Португалиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Португалияның 15 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 14 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Португалия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 11 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Ангра-ду-Эроижму қаласының орталығы
(порт. Zona Central da Cidade de Angra faz Heroísmo)
Автономды аймақ: Азор аралдары
Ангра-ду-Эроижму қаласы
1478 1983 206 iv, vi
  Томар қаласындағы Конвенту-де-Кришту монастырі
(порт. Convento de Cristo em Tomar)
Алентежу
Сантарен
Томар қаласы
XII ғ. 1983 265 i, vi
  Баталья монастырі
(порт. Mosteiro de Batalha)
Орталық аймақ (Португалия)
Лейрия
Баталья қаласы
13861517 1983 264 i, ii
 
 
Иеронимитер монастырі және Белен мұнарасы
(порт. Mosteiro do Hieronymites e Torre Belém)
Лиссабон қаласы 1450, 15151521 1983 263 iii, vi
  Эвора қаласыныӊ тарихи орталығы
(порт. Centro Histórico de Évora)
Эвора қаласы б.з.б. 80—72 ж. 1986 361 ii, iv
  Алкобаса монастырі
(порт. Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça)
Орталық аймақ (Португалия)
Лейрия
Алкобаса қаласы
1153 1989 505 i, iv
  Синтра қаласы және оныӊ маӊы
(порт. Paisagem Cultural de Sintra)
Лиссабон аймағы XI ғ. 1995 723 ii, iv, v
  Порту қаласыныӊ тарихи орталығы
(порт. Centro Histórico de Porto)
Солтүстік аймақ (Португалия)
Порту қаласы
IV ғ. 1996 755 iv
  Коа алқабындағы жар үстіндегі суреттер
(порт. Sítios de Arte Rupestre do Vale do Côa)
Солтүстік аймақ (Португалия)
Гуарда
Еӊ жақын қала: Вила-Нова-де-Фош-Коа
Испаниямен   бірге
б.з.б. 20 мыӊжылдық 1998 866 i, iii
  Мадейра аралындағы лавр ормандары
(порт. Laurissilva da Madeira)
Мадейра 1999 934 ix, x
  Алту-Дору шарап жасайтын аймақ
(порт. Região Vinhateira do Alto Douro)
Солтүстік аймақ (Португалия)
Браганса
2001 1046 iii, iv, v
  Гимарайнш қаласыныӊ тарихи орталығы
(порт. Centro Histórico de Guimarães)
Солтүстік аймақ (Португалия)
Брага
Гимарайнш қаласы
1096 2001 1031 ii, iii, iv
  Пику аралыныӊ шарап өнеркәсіпті ландшафты
(порт. Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico)
Азор аралдары 2004 1117 iii, v
  Элваш бекеті
(порт. Cidade Fronteiriça e de Guarnição de Elvas e as suas Fortificações)
Алту-Алентежу
Порталегри
XIII ғ. 2012 1367 iv
  Коимбра университеті
(порт. Universidade de Coimbra)
Орталық аймақ (Португалия)
Коимбра қаласы
1290 2013 1387 ii, iv, vi

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1   Сантарен қаласының тарихи орталығы
(порт. Centro Histórico de Santarém)
Рибатежу
Сантарен
XI ғ. 1996 562 көрсетілмеген
2   Алгар-ду-Карвау үңгірі
(порт. Algar do Carvão)
Азор аралдары
Ең жақын қала: Ангра-ду-Эроижму
1996 565 көрсетілмеген
3   Фурна-ду-Энсофре үңгірі
(порт. Furna do Enxofre)
Азор аралдары
Ең жақын қала: Луш
1996 566 көрсетілмеген
4   Марван қаласы
(порт. Marvão)
Алту-Алентежу
Порталегри
XIII ғ. 2000 1428 iv, v
5   Селваженш аралдары
(порт. Ilhas Selvagens)
Мадейра 2002 1742 x
6   Португалияның оңтүстік-батыс жағалауы
(порт. Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina)
Алгарве
Фару
2004 1979 viii, ix, x
7   Лиссабонның тарихи аймағы
Байша Помбалина
(порт. Baixa Pombalina)
Лиссабон
Лиссабон
XVIII ғ. 2004 1980 i, ii, iv, v, vi
8   Дворец Мафра сарайы және қорық
Тапада Насьонал де Мафра
(порт. Palácio e Tapada Nacional de Mafra)
Лиссабон
Лиссабон
XVIII ғ. 2004 1981 i, ii, iv
9   Монастырь кармелитов босых
и лесной массив Буссако
(порт. Mata e serra do Buçaco)
Регион: Центральный
Округ: Авейру
XIII ғ. 2004 1984 көрсетілмеген
10   Аррабида табиғи паркі
(порт. Parque Natural da Arrábida)
Лиссабонский
Сетубал
Ең жақын қала: Сетубал
2004 1985 vii, viii, ix, x
11   Португалиядағы динозаврлар жолдары
(порт. ICNITOS de Dinossáurios)
Рибатежу, Лиссабон аймағы
Сантарен, Сетубал
2008 5255 vii, viii

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Португалиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 4 тамыз 2012. Тексерілді, 3 шілде 2012.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу