьдар сарайы
(фр. Palais des Princes-Évêques de Liège)
Льеж XII -XVI ғ. 2008 5361 ii, iii
11   Поле битвы Ватерлоодағы шайқас алаңы
(фр. Le champ de bataille de Waterloo)
Валлон Брабанты 2008 5362 ii, iii, vi
12   Ватерлоо шайқасының панорамасы
(фр. Le Panorama de la Bataille de Waterloo)
Валлонский Брабант XX ғ. басы 2008 5364 i, ii, iv, vi
13   Маас өзеніндегі бекеттер және форттар
(фр. Les citadelles mosanes)
Льеж, Намюр 2008 5365 ii
14   Хоге-Кемпен ұлттық паркі
(фр. Parc national de la Haute Campine)
Ең жақын қалаГенк
Лимбург
2011 5623 iv, vi, viii
15   І Дүниежүзілік соғысындағы шайқастар орындары және ескерткіштер
(фр. Sites funéraires et mémoriels de la Première Guerre mondiale (Front Ouest))
Батыс Фландрия, Льеж, Намюр, Эно, Люксембург 1920шы жылдардан бастап 2014 5886 iii, iv, vi
16   Еуропаның атақты батпақ шипажайлары
(фр. Les grandes villes d’eaux d’Europe)
* Спа қаласы
ПЛьеж, Намюр XIV ғ. 2014 5932 ii, iii, iv, vi

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Бельгиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміркерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 12 қараша 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу