Бразилиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Бразилияның 19 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 11 нысан мәдени және 8 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Бразилия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 38 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Ору-Прету
(порт. Ouro Preto)
Минас-Жерайс штаты XVII - XVIII ғ. 1980 124 i, iii
2   Олинда
(порт. Olinda)
Пернамбуку штаты XVI - XVIII ғ. 1982 189 ii, iv
3   Гуарани үндістердің жеріндегі Иезуиттардың миссиялары; Сан-Мигел-дас-Мисойнстың қираған үйінділері Риу-Гранди-ду-Сул штаты, Бразилия
Мисьонес провинцияcы , Аргентина
XVIIXVIII ғ. 1983, 1984 275 iv
4   Салвадор-да-Баия қаласының тарихи орталығы
(порт. São Salvador da Bahia de Todos os Santos)
Баия штаты 15491763 1985 309 iv, vi
5   Бон-Жесус-ду-Конгоньяс шіркеу кешені
(порт. Santuário de Bom Jesus de Matosinhos)
Қала: Конгоньяс
Минас-Жерайс штаты
XVIII ғ. 1985 334 i, iv
6   Игуасу ұлттық паркі
(порт. Parque Nacional do Iguaçu)
Парана штаты 1986 355 vii, x
7   Бразилиа
(порт. Brasília)
1960 1987 445 i, iv
8   Серра-да-Капивара ұлттық паркі
(порт. Parque Nacional da Serra da Capivara)
Пиауи штаты 1991 606 iii
9   Сан-Луис қаласының тарихи орталығы
(порт. São Luís)
Мараньян штаты XVII ғ. 1997 821 iii, iv, v
10   Диамантина қаласының тарихи орталығы
(порт. Diamantina)
Минас-Жерайс штаты XVIII ғ. 1999 890 ii, iv
11   Бразилияның атлантикалық жағалауындағы орманы
(порт. Mata Atlântica do Brasil)
Риу-Гранди-ду-Норти,
Риу-Гранди-ду-Сул штаттары
1999 892 ix, x
12   Серра-ду-Мар
(порт. Serra do Mar)
Парана,
Сан-Паулу штаттары
1999 893 vii, ix, x
13   Гояс қаласының тарихи орталығы
(порт. Centro Histórico de Goiás)
Гояс штаты XVIII- XIX ғ. 2001 993 ii, iv
14   Жау ұлттық паркі
(порт. Parque Nacional do Jaú)
Амазонас штаты 2000 998 ix, x
15   Пантанал
(порт. Complexo do Pantanal)
Штаттар: Мату-Гросу,
Мату-Гросу-ду-Сул
2000 999 vii, ix, x
16   Фернанду-ди-Норонья және атолл Рокас
(порт. Fernando de Noronha, Atol das Rocas)
Пернамбуку,
Риу-Гранди-ду-Норти штаттары
2001 1000 vii, ix, x
17   Шапада-дус-Веадейрус және Эмас ұлттық парктары
(порт. Parques nacionais de Chapada dos Veadeiros e das Emas)
Гояс,
Мату-Гросу-ду-Сул штаттары
2001 1035 ix, x
18   Сан-Кристован қаласындағы Сан-Франсиску алаңы
(порт. Praça de São Francisco na cidade de São Cristovão)
Сержипи штаты XVIII—XIX ғ. 2010 1272 ii, iv
19   Рио-де-Жанейро: Кариока ландшафттары
(порт. Paisagem cultural do Río de Janeiro)
Рио-де-Жанейро штаты XVII ғ. 2012 1100 vi

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Франциядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 25 шілде 2011.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу