Сербиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Сербияның 4 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандардың бәрі тізімге мәдени талаптар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы мәліметке сәйкес Сербия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 11 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Кестедегі нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде берілген.

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Стари-Расс және Сопочаны монастырі
(серб. Стари Рас и Манастир Сопоћани)
Ең жақын елді мекен: Нови-Пазар қаласы XIII ғ. 1979 96 i, iii
Студеница монастырі
(серб. Манастир Студеница)
Ең жақын елді мекен: Кралево қаласы 1190 1986 389 i, ii, iv, vi
  Косоводағы православ шіркеулері
(серб. Средњовековни споменици на Косову и Метохији)
Ең жақын елді мекен: Печ қаласы
Косово және Метохия автономды аймағы
XII-XIV ғ. 2004, 2006 724 ii, iii, iv
  Гамзиград
(серб. Гамзиград-Ромулијана)
Ең жақын елді мекен: Зайечар қаласы III-IV ғ. 2007 1253 iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Джердап ұлттық паркі
(серб. Национални парк Ђердап)
Ең жақын елді мекен: Дони-Милановац
Борски округы
2002 1963 vii, x
2   Делиблат құмдары
(серб. Делиблатска пешчара)
Ең жақын елді мекен: Делиблато
Оңтүстік-Банат округы
2002 1965 vii, ix, x
3   Шар-Планина (ұлттық парк)
(серб. Национални парк Шар-планина)
Ең жақын елді мекен: Призрен
Призренски округы (Сербия), Косово және Метохия
2002 1967 vii, x
4   Тара (ұлттық парк)
(серб. Национални парк Тара)
Ең жақын елді мекен: Байина-Башта
Златиборски округы
2002 1968 x
5   Джаволья Варош
(серб. Ђавоља варош)
Ең жақын елді мекен: Куршумлия
Топличски округы
2002 1700 vii
6   Манасия монастырі
(серб. Манастир Манасија)
Ең жақын елді мекен: Деспотовац
Поморавски округы
XV ғ. 2010 5536 i, ii, iv, vi
7   Неготинске пивници
(серб. Неготинске пивнице)
Неготин
Борски округы
XIX ғ. 2010 5537 iii, iv, v, vii
8   Смедеревска бекеті
(серб. Смедеревска тврђава)
Смедерево
Подунайски округы
XV ғ. 2010 5538 iv, v
9   Юстиниана Прима
(серб. Царичин град)
Ең жақын қала: Лесковац
Ябланичски округы
530 2010 5539 ii, iii
10   Бач қаласының және оның маңындағы тарихи ескерткіштер
(серб. Историјско место Бача и околини)
Оңтүстік-Бачски округы XII ғ. 2010 5540 iv, v, vi, ix
11   «Стечки» ортағасыр мазарлары
(серб. Стећци)
Златиборски округы XII-XVI ғ. 2011 5619 ii, iii, vi

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Сербиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлери. Басты дереккөзінен мұрағатталған 28 наурыз 2012. Тексерілді, 6 желтоқсан 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу