Басты мәзірді ашу

Үндістандағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Үндістанның 31 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша). Бұл нысандар тізімге мәдени және табиғи талаптар бойынша іліккен. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Үндістан территироиясындағы Әлемдік мұра тізіміне 47 нысан үміткер ретінде тіркелген.[1]

Мазмұны

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Ел Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   Аградағы форт Уттар-Прадеш штаты XVI ғ. 1983 251 III
2   Аджанта үңгірлері Махараштра штаты 1983 242 I, II, III, VI
3   Эллора үңгірлері Махараштра штаты 1983 243 I, III, VI
4   Тәж Махал Уттар-Прадеш штаты 1983 252 I
5   Махабалипурамдағы ескерткіштер кешені Тамилнад штаты 1984 249 I, II, III, VI
6   Конарактағы күн ғибдатханасы Орисса штаты 1984 246 I, III, VI
7   Казиранга ұлттық паркі Ассам штаты 1985 337 IX, X
8   Кеоладео ұлттық паркі Раджастхан штаты 1985 340 X
9   Манас қорығы Ассам штаты 1985 338 VII, IX, X
10   Гоаның ғибдатханалары мен монастырлері Гоа штаты 1986 234 II, IV, VI
11   Фатехпур-Сикри Уттар-Прадеш штаты 1986 255 II, III, IV
12   Хампидің қираған үйінділері (Виджаянагар империясы) Карнатака штаты 1986 241 I, III, IV
13   Кхаджурахо ескерткіштері Мадхья-Прадеш штаты 1986 240 I, III
14   Элефанта аралының үңгір ғибдатханалары Махараштра штаты 1987 244 I, III
15   Чола ғибдатханалары Тамилнад штаты 1987, 2004 250 II, III
16   Паттадакал ескерткіштері Карнатака штаты 1987 239 III, IV
17   Сундарбан ұлттық паркі Батыс Бенгалия штаты 1983 452 IX, X
18   Нанда-Деви ұлттық паркі және Гүлдер алабы Уттаракханд штаты 1988, 2005 335 VII, X
19   Санчидағы Будда ескерткіштері Мадхья-Прадеш штаты 1989 524 I, II, III, IV, VI
20   Хумаюн мазары Дели 1993 232 II, IV
21   Кутб-Минар минареті Дели 1993 233 IV
22   Индияның тауларындағы темір жолдар Харьяна, Химачал-Прадеш, Западная Бенгалия, Тамилнад штаттары 1999, 2005 944 II, IV
23   Махабодхи ғибдатханасы Бихар штаты 2002 1056 I, II, III, IV, VI
24   Бхимбеткадағы жартастардағы паналар Мадхья-Прадеш штаты 2003 925 III, V
25   Чампанер-Павагадх археологиялық паркі Гуджарат штаты 2004 1101 III, IV, V, VI
26   Вокзал Чхатрапати-Шиваджи Махараштра штаты 2004 945 II, IV
27   Қызыл форт (Дели) Дели 2007 231 II, III, VI
28   Джантар-Мантар Раджастхан штаты 2010 1338 III, IV
29   Батыс Гат Гуджарат, Махараштра, Гоа, Карнатака, Тамилнад және Керала штаттары 2012 1342 IX, X
30   Раджастхан форттары Раджастхан штаты 2013 247 II, III
31   Рани ки вав құдығы Гуджарат штаты XI ғ. 2014 922 I, IV

ДереккөздерӨңдеу

  1. [1] Properties submitted on the Tentative List

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу