Қытайдағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Қытайдың 47 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысан тізімге 33 нысан мәдени, 10 табиғи және 4 - аралас критерийлар бойынша іліккен[1].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Пекиндағы Мин және Цин әулеттерінің императорлық сарайлары Пекин; Ляонин провинциясы 1987, 2004 439 I, II, III, IV
2   Цинь әулетінің бірінші императорының кесенесі (қытайша:秦始皇陵), Терракоттан жасалған әскер (қытайша:兵馬俑|兵马俑) Шэньси провинциясы б.з.б.III ғ. 1987 441 I, III, IV, VI
3   Могао үңгірлері (қытайша:莫高窟) Ганьсу провинциясы IV-XVI ғ. 1987 440 I, II, III, IV, V, VI
4   Тайшань тауы (қытайша:泰山) Шаньдун провинциясы 1987 437 I, II, III, IV, V, VI, VII
5   Пекин адамы (қытайша:北京人; лат. Homo erectus pekinensis) в Чжоукоудяне Пекин 1987 449 III, VI
6   Ұлы Қытай қорғаны (қытайша: 長城|长城 немесе қытайша: 萬里長城|万里长城) Шаньхайгуань бекетінен ( Хэбэй провинциясы) Юймэньгуань бекетіне дейін (Ганьсу провинциясы мен Синьцзян-Ұйғыр автономды аймағының қиысқан жерінде) б.з.б. III ғ. 1987 438 I, II, III, IV, VI
7   Хуаншань тау қорығы (қытайша:黄山) Аньхой провинциясы 1990 547 II, VII, X
8   Хуанлун (қытайша:黃龍|黄龙) Сычуань провинциясы 1992 638 VII
9   Цзючжайгоу алабы (қытайша:九寨溝|九寨沟) Сычуань провинциясы 1992 637 VII
10   Улинъюань (қытайша:武陵源) Хунань провинциясы 1992 640 VII
11   Уданшань тауындағы көне құрылыстар (қытайша:武當山|武当山) Хубэй провинциясы 1994 705 I, II, VI
12   Лхасадағы Потала сарайы (тиб. པོ་ཏ་ལ, вайли Po ta la; {қытайша:布達拉宮|布达拉宫|) және Джоканг ғибдатханасы (тиб. ཇོ་ཁང, вайли Jo-khang་; қытайша:大昭寺) Тибет автономды ауданы VII ғ., XVII ғ. 1994, 2000, 2001 707 I, IV, VI
13   Жазғы аптап ыстықтан тау панасы (қытайша:避暑山庄) және Путоцзунчэн ғибдатханасы (қытайша:普陀宗乘之庙) Хэбэй провинциясы XVIII ғ. 1994 703 II, IV
14   Цюйфудағы Конфуций киелі жерлері Шаньдун провинциясы б.з.б. VI -V ғ. 1994 704 I, IV, VI
15   Эмэйшань таулары(қытайша:峨嵋山) және Лэшаньдағы Будда мүсіні (қытайша:樂山大佛|乐山大佛) Сычуань провинциясы VIII ғ. 1996 779 IV, VI, X
16   Лушань ұлттық паркі (қытайша:庐山) Цзянси провинциясы 1996 778 II, III, IV, VI
17   Пинъяо көне қаласы (қытайша:平遥古城) Шаньси провинциясы XIV ғ. 1997 812 II, III, IV
18   Сучжоу қаласындағы қытай баулары (қытайша:苏州古典园林) Цзянсу провинциясы XIXIX ғ. 1997, 2000 813 I, II, III, IV, V
19   Лицзян көне қаласы (қытайша:丽江市) Юньнань провинциясы 1997 811 II, IV, V
20   Пекиндегі жазғы сарай және Император бауы (қытайша:頤和園|颐和园) Пекин XVIII ғ. 1998 880 I, II, III
21   Пекиндегі Аспан ғибдатханасы (қытайша:天壇) Пекин XV ғ. 1998 881 I, II, III
22   Дацзу үңгірлері (қытайша:大足石刻) Чунцин VIIXII ғ. 1999 912 I, II, III
23   Уишань таулары (қытайша:武夷山) Фуцзянь, Цзянси провинциялары 1999 911 III, VI, VII, X
24   Сиди (қытайша:西递) және Хунцунь (қытайша:宏村) көне елді мекендері Аньхой провинциясы XIV—XX ғ. 2000 1002 III, IV, V
25   Мин және Цин әулеттерінің Императорлық мазарлары (қытайша:明清皇家陵寢) Пекин XVXVII ғ. 2000, 2003, 2004 1004 III, IV, V
26   Лунмэнь үңгірлі ғибдатханасы (қытайша:龍門石窟|龙门石窟) у города Лоян Хэнань провинциясы V-IX ғ. 2000 1003 I, II, III
27   Цинчэн тауы (қытайша:青城山) және Дуцзянъянь суландыру жүйесі (қытайша:都江堰) Сычуань провинциясы б.з.б. III век ғ. 2000 1001 II, IV, VI
28   Юньган үңгірлері (қытайша:雲崗石窟|云冈石窟) Шаньси провинциясы V - VI ғ. 2001 1039 I, II, III, IV
29   Үш параллель өзен (қытайша:三江並流)  Юньнань провинциясы 2003 1083 VII, VIII, IX, X
30   Когурё астаналары мен Когурё мазарлары(қытайша:高句麗王城、王陵及貴族墓葬|) Цзилинь, Ляонин провинциялары V - VII ғ. 2004 1135 I, II, III, IV, V
31   Макао қаласының тарихи орталығы (қытайша:澳門歷史城區; порт. O Centro Histórico de Macau) Макао XVI-XX ғ. 2005 1110 II, III, IV, VI
32   Иньсю (қытайша:殷墟)  Хэнань провинциясы б.з.б. XVI—XI ғ. 2006 1114 II, III, IV, VI
33   Сычуань провинциясындағы Үлкен панданың резерваттары (қытайша: 四川大熊貓棲息地|四川大熊猫栖息地) Сычуань провинциясы 2006 1213 X
34   Дяолоу және Кайпина деревнялары (қытайша:開平碉樓與村落) Гуандун провинциясы XX ғ. 2006 1112 II, III, IV
35   Оңтүстік Қытайдағы карст қабаттары (қытайша:中國南方喀斯特}) Юньнань провинциясы 2007 1248 VII, VIII
36   Фуцзянь провинциясындағы Тулоу сазбалшықтан істеген үйлер қытайша:福建土樓) Фуцзянь провинциясы 2008 1113 III, IV, V
37   Саньциншаньтаулары ұлттық паркі (қытайша:三清山|Sānqīng Shān}}) Цзянси провинциясы 2008 1292 VII
38   Утайшань тауы (қытайша:五臺山|Wǔtái Shān}}) Шаньси провинциясы I—XX ғ. 2009 1279 II, III, IV, VI
39   Суншань тау етегіндегі Дэнфэн ескерткіштері (қытайша:登封古觀象臺|Dēngfēng Gǔ Guānxiàngtái}}) Хэнань провинциясы 2010 1305 III, VI
40   Данься (қытайша:中国丹霞|zhōngguó dānxiá}}) Хунань, Гуандун, Фуцзянь, Цзянси, Чжэцзян және Гуйчжоу провинциялары 2010 1335 VII, VIII, IX, X
41   Сиху көлі және Қытайдың көне мәдени ландшафты (қытайша:杭州西湖文化景觀|杭州西湖文化景观|háng zhōu xī hú wén huà jǐng guān) Чжэцзян провинциясы 2011 1334 II, III, VI
42   Чэндзян археологиялық қорығы (қытайша:澄江化石地|澄江化石地|chéng jiāng huà shí de) Юньнань провинциясы 2012 1388 VIII
43   Шанду тарихи қаласы (қытайша:元上都遺址|元上都遗址|yuán shàng dū yí zhǐ) Ішкі Моңғолия провинциясы 1256 2012 1389 II, III, IV, VI
44   «Хунхэ-Хани күріш егіндері» мәдени ландшафты (қытайша:紅河哈尼梯田文化景觀|红河哈尼梯田文化景观|hóng hé hā ní tī tián wén huà jǐng guān) Юньнань провинциясы VIII ғ. 2013 1111 III, V
45   Синьцзян — Тянь-Шань (қытайша:新疆天山|新疆天山|xīn jiāng tiān shān) Синьцзян-Ұйғыр автономды аудан 2013 1414 VII, IX
46   Жібек Жолы: Тянь-Шан өтеклінің бағдарлар жүйесі (қытайша:絲綢之路:長安-天山廊道的路網|絲綢之路:长安-天山廊道的路網|sī chóu zhī lù: cháng ān - tiān shān láng dào de lù wǎng) Хэнань, Шэньси, Ганьсу, Синьцзян-Ұйғыр автономды аудан (Қазақстанмен және Қырғызстанмен бірге) б.з.д. II - I ғ. 2014 1442 II, III, IV, VI
47 Ұлы канал (Қытай) (қытайша:大運河|大运河|dà yùn hé) Пекин, Тяньцзинь, Хэбэй, Шаньдун, Цзянсу, Чжэцзян, Аньхой, Хэнань провинциялары б.з.д. V ғ. 2014 1443 I, II, III, VI

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу

Ортаққорда бұған қатысты медиа файлдар бар: Category:World Heritage Sites in China