Басты мәзірді ашу

Бокстан абсолютті әлем чемпиондар тізімі

Бокстан абсолютті әлем чемпиондар тізімі (ағылш. List of undisputed boxing champions) — абсолютті әлем чемпионы болып барлық тиісті ұйымдардың бокс нұсқасы бойынша әлем чемпионы атағына ие боксшы атанады.

Мазмұны

ТарихыӨңдеу

1960 жылдардың ортасына дейін барлық дерлік әлем чемпиондары «абсолютті» болды. Бұл термин күнделікті мүлде пайдаланылмағанымен, оның алғашқы айтылуы 1970 жылы бастау алады. Екі ірі бокс ұйымдары - Бүкіләлемдік бокс кеңесі және Бүкіләлемдік бокс ассоциациясы - «Абсолютті» чемпион атағын мойындады. Тиісінше, 1960 жылдан бастап осы атаудағы чемпиондар, әлемнің бірыңғай чемпиондары, қалыптаса бастады. Екі ұйым өз рейтингтері мен боксшыларын біріздендіріп, ұйымдасқан чемпионаттар өткізе бастады. Халықаралық бокс федерациясы, 1984 жылы ірі бокс ұйымдарының тізіміне кірді, ендігіде «Абсолют» әлем чемпионы болу үшін осы ұйым нұсқасы бойынша да жеңіс атағын алуға мәжбүр болды. Соңғы уақытта негізгі бірыңғай ұйым ретінде Бүкіләлемдік бокс ұйымы танылды[1], бұл 2007 жылы орын алды. «Абсолют» болуға чемпион иесі қандай болуы тиіс деген сұраққа көптеген даулар бар, көптеген адамдар чемпион атану үшін IBF және WBA, бұл WBC нұсқалары бойынша чемпион атануы тиіс деп есептейді [2][3],басқалары чемпион барлық төрт негізгі нұсқаларды бағындыруы тиіс деп есептейді [4][5].

Негізгі бокс ұйымдарыӨңдеу

КритерилеріӨңдеу

  • 1920—1963, NYSAC және NBA (WBA) нұсқалары атағына ие боксшы.
  • 1963—1983, WBA және WBC нұсқалары атағына ие боксшы.
  • 1983—2007, WBA, WBC және IBF нұсқалары атағына ие боксшы.
  • с 2007 ж., WBA, WBC, IBF және WBO нұсқаларының атағына ие боксшы.

Чемпиондар тізіміӨңдеу

Ауыр салмақта (90.892 кг астам)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01919-07-Үлгі:0expr 4 шілденің 1919 01926-09-Үлгі:0expr 23 қыркүйектің 1926     Джек Демпси[11] NYSAC и NBA
01926-09-Үлгі:0expr 23 қыркүйектің 1926 01928-07-Үлгі:0expr 31 шілденің 1928     Джин Танни[12] NYSAC и NBA
1928 жылы 31 шілдеде Танни өзінің кәсіби бокстан кететінін мәлімдеді, чемпиондық бақ сынасудан бас тартты[13].
01930-06-Үлгі:0expr 12 маусымның 1930 01931-01-Үлгі:0expr 7 қаңтардың 1931     Макс Шмелинг|[14] NYSAC и NBA
Шмелинг Джек Шаркиді чемпиондық жекпе жекте жеңді, бірақ Нью-Йорк штатының Атлетикалық комиссияның шешімімен Шарки реванш өткізуден бас тартқаны үшін айырыпып қалды. Атақ 1932 жылға дейін Шмелинг және Шарки қайта кездескенге дейін бос тұрды,[15].
01935-06-Үлгі:0expr 13 маусымның 1935 01937-06-Үлгі:0expr 22 маусымның 1937     Джеймс Брэддок[16] NYSAC и NBA
01937-06-Үлгі:0expr 22 маусымның 1937 01949-03-Үлгі:0expr 1 наурыздың 1949     Джо Луис[17] NYSAC и NBA
Чарльз Бүкіләлемдік бокс ассоциациясының чемпиондық атағ,ын жеңді, бірақ оны, 1951 жылы 16 маусымда Джо Луиспен кездескенге дейін абсолютті чемпион таныған жоқ[18].
01951-06-Үлгі:0expr 16 маусымның 1951 01951-07-Үлгі:0expr 18 шілденің 1951     Эззард Чарльз [19] NYSAC и NBA
01951-07-Үлгі:0expr 18 шілденің 1951 01952-09-Үлгі:0expr 23 қыркүйектің 1952   Джерси Джо Уолкотт[20] NYSAC и NBA
01952-09-Үлгі:0expr 23 қыркүйектің 1952 01956-04-Үлгі:0expr 27 сәуірдің 19562   Рокки Марчиано[21] NYSAC и NBA
01956-11-Үлгі:0expr 30 қарашаның 1956 01959-06-Үлгі:0expr 26 маусымның 1959     Флойд Паттерсон[22] NYSAC и NBA
01959-06-Үлгі:0expr 26 маусымның 1959 01960-06-Үлгі:0expr 20 маусымның 1960     Ингемар Йоханссон[23] NYSAC и NBA
01960-06-Үлгі:0expr 20 маусымның 1960 01962-09-Үлгі:0expr 25 қыркүйектің 1962     Флойд Паттерсон[22] NYSAC и NBA
01962-09-Үлгі:0expr 25 қыркүйектің 1962 01964-02-Үлгі:0expr 25 ақпанның 1964   Сонни Листон[24] NYSAC и NBA
01964-02-Үлгі:0expr 25 ақпанның 1964 01964-06-Үлгі:0expr 19 маусымның 1964     Кассиус Клей[25] NYSAC, WBC и WBA
Бүкіләлемдік бокс қауымдастығы Листонге тікелей матч-реванш өткізбегені үшін Клейден чемпион атағын қайтарып алды, бұл сол кезде ұйым ережелеріне қайшы келгеннен еді. Бүкіләлемдік бокс кеңесі және басқа да ұйымдар оны тануын жалғастырды[26].
01967-02-Үлгі:0expr 6 ақпанның 1967 01967-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 1967     Мұхаммед Әли[25] NYSAC, WBC и WBA
Барлық ұйымдар Әлиді чемпион ретінде танымады, себебі ол 1967 жылдың басында АҚШ әскері қатарында борышын өтеуден бас тартқаны үшін бас тартты[26].
01970-02-Үлгі:0expr 16 ақпанның 1970 01973-01-Үлгі:0expr 22 қаңтардың 1973   Джо Фрейзер[27] NYSAC, WBC и WBA
01973-01-Үлгі:0expr 22 қаңтардың 1973 01974-10-Үлгі:0expr 30 қазанның 1974     Джордж Форман[28] WBC и WBA
01974-10-Үлгі:0expr 30 қазанның 1974 01978-02-Үлгі:0expr 15 ақпанның 1978     Мұхаммед Әли[25] WBC и WBA
01978-02-Үлгі:0expr 15 ақпанның 1978 01978-03-Үлгі:0expr 18 наурыздың 1978     Леон Спинкс[29] WBC и WBA
Спинкс WBA нұсқасы бойынша чемпион атағынан, Мұхаммед Әлимен реванш өткізу үшін,міндетті үміткер Кен Нортонмен кездесуден бас тартқаны үшін айырылды[26].
01987-08-Үлгі:0expr 1 тамыздың 1987 01990-02-Үлгі:0expr 10 ақпанның 1990     Майк Тайсон[30] WBC, WBA и IBF
01990-02-Үлгі:0expr 10 ақпанның 1990 01990-10-Үлгі:0expr 25 қазанның 1990     Джеймс Дуглас[31] WBC, WBA и IBF
01990-10-Үлгі:0expr 25 қазанның 1990 01992-11-Үлгі:0expr 13 қарашаның 1992   Эвандер Холифилд[32] WBC, WBA и IBF
01992-11-Үлгі:0expr 13 қарашаның 1992 01992-12-Үлгі:0expr 14 желтоқсанның 1992     Риддик Боу[33] WBC, WBA и IBF
01999-11-Үлгі:0expr 13 қарашаның 1999 02000-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 2000   Леннокс Льюис[34] WBC, WBA и IBF

Бірінші ауыр салмақта (90.892 кг-ға дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксёр Организации
01988-03-Үлгі:0expr 9 наурыздың 1988 1988   Эвандер Холифилд[32] WBC, WBA и IBF
Холифилд неғұрлым ауырлау салмаққа көшуіне байланысты барлық үш атағынан босатылды[32].
02006-01-Үлгі:0expr 7 қаңтардың 2006 02006-03-Үлгі:0expr 31 наурыздың 2006     О'Нил Белл[35] WBC, WBA и IBF
Белл IBF бойынша атағынан міндетті үміткер Стив Каннингенмен кездесуден бас тартқаны үшін айырылған болатын[36].

Жартылай ауыр салмақта (79,378 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксёр Организации
01963-06-Үлгі:0expr 1 маусымның 1963 01965-03-Үлгі:0expr 30 наурыздың 1965     Уилли Пастрано[37] WBC и WBA
01965-03-Үлгі:0expr 30 наурыздың 1965 01966-12-Үлгі:0expr 16 желтоқсанның 1966     Хосе Торрес[38] WBC и WBA
01966-12-Үлгі:0expr 16 желтоқсанның 1966 01968-05-Үлгі:0expr 24 мамырдың 1968     Дик Тайгер[39] WBC и WBA
01968-05-Үлгі:0expr 24 мамырдың 1968 01970-12-Үлгі:0expr 9 желтоқсанның 1970     Боб Фостер[40] WBC и WBA
Фостер міндетті қарсыласымен күреске шығудан бас тартқаны үшін WBA атағынана айырылып қалды[41].
01972-04-Үлгі:0expr 7 сәуірдің 1972 01974-09-Үлгі:0expr 16 қыркүйектің 1974     Боб Фостер[40] WBC и WBA
16 қыркүйек 1974 ж. Фостер завершил карьеру[41].
01983-03-Үлгі:0expr 18 наурыздың 1983 01985-09-Үлгі:0expr 21 қыркүйектің 1985     Майкл Спинкс[42] WBC, WBA и IBF
Спинкс кейін ауыр салмақ санатына көшкеннен кейін барлық үш атағынан босатылды[43].
01999-06-Үлгі:0expr 5 маусымның 1999 02003-03-Үлгі:0expr 1 наурыздың 2003     Рой Джонс[44] WBC, WBA и IBF
Джонс кейін ауыр салмақ санатына көшкеннен кейін барлық үш атағынан босатылды[44].

Орташа салмақ дәрежесінде (72,574 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксёр Организации
01963-08-Үлгі:0expr 10 тамыздың 1963 01963-12-Үлгі:0expr 12 желтоқсанның 1963     Дик Тайгер[39] WBC и WBA
01963-12-Үлгі:0expr 12 желтоқсанның 1963 01965-10-Үлгі:0expr 21 қазанның 1965     Джойи Джарделло[45] WBC и WBA
01965-10-Үлгі:0expr 21 қазанның 1965 01966-04-Үлгі:0expr 25 сәуірдің 1966     Дик Тайгер WBC и WBA
01967-04-Үлгі:0expr 17 сәуірдің 1967 01967-09-Үлгі:0expr 29 қыркүйектің 1967     Нино Бенвенути[46] WBC и WBA
01967-09-Үлгі:0expr 29 қыркүйектің 1967 01968-03-Үлгі:0expr 4 наурыздың 1968     Эмиль Гриффит[47] WBC и WBA
01968-03-Үлгі:0expr 4 наурыздың 1968 01970-11-Үлгі:0expr 7 қарашаның 1970     Нино Бенвенути WBC и WBA
01970-11-Үлгі:0expr 7 қарашаның 1970 01974-02-Үлгі:0expr 9 ақпанның 1974     Карлос Монсон[48] WBC и WBA
Монсон міндетті үміткер Родриго Вальдесом жұдырықтасудан бас тартқан кейін WBC титул айырылған болатын[49].
01976-06-Үлгі:0expr 26 маусымның 1976 01978-05-Үлгі:0expr 22 мамырдың 1978     Карлос Монсон WBC и WBA
01977-11-Үлгі:0expr 5 қарашаның 1977 01977-07-Үлгі:0expr 30 шілденің 1977     Родриго Вальдес[50] WBC и WBA
01978-05-Үлгі:0expr 22 мамырдың 1978 01979-06-Үлгі:0expr 30 маусымның 1979     Уго Корро[51] WBC и WBA
01979-06-Үлгі:0expr 30 маусымның 1979 01980-03-Үлгі:0expr 16 наурыздың 1980     Вито Антуофермо[52] WBC и WBA
01980-03-Үлгі:0expr 16 наурыздың 1980 01980-09-Үлгі:0expr 27 қыркүйектің 1980     Алан Минтер[53] WBC и WBA
01980-09-Үлгі:0expr 27 қыркүйектің 1980 01987-06-Үлгі:0expr 6 маусымның 1987     Марвин Хаглер[54] WBC, WBA и IBF
02001-09-Үлгі:0expr 29 қыркүйектің 2001 02005-07-Үлгі:0expr 16 шілденің 2005     Бернард Хопкинс[55] WBC, WBA, IBF и WBO
02005-07-Үлгі:0expr 16 шілденің 2005 02006-12-Үлгі:0expr 14 желтоқсанның 2006     Джермен Тейлор[56] WBC, WBA, IBF и WBO

Бірінші орташа салмақ дәрежесінде (69,85 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксёр Организации
01962-10-Үлгі:0expr 20 қазанның 1962 01963-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 1963     Динни Мойер[57] WBC и WBA
01963-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 1963 01963-09-Үлгі:0expr 7 қыркүйектің 1963     Ральф Дюпас[58] WBC и WBA
01963-09-Үлгі:0expr 7 қыркүйектің 1963 01965-06-Үлгі:0expr 18 маусымның 1965     Сандро Маццинги[59] WBC и WBA
01965-06-Үлгі:0expr 18 маусымның 1965 01966-06-Үлгі:0expr 25 маусымның 1966     Нино Бенвенути[46] WBC и WBA
01966-06-Үлгі:0expr 25 маусымның 1966 01966-06-Үлгі:0expr 25 маусымның 1966     Ки-Су Ким[60] WBC и WBA
01968-05-Үлгі:0expr 26 мамырдың 1968 01968-10-Үлгі:0expr 25 қазанның 1968     Сандро Маццинги WBC и WBA
01969-03-Үлгі:0expr 17 наурыздың 1969 01970-07-Үлгі:0expr 9 шілденің 1970     Фредди Литтл[61] WBC и WBA
01970-07-Үлгі:0expr 9 шілденің 1970 01971-10-Үлгі:0expr 31 қазанның 1971     Кармело Босси[62] WBC и WBA
01971-10-Үлгі:0expr 31 қазанның 1971 01974-06-Үлгі:0expr 4 маусымның 1974     Коити Вадзима[63] WBC и WBA
01974-06-Үлгі:0expr 4 маусымның 1974 01975-01-Үлгі:0expr 21 қаңтардың 1975     Оскар Альбарадо[64] WBC и WBA
01975-01-Үлгі:0expr 21 қаңтардың 1975 01975-03-Үлгі:0expr 22 наурыздың 1975     Коити Вадзима WBC и WBA
02004-03-Үлгі:0expr 13 наурыздың 2004 02004-11-Үлгі:0expr 20 қарашаның 2004     Уинки Райт[65] WBC, WBA и IBF

Жартылай орташа салмақ дәрежесінде (66,678 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01963-03-Үлгі:0expr 21 наурыздың 1963 01963-06-Үлгі:0expr 8 маусымның 1963    Луис Родригес[66] WBC и WBA
01963-06-Үлгі:0expr 8 маусымның 1963 01965-12-Үлгі:0expr 10 желтоқсанның 1965     Эмиль Гриффит[47] WBC и WBA
Ауыр салмақ дәрежесіне көкеннен кейін Гриффит чемпиондар атақтарынан шығарылды[47].
01966-11-Үлгі:0expr 28 қарашаның 1966 01969-04-Үлгі:0expr 18 сәуірдің 1969     Кёртис Кокс[67] WBC и WBA
01969-04-Үлгі:0expr 18 сәуірдің 1969 01970-12-Үлгі:0expr 3 желтоқсанның 1970     Хосе Наполес[68] WBC и WBA
01970-12-Үлгі:0expr 3 желтоқсанның 1970 01971-06-Үлгі:0expr 4 маусымның 1971     Билли Бэкас[69] WBC и WBA
01971-06-Үлгі:0expr 4 маусымның 1971 01975-05 мамыр 1975     Хосе Наполес WBC и WBA
01981-09-Үлгі:0expr 16 қыркүйектің 1981 01982-02-Үлгі:0expr 15 ақпанның 1982     Шугар Рэй Леонард[70] WBC и WBA
01985-12-Үлгі:0expr 6 желтоқсанның 1985 01986-09-Үлгі:0expr 27 қыркүйектің 1986     Дональд Карри[71] WBC, WBA и IBF
01986-09-Үлгі:0expr 27 қыркүйектің 1986 1987     Ллойд Ханиган[72] WBC, WBA и IBF
02003-12-Үлгі:0expr 13 желтоқсанның 2003 02005-02-Үлгі:0expr 5 ақпанның 2005     Кори Спинкс[73] WBC, WBA и IBF
02005-02-Үлгі:0expr 5 ақпанның 2005 02006-01-Үлгі:0expr 7 қаңтардың 2006     Заб Джуда[74] WBC, WBA и IBF

Бірінші жартылай орташа салмақ дәрежесінде (63,503 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01963-03-Үлгі:0expr 21 наурыздың 1963 01963-06-Үлгі:0expr 15 маусымның 1963     Роберто Крус[75] WBC и WBA
01963-06-Үлгі:0expr 15 маусымның 1963 01965-01-Үлгі:0expr 18 қаңтардың 1965     Эдди Перкинс[76] WBC и WBA
01965-01-Үлгі:0expr 18 қаңтардың 1965 01966-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 1966     Карлос Эрнандес[77] WBC и WBA
01966-04-Үлгі:0expr 29 сәуірдің 1966 01967-04-Үлгі:0expr 30 сәуірдің 1967     Сандро Лопополо[78] WBC и WBA
01967-04-Үлгі:0expr 30 сәуірдің 1967 01967-11-Үлгі:0expr 16 қарашаның 1967      Такэси Фудзи[79] WBC и WBA
02001-11-Үлгі:0expr 3 қарашаның 2001 02003-01-Үлгі:0expr 19 қаңтардың 2003       Костя Цзю[80] WBC, WBA и IBF
Цзю жарақаттары салдарынан, оның ұзақ мерзімді жұмыс істемегендігнен, оның WBC және WBA нұсқалары бойынша атақтары алынып қойылды[81][82].

Жеңіл салмақ дәрежесінде (61,235 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01963-04-Үлгі:0expr 7 сәуірдің 1963 01965-04-Үлгі:0expr 10 сәуірдің 1965     Карлос Ортис[83] WBC и WBA
01965-04-Үлгі:0expr 10 сәуірдің 1965 01965-11-Үлгі:0expr 13 қарашаның 1965   Исмаэль Лагуна[84] WBC и WBA
01965-11-Үлгі:0expr 13 қарашаның 1965 01968-06-Үлгі:0expr 29 маусымның 1968     Карлос Ортис WBC и WBA
01968-06-Үлгі:0expr 29 маусымның 1968 01969-02-Үлгі:0expr 18 ақпанның 1969     Карлос Крус[85] WBC и WBA
01969-02-Үлгі:0expr 18 ақпанның 1969 01970-03-Үлгі:0expr 3 наурыздың 1970     Мандо Рамос[86] WBC и WBA
01970-03-Үлгі:0expr 3 наурыздың 1970 01970-09-Үлгі:0expr 15 қыркүйектің 1970   Исмаэль Лагуна WBC и WBA
01971-02-Үлгі:0expr 12 ақпанның 1971 01971-06-Үлгі:0expr 25 маусымның 1971     Кен Бучанан[87] WBC и WBA
Бьюкенен келісімшартпен келіспеген кейін WBC бойынша титулынан айырылған болатын[88].
01978-01-Үлгі:0expr 21 қаңтардың 1978 01979-01 қаңтар 1979     Роберто Дуран[89] WBC и WBA
Ауыр салмақ дәрежесіне көкеннен кейін Дюран атағынан шығарылды[89].
01990-08-Үлгі:0expr 11 тамыздың 1990 01992-01-Үлгі:0expr 18 қаңтардың 1992     Пернелл Уитакер[90] WBC, WBA и IBF
Уитакер ауыр салмақ дәрежесіне көкеннен кейін чемпиондық атақтарынан шығарылды[90].

Екінші жартылай жеңіл салмақ дәрежесінде (до 58,967 кг)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01963-02-Үлгі:0expr 16 ақпанның 1963 01967-06-Үлгі:0expr 15 маусымның 1967     Флэш Илорд[91]
01967-06-Үлгі:0expr 15 маусымның 1967 01967-12-Үлгі:0expr 14 желтоқсанның 1967     Есиаки Нумата[92] WBC и WBA
01967-12-Үлгі:0expr 14 желтоқсанның 1967 01969-01-Үлгі:0expr 19 қаңтардың 1969     Хироси Кобаяси[93] WBC и WBA
Кобояси міндетті үміткермен жұдырықтасудан бас тартқаны үшін WBC титулынан айырылған болатын[93].

Жартылай жеңіл салмақ дәрежесінде (57,153 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01963-03-Үлгі:0expr 21 наурыздың 1963 01964-09-Үлгі:0expr 29 қыркүйектің 1964    Шугар Рамос[94] WBC и WBA
01964-09-Үлгі:0expr 29 қыркүйектің 1964 01967-10-Үлгі:0expr 14 қазанның 1967     Висенте Сальдивар[95] WBC и WBA
Сальвидар тағы бір табысты атағын қорғағаннан кейін зейнетке шықты[95].

Ең жеңіл салмақ дәрежесінде (53,525 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01972-03-Үлгі:0expr 19 наурыздың 1972 01972-07-Үлгі:0expr 29 шілденің 1972     Рафаэль Эррера[96] WBC и WBA
01972-07-Үлгі:0expr 29 шілденің 1972 01973-04-Үлгі:0expr 4 сәуірдің 1973     Энрике Пиндер[97] WBC и WBA
Пиндер WBC бойынша атағынан міндетті үміткерден қорғаудан бас тартқаны үшін айырылды[97].

Екінші супер жеңіл салмақ дәрежесінде (52,163 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01984-07-Үлгі:0expr 5 шілденің 1984 01986-03-Үлгі:0expr 30 наурыздың 1986     Дзиро Ватанабэ[98] WBC и WBA
02008-11-Үлгі:0expr 1 қарашаның 2008 02009-11-Үлгі:0expr 11 қарашаның 2009     Вик Дарчинян[99] WBC, WBA и IBF

Супер жеңіл салмақ дәрежесінде (50,802 кг дейін)Өңдеу

Басы Соңы Суреті Боксшы Ұйымдар
01923-06-Үлгі:0expr 6 маусымның 1923 01925-07-Үлгі:0expr 4 шілденің 1925     Панчо Вилья[100] NYSAC
  1. Jonathan Croswel The History of Heavyweight Boxing  (ағыл.). Live Strong (17.02.2011). Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 14 наурыз 2012.
  2. Sharkie’s Machine: Joe Calzaghe Too Slick For Mikkel Kessler  (ағыл.). East Side Boxing (04.11.2007). Тексерілді, 22 сәуір 2012.
  3. Klitschko wants undisputed status  (ағыл.). Би-би-си (12.11.2006). Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 22 сәуір 2012.
  4. Daniels, Eddie Sports RSS Text Size Print Share This Campbell Ready To Put On Show  (ағыл.). The Tamba Tribune (01.02.2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 22 сәуір 2012.
  5. Jones, Robert Interview with Evander Holyfield's Trainer Ronnie Shields  (ағыл.). Fight Night News. — Интервью. Тексерілді, 22 сәуір 2012.
  6. New York State Athletic Commission  (ағыл.). Нью-Йорк. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  7. WORLD BOXING ASSOCIATION History  (ағыл.). WBA. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  8. History of World Boxing Council  (ағыл.). WBC. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  9. IBF/USBA History  (ағыл.). IBF. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  10. WBO  (ағыл.). WBO. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  11. Jack Dempsey  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  12. Gene Tunney  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  13. Gene Tunney  (ағыл.). IBHOF. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  14. Max Shmeling  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  15. Max Schmeling  (ағыл.). IBHOF. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  16. Jim Braddock  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  17. Joe Louis  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  18. Ezzard Charles  (ағыл.). IBHOF. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  19. Ezzard Charles  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  20. Jersey Joe Walcott  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  21. Rocky Marciano  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  22. a b Floyd Patterson  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  23. Ingemar Johansson  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  24. Sonny Liston  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  25. a b c Muhammad Ali  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  26. a b c Muhammad Ali  (ағыл.). IBHOF. Басты дереккөзінен мұрағатталған 21 мамыр 2012. Тексерілді, 10 мамыр 2012.
  27. Joe Frazier  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  28. George Foreman  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  29. Leon Spinks  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  30. Mike Tyson  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  31. James Douglas  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  32. a b c Evander Holyfield  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  33. Riddick Bowe  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  34. Lennox Lewis  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  35. O'Neil Bell  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  36. O'neil " Super Nova" Bell: Stepping In The Ring at Heavyweight.  (ағыл.). Bleacherreport (5.12.2008). Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  37. Willie Pastrano  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  38. Jose Torres  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  39. a b Dick Tiger  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  40. a b Bob Foster  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  41. a b Bob Foster  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  42. Michael Spinks  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  43. Michael Spinks  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 11 мамыр 2012.
  44. a b Roy Jones Jr  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 10 тамыз 2014. Тексерілді, 10 тамыз 2014.
  45. Joey Giardello  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  46. a b Nino Benvenuti  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  47. a b c Emile Griffith  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  48. Carlos Monzon  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  49. Carlos Monzon Bio  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  50. Rodrigo Valdez  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  51. Hugo Pastor Corro  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  52. Vito Antuofermo. Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  53. Alan Minter  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  54. Marvin Hagler  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  55. Bernard Hopkins  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  56. Jermain Taylor  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  57. Denny Moyer  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  58. Ralph Dupas  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  59. Sandro Mazzinghi  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  60. Ki-Soo Kim  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  61. Freddie Little  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  62. Carmelo Bossi  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  63. Koichi Wajima  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  64. Oscar Albarado  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  65. Ronald Wright  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 3 маусым 2012.
  66. Luis Rodrigues  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  67. Curtis Cokes  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  68. Jose Napoles  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  69. Billy Backus  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  70. Sugar Ray Leonard  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  71. Donald Curry  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  72. Lloyd Honeyghan  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  73. Cory Spinks  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  74. Zab Judah  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  75. Roberto Cruz  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  76. Eddie Perkins  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  77. Carlos Hernández  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  78. Sandro Lopopolo  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  79. Takeshi Fuji  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  80. Kostya Tszyu  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  81. Костантина Цзю лишили титула  (орыс.). NEWSru.com (9.10.2003). Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 26 сәуір 2012.
  82. Костю Цзю лишили чемпионского титула  (орыс.). Коммерсантъ (15.06.2004). Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 26 сәуір 2012.
  83. Carlos Ortiz  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  84. Ismael Laguna  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  85. Carlos Cruz  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  86. Mando Ramos  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  87. Ken Buchanan  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  88. Ken Buchanan Bio  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  89. a b Roberto Duran  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  90. a b Pernell Whitaker  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  91. Flash Elorde  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  92. Yoshiaki Numata  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  93. a b Hiroshi Kobayashi  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  94. Sugar Ramos  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  95. a b Vicente Saldivar  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  96. Rafael Herrera  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  97. a b Enrique Pinder  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  98. Jiro Watanabe  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  99. Vic Darchinyan  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 27 маусым 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.
  100. Pancho Villa  (ағыл.). Boxrec. Басты дереккөзінен мұрағатталған 5 тамыз 2012. Тексерілді, 6 маусым 2012.