Мексикадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Мексиканың 32 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 27 нысан мәдени, 5 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Мексика аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 25 нысан үміткер ретінде тіркелген[2], оның ішіне 11 нысан мәдени, 4 табиғи және 4 - аралас критерийлар бойынша іліккен.

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Мехико қаласының тарихи орталығы және Сочимилько қала маңы]]
ис. Ciudad de México, Xochimilco
Мехико 1325 ж,
X ғ.
1987 412 II, III, IV, V
  Оахака қаласының тарихи орталығы және Монте-Альбан қираған үйінділер
ис. Oaxaca, Monte Albán
Оахака штаты 1532 жыл,
б.з.б. 500 ж.ш.
1987 415 I, II, III, IV
  Пуэбла қаласының тарихи орталығы
ис. Heroica Puebla de Zaragoza
Пуэбла штаты 1531 жыл 1987 416 II, IV
  Паленке көне қала және ұлттық паркі
ис. Palenque
Чьяпас штаты б.з.б. III—VIII ғ. 1987 411 I, II, III, IV
  Теотиуакан көне қаласы
ис. Teotihuacan, Үлгі:Lang-nah
Мехико штаты б.з.б. I—VII ғ. 1987 414 I, II, III, IV, VI
  Сиан-Каан биосфералық қорығы
ис. Reserva de la Biosfera Sian Ka'an
Кинтана-Роо штаты 1987 410 VII, X
  Гуанахуатотарихи қаласы және оның маңындағы кен орыдары
ис. Guanajuato
Гуанахуато штаты XVI ғ. 1988 482 I, II, IV, VI
  Чичен-Ица көне қаласы
ис. Chichén Itzá, Үлгі:Lang-nah
Юкатан штаты 525 ж.ш. 1988 483 I, II, III
  Морелия қаласының тарихи орталығы
ис. Morelia
Мичоакан штаты 1541 жыл 1991 585 II, IV, VI
  Эль-Тахин көне қаласы
ис. El Tajín
Веракрус штаты I ғ. 1992 631 III, IV
  Сакатекас қаласының тарихи орталығы
ис. Zacatecas
Сакатекас штаты 1546 жыл 1993 676 II, IV
  Сьерра-де-Сан-Франсиско тауларындағы жартақа салынған суреттер
ис. Pinturas rupestres de la Sierra de San Francisco
Оңтүстік Төмен Калифорния штаты б.з.б.100 ж. — 1300 жылдар шамасы 1993 714 I, III
  Эль-Вискаино кит резераты
ис. El Vizcaíno
Оңтүстік төмен Калифорния штаты 1988 жыл 1993 554 X
  Попокатепетль жанартауының баурайындағы монастырлер
ис. Monasterios en las faldas del Popocatépetl
Морелос және Пуэбла штаттары XVI ғ. 1994 702 II, IV
  Керетаро қаласының тарихи ескерткіштері
ис. Santiago de Querétaro
Керетаро штаты XVII—XVII ғ.. 1996 792 II, IV
  Ушмаль көне қаласы
ис. Uxmal
Юкатан штаты VII ғ. ш. 1996 791 I, II, III
  Гвадалахара қаласындағы Кабаньяс госпиталінің ғимараты
кат. Hospicio Cabañas
Халиско штаты 17911939 1997 815 I, II, III, IV
  Нуэво-Касас-Грандес қала маңындағы Пакименің қираған үйінділері )
ис. Paquimé
Чиуауа штаты XIV ғ. 1998 560 III, IV
  Тлакотальпан қаласындағы тарихи ескрткіштер аймағы
ис. Tlacotalpan
Веракрус штаты XVI ғ. ортасы 1998 862 II, IV
  Шочикалько қираған үйінділер
ис. Xochicalco
Морелос штаты VIII—X ғ. 1999 939 III, IV
  Сан-Франсиско-де-Кампече тарихи бекілген қала
ис. San Francisco de Campeche
Кампече штаты 1540 ж. 1999 895 II, IV
  Майя үнділердің көне қаласы және биосфералық қорық Калакмуль
ис. Calakmul
Кампече штаты III—VIII ғ. 2002, 2014 1061 II, III, IV, VI
  Сьерра-Гордадағы францискан миссиялары
ис. Misiones franciscanas de la Sierra Gorda
Керетаро штаты 17501760 2003 1079 II, III
  Луиса Барраганның үйі
ис. Casa Luis Barragán
Мехико 1947 ж 2004 1136 I, II
  Калифорния шығанағының аралдары және қорғалатын аймақтар
ис. Golfo de California
Төменгі Калифорния, Оңтүстік Төменгі Калифорния, Сонора, Синалоа және Наярит штаттары 2004 1182 VII, IX, X
  Текиладағы агава өсіретін тарихи аймақтар
ис. Tequila
Халиско штаты XVII ғ-дан бастап 2006 1209 II, IV, V, VI
  Мехико Ұлттық автономды университетінің орталық университет қалашығы
ис. Campus central de la Ciudad Universitaria de la Universidad Nacional Autónoma de México
Мехико 19491952 2007 1250 I, II, IV
  Марипоса-Монарка биосфералық қорығы
ис. Reserva de la biosfera de la Mariposa Monarca
Мичоакан штаты 2008 1290 VII
  Сан-Мигель-де-Альенде көне қаласы және Хесус-Насарено-де-Атотонилько ғибдатханасы
ис. San Miguel de Allende, Santuario de Jesús Nazareno de Atotonilco
Гуанахуато штаты XVI—XVIII ғ. 2008 1274 II, IV
  Камино Реал-де-Тьерра Адентро
ис. Camino Real de Tierra Adentro
XVI—XIX ғ. 2010 1351 II, IV
  Оахака штатындағы Ягуль және Митла үнгірлер
ис. Yagul, Mitla
Оахака штаты 2010 1352 III
  Эль-Пинакате және Гран-Десиерто-де-Алтар биосфералық қорықтар
ис. Reserva de la biosfera El Pinacate y Gran Desierto de Altar
Сонора штаты 2013 1410 VII, VIII, X

