Болгариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Болгарияның 9 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 7 нысан мәдени, 2табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Франция аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 13 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1
 
Боянска шіркеуі
(болг. Боянска църква)
София қаласы XIII ғ. 1979 42 ii, iii
2   Мадарски шабандозы
(болг. Мадарски конник)
Ең жақын елді мекен: Мадара 750 - 801 ж. 1979 43 i, iii
3
 
Ивановодағы жартас шіркеулері
(болг. Ивановски скални църкви)
Иваново селосы
Русенская облысы
XIII - XVII ғ. 1979 45 ii, iii
4
 
Казанлыктағы фракия моласы
(болг. Тракийска гробница в Казанлък)
Казанлык қаласы б.з.б. IV ғ. 1979 44 i, iii, iv
5
 
Несебырдағы ежелгі қала
(болг. Стар град в Несебър)
Несебыр қаласы
Бургасская облысы
б.з.б. VI ғ. — XIX ғ. 1983 217 iii, iv
6
 
Пирин ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Пирин“)
Благоевградская облысы 1983
2010
225 vii, viii, ix
7
 
Рилски монастырі
(болг. Рилски манастир)
Рила қаласы X ғ-дың соңы 1983 216 vi,
8
 
Сребырна табиғи қорығы
(болг. Природен резерват „Сребърна“)
Ең жақын елді мекен: Сребырна
Силистренская облысы
1983 219bis x
9
 
Свештарахтағы Фрикия кесенесі
(болг. Тракийска гробница в Свещари)
Ең жақын елді мекен: Свештари
Разградская облысы
б.з.б. III ғ. 1985 359 i, iii

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты Талаптар
1   Стара-Загорадағы неолиттік қоныс орындары
(болг. Неолитни жилища в Стара Загора)
Стара-Загора б.з.б. VI мыңжылдық 1984 44 iii, iv
2   Магура үңгірі
(болг. Магура)
Ең жақын елді мекен: Рабиша
Видинская облысы
б.з.б. 100 000 — 40 000 жыл 1984 45 не указаны
3   Никополис ад Иструм ежелгі рим қаласы
(болг. Римски град Никополис ад Иструм)
Ең жақын елді мекен:Никюп
Великотырнов облысы
102 1984 47 iii, iv
4   Силистрадағы ежелгі рим мазары
(болг. Римска гробница в Силистра)
Силистра IV ғ. 1984 48 i, iii
5   Бачковски монастырі
(болг. Бачковски манастир)
Ең жақын елді мекен: Бачково
Пловдив облысы
1083 1984 49 i, iv, vi
6   Мелник қаласы және Роженски монастырі
(болг. Град Мелник и Роженски манастир)
Мелник
Благоевград облысы
XIII ғ. 1984 50 i, iv
7   Русенски Лом ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Русенски Лом“)
Ең жақын елді мекен: Русе
Русе облысы
1984 54 не указаны
8   Көне Пловдив
(болг. Старинен Пловдив)
Пловдив облысы б.з.б. VI мыңжылдық 2004 1948 ii, iv, vi
9   Александровска мазары
(болг. Александровска гробница)
Ең жақын елді мекен: Александрово
Хасков облысы
б.з.б. IV ғ. 2004 1949 не указаны
10   Врачанский карст табиғы қорығы
(болг. Природен резерват „Врачански карст“)
Ең жақын елді мекен: Враца
Врачан облысы
2011 5639 vii, viii, ix, x
11   Белоградчишки жар тастары
(болг. Белоградчишки скали)
Белоградчик
Видин облысы
2011 5640 vii, viii
12   Орталық Балкан ұлттық паркі
(болг. Национален парк „Централен Балкан“)
Ең жақын елді мекен: Карлово
Пловдив облысы
2011 5641 vii, viii, ix, x
13   Побити камни
(болг. Побити камъни)
Варна қаласы 2011 5642 vii, viii

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Болгариядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 22 қыркүйек 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу