Аргентинадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Аргентинаның 9 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 5 нысан мәдени, 4 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Аргентина аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 6 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Лос-Гласьярес ұлттық паркі
(ис. Los Glaciares)
Санта-Крус провинцияcы 1981 145 vii, viii
2   Гуарани үндістердің жеріндегі Иезуиттардың миссиялары; Сан-Мигел-дас-Мисойнстың қираған үйінділері
(ис. Misiones jesuíticas de los guaraníes: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto y Santa María la Mayor (Argentina), ruinas de Sao Miguel das Missoes (Brasil))
Мисьонес провинцияcы , Аргентина
Риу-Гранди-ду-Сул, Бразилия штаты
XVII-XVIII ғ 1983, 1984 275 iv
3   Игуасу ұлттық паркі
(ис. Parque nacional del Iguazú)
Провинция: Мисьонес 1984 303 vii, x
4   Куэва-де-лас-Манос үнгірі
(ис. Cueva de las Manos del Río Pinturas)
Санта-Крус провинцияcы б.з.б. XI-VIII мыңжылдық 1999 936 iii
5   Вальдес жартыаралы
(ис. Península Valdés)
Чубут провинцияcы 1999 937 x
6   Исчигуаласто және Талампайа табиғи парктері
(ис. Parques naturales de Ischigualasto / Talampaya)
Сан-Хуан және Ла-Риоха провинциялары 2000 966 viii
7   Иезуит кварталы және Кордова миссиялары
(ис. Manzana y estancias jesuíticas de Córdoba)
Кордова провинцияcы XVII - XVIII ғ. 2000 995 ii, iv
8   Кебрада-де-Умауака
(ис. Quebrada de Humahuaca)
Жужуй провинцияcы 2003 1116 ii, iv, v
9   Инктер жолы (Кхапак-Ньан)
(ис. Sistema Vial Andino / Qhapaq Ñan)
Жужуй, Сальта, Тукуман, Катамарка, Ла-Риоха, Сан-Хуан, Мендоса провинциялары 2014 1459 ii, iii, iv, vi

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Кальчаки алабы
(ис. Valle Calchaquí)
Катамарка, Сальта, Тукуман провинциялары 2001 1582 ii, iii, iv, v, vi
2   Сьерра-де-лас-Кихадас ұлттық паркі
(ис. Parque Nacional Sierra de las Quijadas)
Сан-Луис провинциясы 1991 2005 2021 vii, viii, ix
3   Дом Куручет
(ис. Casa Curutchet)
Ла-Плата, Буэнос-Айрес провинциясы 19491953 2007 5140 i, ii, iv
4   Ла-Паюния, Льянканело жіне Паюн-Матру жанартау алқаптары
(ис. La Payunia, Campos Volcánicos Llancanelo y Payún Matrú)
Мендоса провинциясы, Маларгуэ департаменты 2011 5615 vii, viii
5   Лос-Алерсес (қлттық парк)
(ис. Parque Nacional Los Alerces)
Чубут провинциясы 2012 5780 vii, x
6   Пеуэн-Ко — Монте-Эрмосо
(ис. Reserva Geológica, Paleontológica y Arqueológica Pehuen-Có - Monte Hermoso)
Буэнос-Айрес провинциясы 2014 5851 iii, v, vi, vii, ix


ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. Басты дереккөзінен мұрағатталған 7 шілде 2012.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу