Тәттібүбү Турсунбаева

Таттыбубу Турсунбаева (қырғ. Таттыбүбү Турсунбаева) — КСРО кино және театр актрисасы. Қырғыз КСР-інің еңбек сіңірген актрисасы. КСРО кинематографистер одағының мүшесі.

Таттыбубу Турсунбаева
Таттыбүбү Турсунбаева
Туған күні

12 шілде 1944 (1944-07-12)

Туған жері

Чаек, Тянь-Шань облысы, Қырғыз КСР

Қайтыс болған күні

21 желтоқсан 1981 (1981-12-21) (37 жас)

Қайтыс болған жері

Фрунзе

Азаматтығы

КСРО КСРО

Қызметі

актриса

ӨмірбаяныӨңдеу

1944 жылы Тянь-Шань (Қазіргі Жұмағұл ауданы) ауданында дүниеге келген. 1966 жылы Ташкенттегі театр институтын тәмамдады. Сол жылы Қырғыз мемлекеттік драма театрына жұмысқа орналасты. Жұмыс істей жүріп бірнеше рет кино саласында да жұмыс жасады.

"Қырғызфильм" киностудисында бірнеше киноға түсті. Алғаш сомдаған рөлі — 1960 жылы түсірілген "Сәлиманың әні" фильміндегі оқушы қыз.

1981 жылы 21 желтоқсан күні туберкулезден қайтыс болды.

ФильмографиясыӨңдеу

  • 1960 — «Сәлиманың әні», реж. Б. Новиков — Салима
  • 1965 — «Тіл алғыш қыз», реж. Л. Гуревич и Б. Абдылдаев — Айзада
  • 1967 — «Саманшының жолы» реж. Г. Базаров — Толгонай
  • 1969 — «Ак Мёёр» реж. М. Убукеев — Ак Мёёр
  • 1971 — «Отқа табын» реж. Т. Океев — Уркуя Салиева
  • «Аққулар қонған айдын көл» реж. Ю. Борецкий
  • 1972 — «Солдат» реж. Э. Уразбаев
  • 1974 — «Махаббат жаңғырығы» реж. Б. Шамшиев — Асия Бежанова
  • 1975 — «Қызыл алма» реж. Т. Океев — Бейтаныс қыз
  • «Арман» реж. Д. Садырбаев
  • 1977 — «Күн астында» — эпизод
  • 1978 — «Шілдедегі үш тәулік» реж. К. Акматалиев
  • 1979 — «Процесс» реж. Дж. Соданбек — Зулайка
  • 1980 — «ХХ ғасыр пираттары» — эпизод

ӘдебиетӨңдеу

  • Жусупова Ракыя. ТАТТЫБҮБҮ: Макалалар, маектер, эскерүүлөр. - Б.: "Турар", 2015
  • Чынар Калыбекова. ТАГДЫР романы. (Соң- Көл чүрөгү баяны), - Б.: Кыргызпатент, 2015, - 246 б.

СілтемелерӨңдеу