Одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі

Бұл одаққа кіру күні бойынша АҚШ штаттарының тізімі.

Штаттардың атаулары мен шекаралары көрсетілген АҚШ картасы
Штаттардың АҚШ құрамына кіруінің анимациялық картасы.
Штаттардың кіруі жылдарының картасы.
     1776–1790      1791–1799      1800–1819
     1820–1839      1840–1859      1860–1879
     1880–1899      1900–1950      1959

4 шілде 1776 жылы Он үш колониялар тәуелсіздік декларациясына қол қойып, ресми түрде Ұлыбритания билігінен шықты. Осы әрекеттерден кейін Америка Құрама Штаттары мен АҚШ тәуелсіздік соғысы пайда болды. Солтүстік және Орталық Америкадағы басқа британдық колониялар (қазіргі Канаданың аумағындағы бес колония, Кариб теңізінің аралдарында орналасқан сегіз колония және Бермуд аралдары бұл төңкеріске қатыспай, британ билігіне адалдығын сақтады.

1788 жылдың маусым айының соңында Мэриленд, Оңтүстік Каролина, Нью-Гэмпшир штаттары тоғыз колонияны ратификациялауға қанағаттандыратын талаптарына келісімін берді. Осыдан кейін Конституциякүшіне енді.

АҚШ штаттарының тізіміӨңдеу

Байрақ Штат Штат мәртебесін алған күн Бұрынғы атауы Дереккөз(дер)
1   Делавэр 7 желтоқсан 1787[1] Төменгі графтық [2][3]
2   Пенсильвания 12 желтоқсан 1787[4] Пенсильвания провинциясы [5][6]
3   Нью-Джерси 18 желтоқсан 1787[7] Нью-Джерси провинциясы [8]
4   Джорджия 2 қаңтар 1788 Джорджия провинциясы [9]
5   Коннектикут 9 қаңтар 1788[10] Коннектикут колониясы [11][12]
6   Массачусетс 6 ақпан 1788 Массачусетс-Бэй провинциясы [13]
7   Мэриленд 28 сәуір 1788 Мэриленд провинциясы [14]
8   Оңтүстік Каролина 23 мамыр 1788 Оңтүстік Каролина провинциясы [15]
9   Нью-Гэмпшир 21 маусым 1788 Нью-Гэмпшир провинциясы [16]
10   Виргиния 25 маусым 1788 Виргиния колониясы [17]
11   Нью-Йорк 26 шілде 1788[18] Нью-Йорк провинциясы [19]
12   Солтүстік Каролина 21 қараша 1789[20] Солтүстік Каролина провинциясы [21]
13   Род-Айленд 29 мамыр 1790 Род-Айленд колониясы және Провиденс Плантациясы [22][23]
14   Вермонт 4 наурыз 1791[24] Вермонт республикасы [25]
15   Кентукки 1 маусым 1792[26] Виргинияның бөлігі, Виргинияның Генералды Ассамблеясының келісімімен бөлінді [27]
16   Теннесси 1 маусым 1796[28] Оңтүстік-батыс аймағы [29]
17   Огайо 1 наурыз 1803[30] Солтүстік-батыс аймағы [31]
18   Луизиана 30 сәуір 1812[32] Орлеанс аймағы [33]
19   Индиана 11 желтоқсан 1816 Индиана аймағы [34]
20   Миссисиппи 10 желтоқсан 1817[35] Миссисиппи аймағы [36]
21   Иллинойс 3 желтоқсан 1818}[37] Иллинойс аймағы [38]
22   Алабама 14 желтоқсан 1819[39] Алабама аймағы [40]
23   Мэн 15 наурыз 1820[41] Массачусетс бөлігі, штаттың заң шығарушы жиналысының келісімімен бөлінді [42]
24   Миссури 10 тамыз 1821[43] Миссури аймағының оңтүстік-шығыс бөлігі [44]
25   Арканзас 15 маусым 1836[45] Арканзас аймағы [46]
26   Мичиган 26 қаңтар 1837[47] Мичиган аймағы [48]
27   Флорида 3 наурыз 1845 Флорида аймағы [49]
28   Техас 29 желтоқсан 1845[50] Техас Республикасы [51]
29   Айова 28 желтоқсан 1846 Айова аймағы [52]
30   Висконсин 29 мамыр 1848[53] Висконсин аймағы [54]
31   Калифорния 9 қыркүйек 1850[55] Калифорния әскери округі [56]
32   Миннесота 11 мамыр 1858[57] Миннесота аймағы [58]
33   Орегон 14 ақпан 1859 Орегон аймағы [59]
34   Канзас 29 қаңтар 1861[60] Канзас аймағы [61]
35   Батыс Виргиния 20 маусым 1863[62] Виргиния бөлігі, штаттың одақ билігінің келісімімен бөлінді [63]
36   Невада 31 қазан 1864 Невада аймағы [64]
37   Небраска 1 наурыз 1867 Небраска аймағы [65]
38   Колорадо 1 тамыз 1876[66] Колорадо аймағы [67]
39   Солтүстік Дакота 2 қараша 1889[68] Дакота аймағы [69]
40   Оңтүстік Дакота 2 қараша 1889 Дакота аймағы [70]
41   Монтана 8 қараша 1889[71] Монтана аймағы [72]
42   Вашингтон 11 қараша 1889[73] Вашингтон аймағы [74]
43   Айдахо 3 шілде 1890 Айдахо аймағы [75]
44   Вайоминг 10 шілде 1890 Вайоминг аймағы [76]
45   Юта 4 қаңтар 1896[77] Юта аймағы [78]
46   Оклахома 16 қараша 1907[79] Оклахома аймағы және Үндіс аймағы [80]
47   Нью-Мексико 6 қаңтар 1912 Нью-Мексико аймағы [81]
48   Аризона 14 ақпан 1912 Аризона аймағы
49   Аляска 3 қаңтар 1959 Аляска аймағы [82]
50   Гавайи 21 тамыз 1959 Гавайи аймағы [83]

