Одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі

Бұл одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі.

4 шілде 1776 жылы Он үш колониялар тәуелсіздік декларациясына қол қойып, ресми түрде Ұлыбритания билігінен шықты. Осы әрекеттерден кейін Америка Құрама Штаттары мен АҚШ тәуелсіздік соғысы пайда болды. Солтүстік және Орталық Америкадағы басқа британдық колониялар (қазіргі Канаданың аумағындағы бес колония, Кариб теңізінің аралдарында орналасқан сегіз колония және Бермуд аралдары бұл төңкеріске қатыспай, британ билігіне адалдығын сақтады.

1788 жылдың маусым айының соңында Мэриленд, Оңтүстік Каролина, Нью-Гэмпшир штаттары тоғыз колонияны ратификациялауға қанағаттандыратын талаптарына келісімін берді. Осыдан кейін Конституциякүшіне енді.

Штаттардың АҚШ құрамына кіруінің анимациялық картасы.
Штаттардың кіруі жылдарының картасы.
     1776–1790      1791–1799      1800–1819
     1820–1839      1840–1859      1860–1879
     1880–1899      1900–1950      1959
Байрақ Штат Штат мәртебесін алған күн Бұрынғы атауы
1 Flag of Delaware.svg Делавэр 7 желтоқсан 1787 Төменгі графтық
2 Flag of Pennsylvania.svg Пенсильвания 12 желтоқсан 1787 Пенсильвания провинциясы
3 Flag of New Jersey.svg Нью-Джерси 18 желтоқсан 1787 Нью-Джерси провинциясы
4 Flag of Georgia (U.S. state).svg Джорджия 2 қаңтар 1788 Джорджия провинциясы
5 Flag of Connecticut.svg Коннектикут 9 қаңтар 1788 Коннектикут колониясы
6 Flag of Massachusetts.svg Массачусетс 6 ақпан 1788 Массачусетс-Бэй провинциясы
7 Flag of Maryland.svg Мэриленд 28 сәуір 1788 Мэриленд провинциясы
8 Flag of South Carolina.svg Оңтүстік Каролина 23 мамыр 1788 Оңтүстік Каролина провинциясы
9 Flag of New Hampshire.svg Нью-Гэмпшир 21 маусым 1788 Нью-Гэмпшир провинциясы
10 Flag of Virginia.svg Виргиния 25 маусым 1788 Виргиния колониясы
11 Flag of New York.svg Нью-Йорк 26 шілде 1788 Нью-Йорк провинциясы
12 Flag of North Carolina.svg Солтүстік Каролина 21 қараша 1789 Солтүстік Каролина провинциясы
13 Flag of Rhode Island.svg Род-Айленд 29 мамыр 1790 Род-Айленд колониясы және Провиденс Плантациясы
14 Flag of Vermont.svg Вермонт 4 наурыз 1791 Вермонт республикасы
15 Flag of Kentucky.svg Кентукки 1 маусым 1792 Виргинияның бөлігі, Виргинияның Генералды Ассамблеясының келісімімен бөлінді
16 Flag of Tennessee.svg Теннесси 1 маусым 1796 Оңтүстік-батыс аймағы
17 Flag of Ohio.svg Огайо 1 наурыз 1803 Солтүстік-батыс аймағы
18 Flag of Louisiana.svg Луизиана 30 сәуір 1812 Орлеанс аймағы
19 Flag of Indiana.svg Индиана 11 желтоқсан 1816 Индиана аймағы
20 Flag of Mississippi.svg Миссисиппи 10 желтоқсан 1817 Миссисиппи аймағы
21 Flag of Illinois.svg Иллинойс 3 желтоқсан 1818 Иллинойс аймағы
22 Flag of Alabama.svg Алабама 14 желтоқсан 1819 Алабама аймағы
23 Flag of Maine.svg Мэн 15 наурыз 1820 Массачусетс бөлігі, штаттың заң шығарушы жиналысының келісімімен бөлінді
24 Flag of Missouri.svg Миссури 10 тамыз 1821 Миссури аймағының оңтүстік-шығыс бөлігі
25 Flag of Arkansas.svg Арканзас 15 маусым 1836 Арканзас аймағы
26 Flag of Michigan.svg Мичиган 26 қаңтар 1837 Мичиган аймағы
27 Flag of Florida.svg Флорида 3 наурыз 1845 Флорида аймағы
28 Flag of Texas.svg Техас 29 желтоқсан 1845 Техас Республикасы
29 Flag of Iowa.svg Айова 28 желтоқсан 1846 Айова аймағы
30 Flag of Wisconsin.svg Висконсин 29 мамыр 1848 Висконсин аймағы
31 Flag of California.svg Калифорния 9 қыркүйек 1850 Калифорния әскери округі
32 Flag of Minnesota.svg Миннесота 11 мамыр 1858 Миннесота аймағы
33 Flag of Oregon.svg Орегон 14 ақпан 1859 Орегон аймағы
34 Flag of Kansas.svg Канзас 29 қаңтар 1861 Канзас аймағы
35 Flag of West Virginia.svg Батыс Виргиния 20 маусым 1863 Виргиния бөлігі, штаттың одақ билігінің келісімімен бөлінді
36 Flag of Nevada.svg Невада 31 қазан 1864 Невада аймағы
37 Flag of Nebraska.svg Небраска 1 наурыз 1867 Небраска аймағы
38 Flag of Colorado.svg Колорадо 1 тамыз 1876 Колорадо аймағы
39 Flag of North Dakota.svg Солтүстік Дакота 2 қараша 1889 Дакота аймағы
40 Flag of South Dakota.svg Оңтүстік Дакота 2 қараша 1889 Дакота аймағы
41 Flag of Montana.svg Монтана 8 қараша 1889 Монтана аймағы
42 Flag of Washington.svg Вашингтон 11 қараша 1889 Вашингтон аймағы
43 Flag of Idaho.svg Айдахо 3 шілде 1890 Айдахо аймағы
44 Flag of Wyoming.svg Вайоминг 10 шілде 1890 Вайоминг аймағы
45 Flag of Utah.svg Юта 4 қаңтар 1896 Юта аймағы
46 Flag of Oklahoma.svg Оклахома 16 қараша 1907 Оклахома аймағы және Үндіс аймағы
47 Flag of New Mexico.svg Нью-Мексико 6 қаңтар 1912 Нью-Мексико аймағы
48 Flag of Arizona.svg Аризона 14 ақпан 1912 Аризона аймағы
49 Flag of Alaska.svg Аляска 3 қаңтар 1959 Аляска аймағы
50 Flag of Hawaii.svg Гавайи 21 тамыз 1959 Гавайи аймағы