Жапониядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Жапонияның 17 нысаны бар (2013 жылғы мәлімет бойынша). Бұл нысандар тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2011 жылғы жағдайына сәйкес Жапония территироиясындағы нысан Әлемдік мұра тізіміне 10 үміткер ретінде тіркелген.

ТізімӨңдеу

Ел Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Критерийлер
1   Хорю-дзи ауданындағы Будда ескерткіштері
(жапон. 法隆寺)
Икаруга,
Нара префектурасы
607 1993 660 I, II, IV, VI
2   Химедзи сарайы
(жапон. 姫路城)
Химедзи,
Хёго префектурасы
1333—1346 1993 661 I, IV
3   Яку аралы
(жапон. 屋久島)
Кагосима префектурасы 1993 № 662 VII, IX
4   Сираками-Санти тауларының ормандары
(жапон. 白神山地)
Хонсю аралының солтүстігінде 1993 663 IX
5   Ежелгі Киотоның тарихи ескерткіштері.
Удзи және Оцу қалалары.
Киото префектурасы,
Сига префектурасы
806 1994 688 II, IV
6   Сиракава-го және Гокаяма тарихи елді мекендері Тояма префектурасы,
Гифу префектурасы
1995 734 IV, V
7   Хиросима мемориалы
(жапон. 原爆ドーム)
Хиросима,
Хиросима префектурасы
XX ғ. 1996 775 VI
8   Ицукусима шіркеуі
(жапон. 厳島神社)
Ицукусима,
Хиросима префектурасы
VI ғ. 1996 776 I, II, IV, VI
9   Ежелгі қала Нараның тарихи ескерткіштері :
Тодай-дзи, Кофуку-дзи, Касуга-тайся, Ганго-дзи, Якуси-дзи, Тосёдай-дзи, Хэйдзё сарайы
Нара префектурасы VIII ғ. 1998 870 II, III, IV, VI
10   Никко қаласының және Никко ұлттық паркінің ғибдатханалары мен киелі жерлері
(жапон. 日光市)
Тотиги префектурасы IV—VIII ғ. 1999 913 I, IV, VI
11   Рюкю королдігінің Гусуку және басқа ескерткіштері
(жапон. 御城)
Окинава аралы XII—XVII ғ. 2000 972 II, III, VI
12   Священные места и пути паломников в горах полуострова Кии
(жапон. 熊野古道)
Префектура Вакаяма X—XI вв. 2004 1142 II, III, IV, VI
13   Сирэтоко аралындағы ұлттық парк
(жапон. 知床国立公園)
Хоккайдо аралы 2005 1193 IX, X
14   Ивами Гиндзан күміс шахтасы
(жапон. 石見銀山)
Симанэ префектурасы,
Хонсю аралы
1526 2007 1246 II, III, V
15   Хираидзуми қаласының тарихи ескерткіштері
(жапон. 平泉町)
Иватэ префектурасы 2011 1277 II, VI
16   Бонин аралдары
(жапон. 小笠原群島)
Огасавара префектурасы 2011 1362 IX
17 Фудзи тауы
(жапон. 富士山 )
Сидзуока және Яманаси префектураларының шекарасында 2013 1418 III, VI

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Әлемдің мұра критерилері
1   Камакура қаласының ғибдатханалары және құрылыстары
(жапон. 鎌倉市)
Префектура Канагава 1192—1868 1992 370 I, II, III, IV, VI
2   Хикунэ бекеті
(жапон. 彦根城)
Хиконэ,
префектура Сига
1603—1622 1992 374 I, II, III, IV
3   Томиока жібек тоқыма фабрикасы
(жапон. 富岡製糸場)
Томиока,
префектура Гумма
1872 2007 5094 II, IV, V
4   Нагасаки қаласындағы шіркеулер және христиандық құрылыстар Префектура Нагасаки 2007 5096 II, III, IV, V, VI
5   Асука-Фудзивара: Жапонияның ежелгі астанасының археологиялық ескерткіштері Префектура Нара 2007 5097 II, III, IV, V, VI
6   Фудзи тауы
(жапон. 富士山)
Хонсю 2007 5098 III, IV, V, VI
7   Батыс өнерінің ұлттық мұражайының бас ғимараты
(жапон. 国立西洋美術館)
Токио 1959 2007 5164 I, II, VI
8   Хоккайдо аралындағы, Тохоку аймағындағы және басқа аймақтардағы Дземон кезеңіндегі археологиялық қазбалар Префектура Хоккайдо,
Тохоку (аймақ)
2009 5398 III, IV
9   Кюсю аралындағы және Ямагути префектурасындағы қазіргі заманының өнеркәсіп мұрасы Кюсю,
префектура Ямагути
2009 5399 II, III, IV
10   Окиносима аралы және Мунаката маңындағы аймақтар Префектура Фукуока 2009 5400 II, III, IV, VI

ДереккөздерӨңдеу

Тағы қараңызӨңдеу


Сыртқы сілтемелерӨңдеу