Басты мәзірді ашу

Шотландия королдерінің тізімі

Төменде Шотландия корольдігінің монархтарының тізімі (843-1707).

Шотландияның ерте орта ғасырларында көптеген мемлекеттер болды, монархтардың тізімі мына мақалаларда:

Монархтардың тізіміӨңдеу

Аты Портрет Шынайы есімі Билік еткен жылдары
Макальпиндер әулеті
Кеннет I   шотл. Cináed mac Ailpín 843-858
Дональд I шотл. Domnall mac Ailpín 858-862
Константин I   шотл. Causantín mac Cináeda 862-877
Эд Ақаяқты   шотл. Aed 877-878
Клайд әулиеті
Эохейд   шотл. Eochaidh 878-889
Гирик   шотл. Giric mac Dungail 878-889
Реставрация Макальпиндер әулеті
Дональд II   шотл. Domnall mac Causantín 889-900
Константин II   шотл. Causantín mac Áeda 900-943
Малькольм I   шотл. Máel Coluim mac Domnaill 943-954
Индульф   шотл. Idulb mac Causantín 954-962
Дуфф   шотл. Dub mac Maíl Coluim 962-967
Кулен   шотл. Cuilén mac Iduilb 967-971
Кеннет II   шотл. Cináed mac Maíl Choluim 971-995
Амлаф   шотл. Amlaíb mac Ilduilb 973-977
Константин III   шотл. Causantín mac Cuilén 995-997
Кеннет III   шотл. Cináed mac Duib 997-1005
Малькольм II   шотл. Máel Coluim mac Cináeda 1005-1034
Данкельд әулеті
Дункан I   шотл. Donnchad mac Crínáin 1034-1040
Морей әулеті
Макбет   шотл. Mac Bethad mac Findláich 1040-1057
Лулах   шотл. Lulach mac Gillai Comgain 1057-1058
Данкельд әулеті
Малькольм III   шотл. Máel Coluim mac Donnchada 1058-1093
Дональд III   шотл. Domnall mac Donnchada 1093-1094
1094-1097
Эдмунд   шотл. Etmond mac Maíl Choluim 1094-1097
Дункан II   шотл. Donnchad 1094
Эдгар   шотл. Etgair mac Maíl Choluim 1097-1107
Александр I   шотл. Alasdair mac Maíl Choluim 1107-1124
Дәуіт I   шотл. Dabíd mac Maíl Choluim 1124-1153
Малькольм IV   шотл. Máel Coluim mac Eanric 1153-1165
Вильгельм I Арыстан   шотл. Uilliam Garm 1165-1214
Александр II   шотл. Alasdair II 1214-1249
Александр III   шотл. Alasdair III 1249-1286
Маргарита Норвегиялық Қыз   ағыл. Margaret, Maid of Norway}} 1286-1290
Баллиолдар
Маргарита қайтыс болғаннан кейін Англия королі Эдуард I-нің төрағалығымен шотландиялық тәждің мұрагерлігі процесі өтті, оның жеңімпазы Иоанн Баллиоль болды.
Иоанн I Баллиоль   ағыл. John Balliol 1292-1296
Брюстер әулеті
1306 жылы Тәуелсіздік үшін соғысы кезінде
Роберт Брюс патша болып жарияланды.
Роберт I   шотл. Roibert a Briuis
ағыл. Robert the Bruce
1306-1329
Дәуіт II   ағыл. David II 1329-1371
Баллиолдар әулеті
Эдуард Баллиол   ағыл. Edward Balliol 1332-1336
Стюарттар әулеті
Роберт II   ағыл. Robert II 1371-1390
Роберт III   ағыл. Robert III 1390-1406
Яков I   ағыл. James I 1406-1437
Яков II   ағыл. James II 1437-1460
Яков III   ағыл. James III 1460-1488
Яков IV   ағыл. James IV 1488-1513
Яков V   ағыл. James V 1513-1542
Мария I   ағыл. Mary Stuart 1542-1567
Яков VI   ағыл. James VI 1567-1625

Қызықты фактілерӨңдеу

Тағы қараңызӨңдеу

СілтемеӨңдеу