Ирландиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Ирландияның 2 нысаны бар (2012 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысанның екуі де тізімге мәдени критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Ирландия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 7 нысан үміткер ретінде тіркелген.[2][3]

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Бру-на-Бойн
(ирл. Brú na Bóinne)
(ағылш. Palace of the Boyne)
Мит бзб 2750 — 2250 ж 1993 659 III, IV
2   Скеллиг-Майкл аралындағы монастырь
(ирл. Sceilig Mhichíl)
(ағылш. Michael's rock)
Керри,
Скеллиг аралдары
VII ғ. 1996 757 III, IV

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Буррен
ирл. An Bhoirinn
ағылш. The Burren
Клэр графтігі 2010 5522 (v)(viii)
2   Дублинның тарихи орталығы
ағылш. The Historic City of Dublin
Дублин графтігі XVIII-XIX ғ. 2010 5523 (ii)(iv)(vi)
3   Кейд жазығы және Мейо солтүстік-батыс батпақтары
ирл. Achaidh Chéide agus Móinte Iarthuaisceart Mhaigh Eo
ағылш. Ceide Fields and North West Mayo Boglands
Мейо графтігі 5,5 мың жыл бұрын 2010 5524 (iv)(v)
4   Батыс тас форттары: Дун-Энгус, Каэркомман, Каэрконри, Ань-Бяннах, Ань-Штегь
ирл. Caisil an Iarthair: Dún Aonghasa
ағылш. Western Stone Forts: Dún Aengus, Cahercommaun, Caherconree, Benagh, Staigue
Ирландияның батыс бөлігі Қола дәуіріОрта ғасырлар 2010 5525 (iii)(iv)(v)
5   Клонмакнойс монастырлер қаласы және оның мәдени ландшафты
ирл. An Chathair mainistreach i gCluain Mhic Nóis agus a Tírdhreacha Cultúrtha
ағылш. The Monastic City of Clonmacnoise and its Cultural Landscape
Оффали графтігі 545 жыл 2010 5526 (iv)(v)
6   Ерте орта ғасырдың монастырлік қоныстары: Клонмакнойс, Глендалох, Дарроу, Холи-Айленд, Келл аббатығы, Монастербойс
ирл. Ceantar Luath Mheánaois Mhainistreach
ағылш. Early Medieval Monastic Sites
Ерте орта ғасырлары 2010 5527 (iii)(iv)(vi)
7   Ирландияның корольдермен байланысты жерлері: Кашел жартасы, Дун-Эйлин, Уснех қыры, Рат Круахан, Тара қыры
ирл. Tá an Láithreáin Ríoga na hÉireann: Caiseal, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Coimpléasc Ráth Cruachan, agus Tara Coimpléasc
ағылш. The Royal Sites of Ireland: Cashel, Dún Ailinne, Hill of Uisneach, Rathcroghan Complex, and Tara Complex
2010 5528 (iii)(iv)(vi)

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. World Heritage Sites list to be reviewed  (ағыл.). The Irish Times (1 желтоқсан 2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 25 наурыз 2012. Тексерілді, 3 ақпан 2009.
  3. Irish Department of the Environment, Heritage & Local Government Latest World Heritage News  (ағыл.). Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 қараша 2008.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 2 ақпан 2009.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу