Грузиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Грузияның 3 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандардың барлығы тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Грузия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 16 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1    Мцхетаның тарихи ескерткіштері
(грузинше მცხეთის ისტორიული მონუმენტები)
* Светицховели
* Джвари
Мцхета-Мтианети VI ғ. және XI ғ. 1994 708 iii, iv
2    Баграта ғибдатханасы және Гелат монастырі
(грузинше ბაგრატის ტაძარი და გელათის მონასტერი)
Кутаиси
Имеретия
XI-XII ғ. 1994 710 iv
3   Сванетия
(грузинше ზემო სვანეთი)
Самегрело — Земо-Сванети XII ғ. 1996 709 iv, v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Алаверди (кафедралды собор)
(грузинше ალავერდი)
Ахмета
Кахетия
XI ғ. 2007 5221 iv, vi
2   Ананури
(грузинше ანანურის ციხე)
Тбилиси
Мцхета-Мтианети
XVI-XVIII ғ. 2007 5222 iii
3   Колхида көне аймағының ормандары мен батпақтары
(грузинше კოლხეთის ეკოსისტემა)
Гурия, Самегрело — Земо-Сванети, Аджария 2007 5223 viii, x
4   Давидо-Гареджий монастырлер кешені
(грузинше დავითგარეჯა)
Тбилиси
Кахетия
VI ғ. 2007 5224 i, ii, iii, iv, v, vi, vii, x
5   Дманисидегі «Грузиялық адамның» қазба орындары
(грузинше დმანისი)
Квемо-Картли 2007 5225 iii, v
6   Греми
(грузинше გრემი)
Кварели
Кахетия
XVI ғ. 2007 5226 ii, iii
7   Кветера
(грузинше კვეტერა)
Телави
Кахетия
X ғ. 2007 5227 iii, iv
8   Мта-Тушети
(грузинше მთა-თუშეთი)
Кахетия 2007 5228 iv, v, vii, x
9   Никорцминда
(грузинше ნიკორწმინდა)
Амбролаури
Рача-Лечхуми және Квемо Сванети
XVI-XVII ғ. 2007 5229 ii, iv
10   Самтависи
(грузинше სამთავისი)
Гори
Шида-Картли
XI ғ. 2007 5230 iv
11   Шатили
(грузинше შატილი)
Мцхета-Мтианети 2007 5232 iv
12   Көне Тбилиси
(грузинше ძველი თბილისი)
Тбилиси XVI ғ. 2007 5233 ii, iii, iv, v, vi
13   Уплисцихе
(грузинше უფლისციხე)
Ең жақын қала: Гори
Шида-Картли
б.з.д. II-I мыңжылдық 2007 5234 ii, iii, iv, v
14   Вани
(грузинше ვანი)
Имеретия б.з.д. VII-I ғ. 2007 5235 ii, iii, vi
15    ВардзиаХертвиси
(грузинше ვარძია-ხერთვისის ციხე)
Самцхе-Джавахети X-XVI ғ. 2007 5236 ii, iii, iv, v, vi, vii
16   Гелат монастырі
(грузинше გელათის მონასტერი)
Кутаиси
Имеретия
XI-XII ғ. 2013 5843 iv

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Грузидағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 19 наурыз 2012. Тексерілді, 17 қазан 2011.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу