Польшадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Польшаның 14 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 13 нысан мәдени, 1 табиғи критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Польша аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 4 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Краковтың тарихи орталығы
(пол. Stare Miasto w Krakowie)
Краков қаласы XIV ғ. 1978 № 29 iv
2   Корольдік Величкедегі тұз шахталары және Бохнедегі тұз шахтасы
(пол. Królewskie Kopalnie Soli w Wieliczce i Bochni)
Величка, Бохня қалалары X ғ. 1978, 2008, 2013 № 32 iv
3   Аушвиц-Биркенау
(пол. Obóz Koncentracyjny Auschwitz-Birkenau)
Освенцим қаласы 1940 1979 № 31 vi
4   Беловеж орманы
(пол. Białowieski Park Narodowy)
Белоруссиямен бірге  ) 1932 1979, 1992, 2014 № 33 vii
5   Варшаваның тарихи орталығы
(пол. Stare Miasto w Warszawie)
Варшава қаласы 1300 1980 № 30 ii, vi
6   Замосць қаласының көне бөлігі
(пол. Osiedle Stare Miasto w Zamościu)
Замосць қаласы 1578 1992 № 564 iv
7   Мальборк қаласындағы Мариенбург бекеті
(пол. Zamek w Malborku)
Мальборк қаласы 1308 1992 № 847 ii, iii, iv
8   Көне Торунь
(пол. Toruń)
Торунь қаласы XII ғ. 1997 № 835 ii, iv
9   Кальвария-Зебжидовска кешені
(пол. Kalwaria Zebrzydowska)
Кальваря-Зебжидовска қаласы Ә 1558 1999 № 905 ii, iv
10   Явор және Свидница қалаларындағы Әлем шіркеулері
(пол. Kościół Pokoju)
Явор, Свидница қалалары XVII ғ. 2001 № 1054 iii, iv, vi
11   Оңтүстік Кіші Польшадағы ағаш шіркеулері
(пол. Drewniane kościoły południowej Małopolski)
Орта ғасырлар 2003 № 1053 iii, iv
12   Ленкница қаласындағы Мускау паркі
(пол. Park Mużakowski)
Германиямен   бірге 1815 2004 № 1127 i, iv
13   Вроцлав қаласындағы Жүз жылдық залы
(пол. Hala Stulecia)
Вроцлав қаласы 19111913 2006 № 1165 i, ii, iv
14   Поляк және украиналық Карпаттардағы ағаш шіркеулер
(пол. Drewniane kościoły w polskich i ukraińskich Karpatach)
Украинамен   бірге XVI-XIX ғ. 2013 № 1424 iii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1 Гданьск көне қала
(пол. Gdańsk)
Гданьск
Поморское провинциясы
997 2005 530 ii, iv, vi
2   Августовски каналы
(пол. Kanał Augustowski)
Ең жақын қала: Августов
Подляское провинциясы
XIX ғ. 2006 2101 i, iii
3   Дунаец өзеніндегі үнгірлері
(пол. Przełom Dunajca)
Ең жақын қала: Недзица
Малопольское провинциясы
2006 2102 не указаны
4   Тарновске-Гуры қаласындағы қорғасын-күміс шахтасы
(пол. Zabytkowa Kopalnia Rud Srebronośnych)
Силезское провинциясы XVI ғ. 2013 5794 i, ii, iii, iv

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Польшадағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 тамыз 2011. Тексерілді, 4 желтоқсан 2010.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу