Корея Республикасының президенттерінің тізімі

Жалпы Оңтүстік Корея деп аталатын Корея Республикасының Үкіметі 1948 жылы құрылғаннан бері он екі адам он тоғыз мерзімге Оңтүстік Кореяның президенті болды. Оңтүстік Кореяның конституциясына сәйкес президент елдің мемлекет басшысы, сонымен қатар оның үкімет басшысы болып табылады. Президент сонымен қатар Қарулы Күштердің бас қолбасшысы.

Корея Республикасының ПрезиденттеріӨңдеу

      Консервативтік партия (қазіргі: Сэнури)       Либералдық партия (қазіргі: Біріккен демократиялық партия)       Әскери       Тәуелсіз

Портреті Есімі Өкілеттілік мерзімі Басқарған кезеңі Президенттік мандат Партиясы
Бірінші Республика Президенті
1   Ли Сың Ман
I Seungman
이승만
李承晩
(1875–1965)
11 жыл, 278 күн 24 шілде
1948
14 тамыз
1952
1948 — 91.8% Ұлттық Одақ (1948–1951)
Либералдық партия (1951–1960)
15 тамыз
1952
14 тамыз
1956
1952 — 74.6%
15 тамыз
1956
27 сәуір
1960
1956 — 70.0%
1960 — 97.0%
Бұл уақыт аралығында Корея Республикасының Премьер-министрі Хо Джон (허정 / 許政) Президент міндеттерін атқарушы болды.
Корея Республикасының Уақытша Президенті Гвак Сан Хун 곽상훈(郭尙勳, міндеттерін атқарушы болды.
Бұл уақыт аралығында Корея Республикасының Премьер-министрі Хо Джон (허정 / 許政) Президент міндеттерін атқарушы болды.
Екінші Республика Президенті
4   Юн Бо Сон
Yun Boseon
윤보선
尹潽善
(1897–1990)
1 жыл, 224 күн 12 тамыз
1960
24 наурыз
1962
1960 — 82.2% Демократиялық партия (1960–1962)
Жаңа демократиялық партия (1962)
Ұлттық Қайта құру Жоғарғы Кеңесінің Төрағасы
5   Пак Чоң Хи
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
1 жыл, 268 күн 24 наурыз
1962
17 желтоқсан
1963
Президент міндеттерін атқарушы Әскери
Үшінші Республика Президенті
6   Пак Чоң Хи
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
9 жыл, 9 күн 17 желтоқсан
1963
30 маусым
1967
1963 — 46.6% Демократиялық Республикалық партия
1 шілде
1967
30 маусым
1971
1967 — 51.4%
1 шілде
1971
26 желтоқсан
1972
1971 — 53.2%
Төртінші Республика Президенттері
(7)   Пак Чоң Хи
Bak Jeonghui
박정희
朴正熙
(1917–1979)
6 жыл, 303 күн 27 желтоқсан
1972
26 желтоқсан
1978
1972 — 99.9% Демократиялық Республикалық партия
27 желтоқсан
1978
26 қазан
1979
1978 — 99.9%
Бұл уақыт аралығында Корея Республикасының Премьер-министрі Чхуе Гю Ха (최규하 / 崔圭夏) Президент міндеттерін атқарушы болды.
8   Чхве Гю Ха
Choe Gyuha
최규하
崔圭夏
(1919–2006)
254 күн 6 желтоқсан
1979
16 тамыз
1980
1979 — 96.7% Тәуелсіз саясаткер
9   Чон Ду Хуан
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥
(1931–)
177 күн 1 қыркүйек
1980
25 ақпан
1981
1980 — 99.9% Демократиялық Әділет партиясы
Бесінші Республика Президенті
(12)   Чон Ду Хуан
Jeon Duhwan
전두환
全斗煥
(1931–)
7 жыл, 0 күн 25 ақпан
1981
24 ақпан
1988
1981 — 90.2% Демократиялық Әділет партиясы
Алтыншы Республика Президенттері
14   Ро Дэ У
No Taeu
노태우
盧泰愚
(1933–)
5 жыл, 0 күн 25 ақпан
1988
24 ақпан
1993
1987 — 36.6%
8,282,738
Демократиялық Әділет партиясы
15   Ким Ёң Сам
Gim Yeongsam
김영삼
金泳三
(1927–2015)
5 жыл, 0 күн 25 ақпан
1993
24 ақпан
1998
1992 — 42.0%
9,977,332
Либералдық-демократиялық партия (1993–1995)
Жаңа Корея партиясы (1995–1997)
16   Ким Дэ Чжун
Gim Daejung
김대중
金大中
(1924–2009)
5 жыл, 0 күн 25 ақпан
1998
24 ақпан
2003
1997 — 40.3%
10,326,275
Жаңа саясат жөніндегі Ұлттық Конгрес (1998–2000)
Жаңа Мыңжылдық демократиялық партиясы (2000–2002)
17   Но Му Хён
No Muhyeon
노무현
盧武鉉
(1946–2009)
5 жыл, 0 күн 25 ақпан
2003
12 наурыз
2004
2002 — 48.91%
12,014,277
Жаңа Мыңжылдық демократиялық партиясы (2003)
14 мамыр
2004
24 ақпан
2008
Уридаң партиясы (2004–2007)
18   Ли Мёң Бак
I Myeongbak
이명박
李明博
(1941–)
4 жыл, 13 күн 25 ақпан
2008
24 ақпан
2013
2007 — 48.7%
11,492,389
Ұлы Ел партиясы (2008–2012)
Сэнури (New Frontier Party) (2012–2013)
17   Пак Кын Хе
Bak Geunhye
박근혜
朴槿惠
(1952–)
61 күн 25 ақпан
2013
9 желтоқсан 2016 2012 — 51.6%
15,773,128
Сэнури
Бұл уақыт аралығында Корея Республикасының Премьер-министрі Хуаң Гё Ан (황교안 / 黃敎安) Президент міндеттерін атқарушы болды.
19   Мұн Же Ен
Mun Jaein
문재인
文在寅
(1953–)
1118 күн 10 мамыр
2017[1]
Лауазымды иеленуші 2017 — 41.1%
13,423,800
Біріккен демократиялық партия


Уақыт сызбасыӨңдеу

Мұн Же ЕнХуаң Гё АнПак Кын ХеЛи Мён БакНо Му ХёнГо КунНо Му ХёнКим Дэ ЧжунКим Ёң СамРо Дэ УЧон Ду ХванПак Чуң ХунЧхве Гю ХаПак Чоң ХиПак Чоң ХиЮн Бо СонХо ДжоңЛи Сың Ман

Сыртқы сілтемелерӨңдеу

ДереккөздерӨңдеу

  Корея Республикасының президенті  
Ізашары
{{{1}}}
{{{3}}} Ізбасары
{{{2}}}
Ли Сың Ман · Юн Бо Сон · Пак Чоң Хи · Чхве Гю Ха · Чон Ду Хуан · Ро Дэ У · Ким Ён Сам · Ким Дэ Чжун · Но Му Хён · Ли Мён Бак · Пак Кын Хе ·Мұн Же Ен
Ортаққорда бұған қатысты медиа файлдар бар: Category:Presidents of South Korea