Тағы қараңызӨңдеу

ДереккөздерӨңдеу

  1. The Constitutional Convention of 1787: A Comprehensive Encyclopedia of America's Founding (Volume 1: A-M) — ABC-CLIO. — P. 658. — ISBN 1-85109-669-8.
  2. The First State  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  3. Delaware ratifies the Constitution  (ағыл.). The History Channel. Басты дереккөзінен мұрағатталған 10 қараша 2012.(қолжетпейтін сілтеме) Тексерілді, 24 маусым 2015.
  4. Overview of Pennsylvania History - 1776-1861: Independence to the Civil War. Pennsylvania Historical & Museum Commission.
  5. Pennsylvania ratifies the Constitution  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  6. Today in History: December 12  (ағыл.). The Library of Congress. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  7. 1787 Convention Minutes. New Jersey Department of State.
  8. New Jersey  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  9. Georgia enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  10. Today in History: January 9. Library of Congress.
  11. Connecticut  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  12. 1999 Connecticut State Quarter  (ағыл.). www.statequarterguide.com. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  13. Massachusetts  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  14. Maryland  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  15. South Carolina  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  16. June 21, 1788: U.S. Constitution ratified  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  17. Virginia  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  18. Today in History: July 26. Library of Congress.
  19. New York  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  20. Today in History: November 21. Library of Congress.
  21. North Carolina's Ratification  (ағыл.). Usconstitution.net (January 8, 2010). Тексерілді, 24 маусым 2015.
  22. Rhode Island declares independence  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 24 маусым 2015.
  23. Rhode Island's Ratification  (ағыл.). Usconstitution.net (January 8, 2010). Тексерілді, 24 маусым 2015.
  24. The 14th State. Vermont Historical Society. Басты дереккөзінен мұрағатталған 30 мамыр 2013.
  25. Vermont  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  26. Constitution Square State Historic Site. American Heritage Publishing Co.. Тексерілді, 23 сәуір 2019.
  27. Kentucky  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  28. State History Timeline. Tennessee Department of State. Басты дереккөзінен мұрағатталған 10 сәуір 2016.
  29. Tennessee  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  30. Blue, Frederick J. (Autumn 2002). "The Date of Ohio Statehood". Ohio Academy of History Newsletter. Archived from the original on September 11, 2010. https://web.archive.org/web/20100911164131/http://www2.uakron.edu/OAH/newsletter/newsletter/Autumn2002/features.html. 
  31. Ohio  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  32. About Louisiana: quick facts.
  33. Louisiana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  34. Indiana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  35. Welcome from the Mississippi Bicentennial Celebration Commission. Mississippi Bicentennial Celebration Commission. Тексерілді, 16 ақпан 2017.
  36. Mississippi  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  37. Today in History: December 3. Library of Congress.
  38. Illinois becomes the 21st state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  39. Alabama History Timeline: 1800-1860.
  40. Alabama  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  41. Today in History: March 15. Library of Congress.
  42. Maine enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  43. Today in History: August 10. Library of Congress.
  44. New state west of the Mississippi  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  45. Today in History: June 15. Library of Congress.
  46. Arkansas  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  47. Today in History: January 26. Library of Congress.
  48. Michigan  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  49. Florida  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  50. Texas enters the Union. This Day In History. A&E Television Networks (March 4, 2010). Тексерілді, 23 сәуір 2019.
  51. Texas enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  52. Iowa  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  53. Today in History: May 29. Library of Congress.
  54. Wisconsin enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  55. California Admission Day September 9, 1850. California Department of Parks and Recreation.
  56. California becomes the 31st state in record time  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  57. Today in History: May 11. Library of Congress.
  58. Minnesota enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  59. Oregon  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  60. Today in History: January 29. Library of Congress.
  61. Kansas enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  62. Today in History: June 20. Library of Congress.
  63. West Virginia enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  64. The U.S. Congress admits Nevada as the 36th state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  65. Nebraska  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  66. Today in History: August 1. Library of Congress.
  67. Colorado  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  68. Today in History: November 2. Library of Congress.
  69. North Dakota  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  70. South Dakota  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  71. Wishart, David J., ed. "Montana". Encyclopedia of the Great Plains. University of Nebraska–Lincoln. http://plainshumanities.unl.edu/encyclopedia/doc/egp.pg.049. Retrieved February 15, 2017. 
  72. Montana  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  73. Today in History: November 11. Library of Congress.
  74. Washington  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  75. Idaho becomes 43rd state  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  76. Wyoming  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  77. Thatcher, Linda Struggle For Statehood Chronology. State of Utah (2016).
  78. Utah enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  79. Today in History: November 16. Library of Congress.
  80. Oklahoma enters the Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  81. New Mexico and Arizona Statehood Anniversary (1912 – 2012)  (ағыл.). The U.S. National Archives and Records Administration. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  82. Alaska admitted into Union  (ағыл.). The History Channel. Тексерілді, 23 маусым 2015.
  83. Hawaii  (ағыл.). Hawaii State Government. Тексерілді, 23 маусым 2015.