Словакиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Словакияның 7 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 5 нысан мәдени, 2 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Словакия аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 14 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Банска Штьявница қаласыныӊ тарихи орталығы
(словак. Historické centrum mesta Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia)
Банскобистрицкий аймағы
Банска-Штьявница ауданы
XII-XVIII ғ. 1993 618 iv, v
2   Спишский Град, Левоча қаласы және осыларға қатысты ескерткіштер
(словак. Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia)
Кошицкий аймағы
Спишска-Нова-Вес ауданы
XI-XII ғ. 1993 620 iv
3   Влколинец деревнясы
(словак. Vlkolínec)
Жилинский аймағы
Ружомберок ауданы
XVIII-XIX ғ. 1993 622 iv, v
4   Бардейов қаласыныӊ тарихи орталығы
(словак. Bardejov mestská pamiatková rezervácia)
Прешовский аймағы
Бардейов ауданы
XIII-XVIII ғ. 2000 973 iii, iv
5   Аггтелеки-Карст және Словак-Карст үнгірлері
(словак. Jaskyne Aggteleckého krasu a Slovenského krasu)
Кошицкий аймағы, Банскобистрицкий аймағы
Рожнява ауданы, Кошице-периферия ауданы, Римавска-Собота ауданы
Венгриямен   бірге
1995 725 viii
6   Карпат тауларындағы соны ормандар мен Шорфхайде шамшат орман алабы
(словак. Karpatské bukové pralesy o Staré bukové lesy Nemecka)
Прешовский аймағы
Снина ауданы, Гуменне ауданы
Украинамен  , Германиямен   бірге
2007
2011
1133 ix
7   Словак Карпаттардыӊ ағаш шіркеулері
(словак. Drevené kostoly v slovenskej časti Karpát)
Прешовский аймақ, Жилинский аймақ
Бардейов ауданы, Тврдошин ауданы, Кежмарок ауданы, Долны-Кубин ауданы
XVII-XIX ғ. 2008 1273 iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Гемер және Абовтағы орта ғасыр шіркеулері
(словак. Gemer/Abov)
Кошицкий, Банскобистрицкий аймақтары
Рожнява, Римавска Собота, Ревуца, Брезно аудандары
XIII-XIV ғ. 1995 580 iv
2   Токай шарап өнеркәсібі ауданы
(словак. Vinohradnícka oblasť Tokaj)
Кошицкий аймағы
Требишов (аудан)
XIII ғ. 2002 1684 ii, iii, v
3   Словакияның жазықтары мен жайлаулары
(словак. Slovenské lúky a pasienky)
Банскобистрицкий, Прешовский аймақтары
Банска-Штьявница (аудан), Прешов (аудан), Жьяр-над-Гроном (аудан)
2002 1685 v
4   Хатама Софера кесенесі
(словак. Mauzóleum Chatama Sófera)
Братиславский аймағы
Братислава I (аудан)
Братислава қаласы
2002 2002 1731 iv, v, vi
5   Дунай лимес
(лат. Limes Romanus)
Братиславский аймағы
Братислава V (аудан)
Ең жақын қала: Братислава
I-IV ғ. 2002 1732 ii, iii, iv, v
6   Комарно бекеті
(словак. Fortifikačný systém mesta Komárno)
Нитранский аймағы
Комарно (аудан)
Комарно қаласы
XIV ғ. 2002 1733 i, ii, iv, v
7   Кошице қаласының тарихи орталығы
(словак. Košice-Staré Mesto)
Кошицкий аймағы
Кошице I (аудан)
XIII ғ. 2002 1734 ii, iv, v
8   Левоча қаласы және соған қатысты ескерткіштер
(словак. Dielo Majstra Pavla z Levoče)
Кошицкий аймағы
Левоча (аудан)
XIV-XV ғ. 2002 1735 i, ii, iv, v
9   Татры ұлттық қорығы
(словак. Tatranský národný park)
Жилинский, Прешовский аймақтары
Липтовски-Микулаш (аудан), Попрад (аудан), Тврдошин (аудан), Кежмарок (аудан)
2002 1737 vii, viii, ix, x
10   Словакиядағы Карст алаптары
(словак. Krasové oblasti na Slovensku)
Прешовский, Жилинский, Тренчинский аймақтары 2002 1738 viii, ix, x
11   Дунай аймағының мәдени және тарихи ландшафты
(словак. Dunaj)
Братиславский, Нитранский аймақтары 2002 1739 -
12   Буковске Врхи
(словак. Bukovské vrchy)
Прешовский аймағы
Снина (аудан)
2002 1740 x
13   Герляныдағы гейзер
(словак. Herliansky gejzír)
Кошицкий аймағы
Кошице-периферия (аудан)
2002 1741 vii
14    Ұлы Моравия нысандары:
(словак. Valy v Mikulčiciach / Kostol svätej Margity Antiochijskej (Kopčany))
* Микульчицедегі славяндар қалашығы
* Әулие Маргарита шіркеуі (Копчаны)
а) Чехия
: Южноморавский край

б) Словакия
Трнавский аймағы
(Чехиямен бірге  )
VI-X ғ. 2007 5093 iii, iv, v, vi

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Словакиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 15 наурыз 2012. Тексерілді, 17 желтоқсан 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу