Ең жарық жұлдыздардың тізімі

Ең жарық жұлдыздардың тізіміӨңдеу

Тізіміде Жерден бақыланатын ең жарық жұлдыздар келтірген. Олар оптикалық диапазонда көрінерлік жұлдыздық шама бойынша берәілген. Жиынтық жұлдыздық шама еселік жұлдыздар үшін келтірген.

Атауы  Қашықтық,

жарық жыл

Көрінерлік шама Абсолюттық

шама

Спектрлік класс Аспан жартышары және нөмір жартышарда
0 Күн 0,0000158 −26,72 4,8 G2V
1 Сүмбіле (Тазы шоқжұлдызының α ) 8,6 −1,46 1,4 A1Vm Оңтүстік (01)
2 Канопус (Кильдің α) 310 −0,72 −5,53 A9II Оңтүстік (02)
3 Толиман (Центаврның α) 4,3 −0,27 4,06 G2V+K1V Оңтүстік(03)
4 Арктур (Волопастың α) 36,7 −0,05 −0,3 K1.5IIIp Солтүстік (01)
5 Вега (Лираның α) 26 0,03  0,6 A0Va Солтүстік (02)
6 Капелла (Лаушының α) 41 0,08 −0,5 G6III + G2III Солтүстік (03)
7 Ригель (Орионның β) ~870[1] 0,12  −7[2] B8Iae Оңтүстік (04)
8 Процион (Жас төбеттің α) 11,4 0,38 2,6 F5IV-V Солтүстік (04)
9 Ахернар (Эриданың α) 69 0,46 −1,3 B3Vnp Оңтүстік (05)
10 Бетельгейзе (Орионның α) ~530[1] 0,50  −5,14 M2Iab Солтүстік (05)
11 Хадар (Центаврның β) ~400[1] 0,61  −4,4 B1III Оңтүстік (06)
12 Альтаир (Қыранның α) 16 0,77 2,3 A7Vn Солтүстік (06)
13 Акрукс (Оңтүстік кресттің α) ~330[1] 0,79 −4,6 B0.5Iv + B1Vn Оңтүстік (07)
14 Альдебаран (Торпақтың α) 65 0,85  −0,3 K5III Солтүстік (07)
15 Антарес (Сарышаянның α) ~610[1] 0,91  −5,2 M1.5Iab Оңтүстік (08)
16 Спика (Бикештің α) 250[1] 1,04  −3,2 B1V Оңтүстік (09)
17 Поллукс (Егіздердің β) 40 1,14 0,7 K0IIIb Солтүстік (08)
18 Фомальгаут (Оңтүстік балықтың α) 22 1,16 2,0 A3Va Оңтүстік (10)
19 Мимоза (Оңтүстік кресттің β) ~290[1] 1,25  −4,7 B0.5III Оңтүстік (11)
20 Денеб (Аққуның α) ~1550[1] 1,25 −7,2 A2Ia Солтүстік (09)
21 Регул (Арыстанның α) 69 1,35 −0,3 B7Vn Солтүстік (10)
22 Адара (Тазының ε) 400[1] 1,50 −4,8 B2II Оңтүстік (12)
23 Кастор (Егіздердің α) 49 1,57 0,5 A1V + A2V Солтүстік (11)
24 Гакрукс (Оңтүстік кресттің γ) 120 1,63  −1,2 M3.5III Оңтүстік (13)
25 Шаула (Сарышаянның λ) 330 1,63  −3,5 B1.5IV Оңтүстік (14)

Герцшпругн-Рассел диаграммасыӨңдеу

Тағы қараңызӨңдеу

  • Ең жақын жұлдыздардың тізімі
  • Ең ірі жұлдыздардың тізімі
  • Шоқжұлдыздар бойынша жұлдыздар тізімі
  • Көрінерлік жұлдыздық шама
  • Ең аз массивті жұлдыздардың тізімі 
  • Герцшпругн-Рассел диаграммасы

АңғартпаларӨңдеу

СілтемелерӨңдеу

  • Ең жарқын 300 жұлдыз тізімі («Hipparcos» каталогінің алғашқы нұсқасындағы мәліметтер бойынша)
  • Ең жарқын 26 жұлдыз (1989 жылдың мәлеметтер)
  1. a b c d e f g h i Accurate distances to nearby massive stars with the new reduction of the Hipparcos raw data. arΧiv: 0804.2553
  2. рассчитано по расстоянию и видимой звёздной величине