Басты мәзірді ашу

Йемендегі ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Йеменның 4 нысаны бар (2011 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 3 нысан мәдени және 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Йемен аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 10 нысан үміткер ретінде тіркелген, оның 5 мәдени, 2 табиғи және 3 - аралас критерийлер бойыенша іліккен[2][3].

Мазмұны

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Шибам көне қаласы Шибам III ғ. 1982 192 III, IV, VI
2   Сана қаласының тарихи аймағы Сана 1986 385 IV, V, VI
3   Забид тарихи қаласы 1993 611 II, IV, VI
4   Сокотра архипелагы Үнді мұхит 2008 1263 X


Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Нысан Орналасуы Критерий Дата Lien Координаттары Сурет
Джибла Ибб қаласының маңында мәдени
(ii), (iv), (v)
2002 1721 13°55′01″ с. е. 44°07′59″ ш. б. / 13.917° с. е. 44.133° ш. б. / 13.917; 44.133 (Jibla et son environnement) (G) (O) (Я)  
Amiriya of Rada медресесі (The Madrasa Amiriya of Rada) d'Al Bayda' мәдени
(i), (iv)
2002 1720 14°25′01″ с. е. 44°46′01″ ш. б. / 14.417° с. е. 44.767° ш. б. / 14.417; 44.767 (La madrasa d'Amiriya de Rada') (G) (O) (Я)
Тсуля қаласының тарихи орталығы Амран қаласының маңында мәдени
(i), (iii), (iv)
2002 1719 15°36′ с. е. 45°54′ ш. б. / 15.6° с. е. 45.9° ш. б. / 15.6; 45.9 (La ville historique de Thula) (G) (O) (Я)  
Мариб қаласының маңындағы қираған үйінділер Мариб мәдени
(i), (ii), (iv)
2002 1717 15°25′01″ с. е. 45°19′59″ ш. б. / 15.417° с. е. 45.333° ш. б. / 15.417; 45.333 (Site archéologique de Marib) (G) (O) (Я)  
Саада тарихи қаласы Саада мәдени
(i), (iv), (v)
2002 1718 16°58′01″ с. е. 43°43′01″ ш. б. / 16.967° с. е. 43.717° ш. б. / 16.967; 43.717 (Ville historique de Sa'dah) (G) (O) (Я)  
Hawf аймағы (The Hawf Area) Махра табиғи
(vii), (x)
2002 1726 16°39′00″ с. е. 52°59′31″ ш. б. / 16.65° с. е. 52.992° ш. б. / 16.65; 52.992 (La zone de Hawf) (G) (O) (Я)
[[Sharma/Jethmun жағалау аймағы (Sharma/Jethmun coastal area) Hadramaout табиғи 2002 1727 14°15′00″ с. е. 48°37′30″ ш. б. / 14.25° с. е. 48.625° ш. б. / 14.25; 48.625 (Zone côtière de Sharma/Jethmun) (G) (O) (Я)
Jabal Bura Al Hudaydah аралас 2002 1723 14°55′01″ с. е. 43°25′01″ ш. б. / 14.917° с. е. 43.417° ш. б. / 14.917; 43.417 (Jabal Bura) (G) (O) (Я)
Джабель Хараз аралас 2002 1722 15°10′01″ с. е. 43°45′00″ ш. б. / 15.167° с. е. 43.75° ш. б. / 15.167; 43.75 (Jabal Haraz) (G) (O) (Я)
Бурум жағалау аймағы Hadramaout аралас 2002 1724 14°15′00″ с. е. 48°37′30″ ш. б. / 14.25° с. е. 48.625° ш. б. / 14.25; 48.625 (Zone côtière de Balhaf/Burum) (G) (O) (Я)  

ДереккөздерӨңдеу

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу