Ұлыбританиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізімі

ЮНЕСКО Әлемдік мұра тізімінде Ұлыбританияның 28 нысаны бар (2014 жылғы мәліметі бойынша), оның 25 Ұлыбританияның өзінде болса, 3 - Ұлыбританияның тәуелді аймақтарында орналасқан. Бұл нысан тізімге 23 нысан мәдени, 4 табиғи және 1 аралас критерийлар бойынша іліккен[1]. Бұдан басқа, 2014 жылғы жағдайына сәйкес Ұлыбритания аймағындағы Әлемдік мұра тізіміне 14 нысан үміткер ретінде тіркелген[2].

ТізімӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

# Сурет Аты Мекені Жасалған кезі Тізімге кірген жылы Талаптар
1   «Алыптар жолы» жағалауы
(ағылш. Giant's Causeway and Causeway Coast)
(ирл. Clochán na bhFómharach)
Солтүстік Ирландия
Антрим графтігі
1986 жыл 369 vii, viii
  Дарем қаласындағы қамал мен кафедралды собор
(ағылш. Durham Castle and Cathedral)
Англия
Солтүстік-Шығыс Англия
Дарем графтігі
XI-XII ғ. 1986 жыл 370 ii, iv, vi
  Стадли королдік паркі және Фаунтин аббаттігінің қираған үйінділері
(ағылш. Studley Royal Park including the Ruins of Fountains Abbey)
Англия
Йоркшир және Хамбер
Солтүстік Йоркшир
XVIII-XIX ғ. 1986 жыл 372 i, iv
  Стоунхендж, Эйвбери және мағындағы археологиялық ескерткіштер
(ағылш. Stonehenge, Avebury and Associated Sites)
Англия
Оңтүстік-Батыс Англия
Уилтшир
б.з.б. 4 - 3 мыңжылдықтар 1986 жыл
2008 жыл
373 i, ii, iii
 
 
І Эдуардтың Уэльстегі қорғандары:
(ағылш. Castles and Town Walls of King Edward in Gwynedd)
* Харлек
* Бомарис
* Карнарвон
* Конуи
Уэльс
Гвинед
XIII ғ. 1986 жыл 374 i, iii, iv
  Сент-Килда аралдары
(ағылш. St Kilda)
Шотландия
Уэстерн-Айлс
1986 жыл
2005 жыл, 2008 жыл
387bis iii, v, vii, ix, x
  Бленхейм сарайы
(ағылш. Blenheim Palace)
Англия
Оңтүстік-Шығыс Англия
Оксфордшир
Вудсток қаласы
XVIII ғ. 1987 жыл 425 ii, iv
  Вестминстер сарайы, Вестминстер аббаттығы және Әулие Маргарита шіркеуі
(ағылш. Westminster Palace, Westminster Abbey and Saint Margaret's Church)
Англия
Лондон қаласы
1987 жыл
2008 жыл
426 i, ii, iv
  Бат қаласы
(ағылш. City of Bath)
Англия
Оңтүстік-Батыс Англия
Сомерсет
XVIII ғ. 1987 жыл 428 i, ii, iv
  Рим империясының бекеттері
(Frontiers of the Roman Empire):
Адриан қорғаны және Антонин дуалы
(ағылш. Hadrian’s Wall and Antonine's Wall)
Англия және Шотландия
Солтүстік-Батыс Англия, Йоркшир және Хамбер
Фолкерк облысы
( Германиямен бірге  )
II ғ. 1987
2005 , 2008)
430 ii, iii, iv
  Кентерберий соборы, Әулие Августин аббаттығы және Кентерберидегі Әулие Мартин шіркеуі
(ағылш. Canterbury Cathedral, St Augustine's Abbey, and St Martin's Church)
Оңтүстік-Шығыс Англия
Кент графтігі
Кентербери қаласы
1988 469 i, ii, vi
  Хендерсон аралы
(ағылш. Henderson Island)
Ұлыбританияның тәуелді аймақтары: Питкэрн аралдары 1988 487 vii, x
  Тауэр
(ағылш. Tower of London)
Англия
Лондон
XI ғ. 1988 488 ii, iv
  Эдинбургтағы көне қала және жаңа қала
(ағылш. Cultural site Old and New Towns of Edinburgh)
Шотландия
Эдинбург
1995й 728 ii, iv
Гоф және Инасешибл аралдары
(ағылш. Gough and Inaccessible Islands)
Ұлыбританияның тәуелді аймақтары: Әулие Елена, Эсеншн және Тристан-да-Кунья аралдары 1995
2004)
740 vii, x
  «Гринвич»
(ағылш. Maritime Greenwich)
Лондон XVII ғ. 1997 795 i, ii, iv, vi
 
 
Оркней аралдарындағы неолит ескерткіштері
(ағылш. Heart of Neolithic Orkney):
* Мейсхау
* Стеннес мегалиттері
* Бродгар дөңгелегі
* Скара-Брей
Шотландия
Оркней аралдары
1999 514rev i, ii, iii, iv
  Сент-Джордж қаласы және оның бекеттері
(ағылш. Historic Town of St George and Related Fortifications, Bermuda)
Ұлыбританияның тәуелді аймақтары: Бермудалар XVII-XX ғ. 2000 983 iv
  Блэнавон тау кен өндірісті ландшафты
(ағылш. Blaenavon Industrial Landscape)
Уэльс
Торвайн графтігі
XIX ғ. 2000 984 iii, iv
  Дорсеттің және Батыс Девон графтігінің жағалауы
(ағылш. Dorset and East Devon Coast)
Англия
Оңтүстік-Батыс Англия
Дорсет графтігі
2001 1029 viii
  Деруэнт өзенінің алабындағы фабрикалар
(ағылш. Derwent Valley Mills)
Англия
Ист-Мидлендс
Дербишир
XVIII-XIX ғ. 2001 1030 ii, iv
  Нью-Ланарк
(ағылш. New Lanark)
Шотландия
Оңтүстік Ланаркшир
XVIII-XIX ғ. 1997, 1999 429 ii, iv, vi
  Солтейр
(ағылш. Saltaire)
Англия
Йоркшир және Хамбер
Батыс Йоркшир
XIX ғ. 2001 1028 ii, iv
  Кью - королдік ботаникалық бақтар
(ағылш. Royal Botanic Gardens, Kew)
Англия
Лондон
XVIII-XX ғ. 2003 1084 ii, iii, iv
  Ливерпуль
(ағылш. Cultural site Liverpool – Maritime Mercantile City)
Англия
Солтүстік-Батыс Англия
XVIII-XIX ғ. 2004 1150 ii, iii, iv
  Корнуолл мен Батыс Девонның тау кен ауданының ландшафты
(ағылш. Cultural site Cornwall and West Devon Mining Landscape)
Англия
Оңтүстік-Батыс Англия
XVIII-XIX ғ. 2006 1215 ii, iii, iv
  Понт-Кисиллте акведугі
(ағылш. Pont-Cysyllte Aqueduct)
(Traphont Pontcysyllte)
Уэльс
Рексем
17951805 2009 1303 i, ii, iv

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандарӨңдеу

Берілген кестеде нысандар Юнеско Әлемдік мұра тізіміне қосылуының хронологиялық тәртібінде орналасқан

Әлемдік мұра тізіміне үміткер нысандар
# Сурет Аты Орналасуы Құрылған уақыты Тізімге кірген уақыты
1   Чатемдегі верфь және оның бекеттері
(ағылш. Chatham Dockyard and its Defences)
Англия
Оңтүстік-шығыс Англия
Кент графтігі
XVI ғ. 2012 5670 ii, iv
2   Кресвел-Крэгс
(ағылш. Creswell Crags)
Англия
Шығыс Мидленд
Ең жақын қала: Уорксоп
2012 5671 iii
3   Даун-хаус - Чарльз Дарвинның үйі және жұмыс орны
(ағылш. Darwin’s Landscape Laboratory)
Англия
Үлкен Лондон
Лондон
XVIII ғ. 2012 5672 iii, vi
4   Ұлыбританияның көлдер аймағы
(ағылш. England’s Lake District)
Англия
Солтүстік-Батыс Англия
2012 5673 ii, vi
5   Горхэм үңгірі
(ағылш. Gorham’s Cave Complex)
Гибралтар тәуелді аймағы 2012 5674 iii
6   Әулие Елена аралы
(ағылш. Island of St Helena)
Әулие Елена, Эсеншн және Тристан-да-Кунья аралдары 2012 5675 iii
7   Джодрелл Бэнк обсерваториясы
(ағылш. Jodrell Bank Observatory)
Англия
Солтүстік-Батыс Англия
1945 жылдан бастап 2012 5676 i, ii, iv, vi
8     Мауса, Олд-Скатнесс, Ярлсхоф
(ағылш. Mousa, Old Scatness and Jarlshof: the Zenith of Iron Age Shetland)
Шотландия
Шетланд
б.з.б. IV-II ғ. 2012 5677 iii, iv
9   Солтүстік Уэльстегі тақтатас өнеркәсібі
(ағылш. Slate Industry of North Wales)
Уэльс
Гвинед
XII-XX ғ. 2012 5678 iii, v
10   Флоу мемлекеті
(ағылш. Flow Country)
Шотландия
Хайленд
2012 5679 ix, x
11   Ферт-оф-Форт шығанағындағы темір жол көпірі
(ағылш. The Forth Rail Bridge)
Шотландия
Эдинбург
Эдинбург қаласы
18821890 2012 5680 i, ii, iv
12   Уирмут және Джарроу монастырлері
(ағылш. The Twin Monastery of Wearmouth Jarrow)
Англия
Солтүстік-Шығыс Англия
Тайн және Уир графтігі
X ғ. 2012 5681 ii, iii, iv, vi
13   Туркс пен Кайкос аралдары
(ағылш. Island of St Helena)
Туркс пен Кайкос тәуелді аймағы 2012 5682 x
14   Еуропаның әйгілі батпақ шипажайлары
(ағылш. Great Spas of Europe)
* Бат
Англия
Оңтүстік-Батыс Англия
Сомерсет графтігі
XVI ғ. 2014 5935 ii, iii, iv, vi

ДереккөздерӨңдеу

  1. Критерии. Басты дереккөзінен мұрағатталған 29 қазан 2012.
  2. Tentative  (ағыл.). UNESCO World Heritage Centre. — Ұлыбританиядағы ЮНЕСКО Әлемдік мұра нысандар тізіміне үміткерлер. Басты дереккөзінен мұрағатталған 14 ақпан 2012. Тексерілді, 26 тамыз 2011.

Тағы қараңызӨңдеу

Сыртқы сілтемелерӨңдеу