Марс бетіндегі ғарыш аппараттары тізімі

Марс бетіндегі ғарыш аппараттары тізімі — ғылыми зерттеулер жүргізу үшін Марсқа жеткізілген (жылжымайтын) автоматты станциялар мен (мобильді) роверлердің тізімі.

Аппараттардың планетаға жұмсақ қонуын қонушы аппарат қамтамасыз етеді. Қонушы аппараттардың массалары ішіндегі станция немесе ровердің массасымен қоса берілген.

2021 жылға қарай, Марс бетіндегі барлық аппараттардың жалпы массасы 9,5 тоннаға жуықтады.

ТізімӨңдеу

Ғарыш аппараты Ел Суреті Қонған күн Қонушы аппарат массасы (кг) Станцияның/ровердің өз массасы (кг) Қону координаттары Түсініктеме
1 Марс-2   КСРО   27.11.1971 1 000 ұшырғанда 355 4º N — 47º W Марс бетіне жеткен бірінші аппарат, қонуы сәтсіз өтті
2 Марс-3   КСРО   02.12.1971 1 000 ұшырғанда 355 45° S — 158° W Марсқа жұмсақ қонуы сәтті өткен бірінші аппарат, алғашқы автоматты марстық станция (сигналы 14,5 секундтан кейін өшті)
3 Марс-6   КСРО   12.03.1974 844 Марс атмосферасына кіргенде 355 29.9° S — 19,4° W Қонуы сәтсіз өтті
4 Viking 1     20.07.1976 1199 657 (отынсыз 572) 22.48° N — 47,97° W Хрис жазықтығы Жұмыс істейтін бірінші АМС, Марс бетінен алғашқы түсті суреттерді жіберді, алғашқы тікелей атмосфера мен грунт зерттеулері, Марстағы тіршілікті іздеудің алғашқы тәжірибелері. 11.11.1982 дейін контакт болды.
5 Viking 2     03.09.1978 1199 657 (отынсыз 572) 48.3° N — 225,99° W Утопия жазықтығы АМС. 11.04.1980 дейін контакт болды.
6 Mars Pathfinder     04.07.1997 570 Марс атмосферасына кіргенде 264 (ровермен бірге) 19.3° N — 33,6° W АМС және алғашқы жұмыс істейтін Марс ровері. 27.09.1997 дейін контакт болды.
7 Mars Polar Lander және Deep Space 2     03.12.1999 494 354 (отынсыз 290) 76° S — 195° W Сәтсіз қонған АМС
8 Beagle 2   Сурет:Beagle2.jpg 25.12.2003 68,84 33,2 10.6° N — 270° W АМС, қонғаннан кейін күн батареялары жазылмай, байланысқа шықпай қалды
9 Spirit     04.01.2004 820 185 14.6° S — 175,48° O Гусев кратері Марсқа сәтті жеткізілген ровер. 22.03.2010 дейін контакт болды.
10 Opportunity     25.01.2004 820 185 1.95° S — 354,47° O Марсқа сәтті жеткізілген ровер. 2018 жылдың ортасынан бастап, шаңды дауылға байланысты ұйықтау тәртібіне ауысты
11 Phoenix     25.05.2008 582 410 (отынсыз 343) 68.2° N — 125,7° W АМС, полярлық аймаққа сәтті қонған бірінші аппарат. 02.11.2008 дейін контакт болды.
12 Curiosity     06.08.2012 3300 899 4.58° S — 137,43° O Жұмыс істейтін ровер
13 Schiaparelli     19.10.2016 577 - ~ 2° S — 6° W АМС, қонуы сәтсіз өтті, 2—4 шақырым биіктіктен құлай бастады
14 InSight     26.11.2018 694 358 4,5° N 135,0° E, Элизий жазықтығы АМС, сәтті қонды
15 Perseverance және Ingenuity     18.02.2021 1025 18,855° N 77,519° E,
Езеро (кратер)
Ровермен бірге Марс атмосферасындағы алғашқы ұшу аппараты жеткізілді
16 Чжужун   15.05.2021 240 25°06′ N,
109°54′ E, Утопия жазықтығы
Қытайдың алғашқы марстық аппараты

ПанорамаларӨңдеу

Утопия жазықтығының Viking 2 аппараты жіберген суреті
Mars Pathfinder станциясы түсірген сурет
2006 жылы Opportunity түсірген Виктория кратерінің суреттерінен жасалған панорама
Марстағы күннің батуы, 19 мамыр 2005. Spirit роверінің Гусев кратеріндегі суреті