Швециядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Швецияның 15 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 1-і табиғи және 13-і мәдени талаптар бойынша іліккен, 1-і - аралас талаптар бойынша.[1]. Бұдан басқа, 2009 жылғы жағдайына сәйкес Швеция аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 1 нысан үміткер ретінде тіркелген.

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Дроттнингхольм сарайы
(швед. Drottningholms slott)
Стокгольм ХVI ғ. 1991 559 iv
   Бирка және Ховгорден археологиялық нысандар
(швед. Arkeologiska utgrävningar av Birka och Hovgården)
Ең жақын елді мекен: Стокгольм 800—975 1993 555 iii, iv
  Энгельсберг теміржол зауыты
(швед. Engelsbergs bruk)
Ең жақын елді мекен: Фагерста
Лен: Вестманланд
1681 1993 556 iv
  Танумдағы жар үстіндегі рельефтер
(швед. Rock reliefer i Tanum)
Ең жақын елді мекен: Танум қаласы
Лен: Вестра-Гёталанд
б.з.б. II мыӊжылдық 1994 557 i, iii, iv
  Скугсчюркогорден 
(швед. Skogskyrkogården)
Лен: Стокгольм 1917—1940 1994 558 ii, iv
  Ганза қаласы
(швед. Hansestaden Visby)
Лен: Готланд X ғ. 1995 731 iv, v
  Лулео қаласының маңындағы Гаммельстад «шіркеулер мекені»
(швед. «Kyrkan uppgörelse» Gammelstad nära staden Luleå)
Лен: Норрботтен XIII ғасыр 1996 762 ii, iv, v
  Лапония
(швед. Laponia)
Лен: Норрботтен 1996 774 iii, v, vii, viii, ix
  Карлскруна қаласының әскери-теңіз порты
(швед. Örlogsstaden Karlskrona)
Лен: Блекинге 1680 1998 871 ii, iv
  Эланд аралының оңтүстік бөлігіндегі ауыл ландшафты
(швед. Landsbygdens landskap i södra delen av Öland)
Лен: Кальмар 2000 968 iv, v
  Биік жаға және Кваркен архипелагы
(швед. «Höga kusten», skärgården Kvarken
Ең жақын елді мекен: Эрншёльдсвик
Лен: Вестерноррланд
(Финляндииямен бірге  )
2000
2006
898 viii
  Үлкен Мыс тауы таулы кен аймағы, Фалун қаласы
(швед. Mining regionen Stora Kopparberget i Falun)
Даларна X ғ. 2001 1027 ii, iii, v
  Варбергдегі радиостанциясы
(швед. Radiostationen Varberg)
Варберг қаласы
Халланд
1924 2004 1134 ii, iv
  Струве геодезиялық иіні
(швед. Struves meridianbåge)
(4 пункт)
Норрботтен ii, iii, vi
  Хельсингландтың фермалары
(швед. Hälsingegårdar)
Евлеборг, Емтланд XIV-XIX ғ. 2012 1282 v

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Карл Линнейдің биологиялық жүйелендіру жұмыстарымен байланысты ескерткіш жерлер
(швед. Vetenskapligt namn)
Крунуберг, Уппсала XVIII ғ. 2009 5491 vi

Сыртқы сілтемелерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.