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Чапультепек орманы мен төбе, Чапультепек сарайы Мехико федералды округ 1863 2001 1273 (i)(iii)(iv)(vi)
2   Аламос тарихи қаласы Сонора штаты XVII ғ. 2001 1541 (iv)(vi)
3   Санта-Приска шіркеуі және Таско-де-Аларкон Герреро штаты 1758 2001 1543 (i)(iv)(vi)
4   Кантона тарихи қаласы Пуэбла штаты б.з.б. VII—XI ғ. 2001 1586 (iii)(iv)
5   Чикомосток-Ла-Кемада тарихи қаласы Сакатекас штаты б.з.б. IV—XIII ғ. 2001 1588 (i)(iv)
6   Сан-Себастьян-дель-Уесте тарихи қаласы Халиско штаты 2001 1590 (iii)(iv)(v)(ix)(x)
7   Акведук Падре-Темблеке Мехико штаты 1570 2001 1592 (i)(ii)(iv)
8   Диего Ривера мен Фрида Калоның студио-үйіндегі мұражай Мехико 1932 2001 1599 (i)(iv)(vi)
9 Валье-де-лос-Сириос табиғи аймағы 2004 1953
10 Кватросьенегас табиғи аймағы 2004 1954
11 Косала тарихи қаласы Синалоа штаты XIX ғ. 2004 1958 (ii)(iv)
12 Уирикуту киелі жерлеріндегі уичоли жолы 2004 1959
13   Лакан-Тун — Усумасинта аймағы 2004 1962
14   Банко-Чинчорро биосфералық қорық 2004 1963 (i)(ii)(iii)(iv)(vii)(viii)(ix)(x)
15   Текоаке Тласкала штаты 1400 2004 1968 (ii)(iii)(iv)
16   Куэцалан Пуэбла штаты VII ғ. 2006 5077 (iii)(iv)(v)(viii)(ix)
17   Исамаль тарихи қаласы Юкатан штаты б.з.б. VII ғ. 2008 5394 (iii)(iv)(vi)
18   Ревилья-Хихедо арипелагы Колима штаты 2008 5395 (vii)(viii)(ix)(x)
19   Лос-Петенес-Рио-Селестун Кампече штаты 2008 5396 (ix)(x)
20 Лас-Посас, Хилитла 19441960 2009 5493 (i)(iii)
21 Арко-дель-Тьемпо на реке Ла-Вента 2010 5567 (iii)(vii)(viii)(x)
22 Теуакан-Куикатлан биосфералық қорық 2012 5783 (x)
23   Чиксулуб кратеріндегі сеноттар дөңгелегі Юкатан штаты 2012 5784 (viii)
24 150px Лас-Лабрадас, Синалоа археологиялық аймақ Синалоа штаты б.з.б. X—III ғ. 2012 5785 (iii)(iv)(v)


ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу