Басты мәзірді ашу

Адам даму индексі бойынша елдер тізімі

Әлемдегі Адам Даму Индексін көрсететін карта(2008 жылға сәйкес)
     0.950 and over      0.900–0.949      0.850–0.899      0.800–0.849      0.750–0.799      0.700–0.749      0.650–0.699      0.600–0.649      0.550–0.599      0.500–0.549      0.450–0.499      0.400–0.449      0.350–0.399      under 0.350      Data unavailable
Түс айыра алмайтындар үшін жасалған карта(2007).

Бұл адам даму индексіне қарасты алдер тізімі. 2008 жылдың желтоқсанның 18 шыққан тізім 2006 жылдағы статистикалық мәліметтер негізінде құрастырылған. Тізім 177 елден құралған.

Елдер АДИ негізінде үш кең категорияға бөлінеді: жоғары, орташа және төмен адам дамуы.

Елдердің толық тізбегіӨңдеу

  • = көтерілген.
  • = өзгермеген.
  • = төмендеген.
 — барлығы алдыңғы жылдық есеппен салыстырғанда.
  • АДИ-дің бірдей мәндері бірдей рейтингке әкеп соқпайды, себебі АДИ рангы АДИ үтірден кейін алтыншы санға дейінгі мәнді пайдалана отырып айқындалады.

Өте жоғары АДИӨңдеу

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
1   Норвегия 0,944 0,001
2   Аустралия 0,933 0,002
3   Швейцария 0,917 0,001
4   Нидерланд 0,915
5   АҚШ 0,914 0,002
6   Германия 0,911
7   Жаңа Зеландия 0,910 0,002
8   Канада 0,902 0,001
9 (3)   Сингапур 0,901 0,003
10   Дания 0,900
11 (3)   Ирландия 0,899 0,002
12 (1)   Швеция 0,898 0,001
13   Исландия 0,895 0,002
14   Ұлыбритания 0,892 0,002
15   Гонконг 0,891 0,002
15 (1)   Корея Республикасы 0,891 0,003
17 (1)   Жапония 0,890 0,002
18 (2)   Лихтенштейн 0,889 0,001
19   Израиль 0,888 0,002
20   Франция 0,884
21   Аустрия 0,881 0,001
22   Бельгия 0,881 0,001
23   Люксембург 0,881 0,001
24   Финляндия 0,879
25   Словения 0,874

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
26   Италия 0,872
27   Испания 0,869
28   Чехия 0,861
29   Грекия 0,853 0,001
30   Бруней 0,852
31   Катар 0,851 0,001
32   Кипр 0,845 0,003
33   Эстония 0,840 0,001
34   Сауд Арабиясы 0,836 0,003
35 (1)   Литва 0,834 0,003
36 (1)   Польша 0,834 0,001
37   Андорра 0,830
38 (1)   Словакия 0,830 0,001
39   Мальта 0,829 0,002
40   БАӘ 0,827 0,002
41 (1)   Чили 0,822 0,003
42   Португалия 0,822
43   Мажарстан 0,818 0,001
44   Бахрейн 0,815 0,002
45   Куба 0,815 0,002
46 (2)   Кувейт 0,814 0,001
47   Хорватия 0,812
48   Латвия 0,810 0,002
49   Аргентина 0,808 0,002

Жоғары АДИӨңдеу

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
50 (2)   Уругвай 0,790 0,003
51   Багам аралдары 0,789 0,001
51 (1)   Черногория 0,789 0,002
53 (1)   Беларусь 0,786 0,001
54 (1)   Румыния 0,785 0,003
55 (5)   Ливия 0,784 0,005
56   Оман 0,783 0,002
57   Ресей 0,778 0,001
58   Болгария 0,777 0,001
59 (1)   Барбадос 0,776
60   Палау 0,775 0,002
61 (1)   Антигуа және Барбуда 0,774 0,001
62   Малайзия 0,773 0,003
63   Маврикий 0,771 0,002
64   Тринидад және Тобаго 0,766 0,001
65   Ливан 0,765 0,001
65 (2)   Панама 0,765 0,004
67 (1)   Венесуэла 0,764 0,001
68 (1)   Коста-Рика 0,763 0,002
69   Түркия 0,759 0,003
70   Қазақстан 0,757 0,002
71 (1)   Мексика 0,756 0,001
71 (1)   Сейшельдер 0,756 0,001
73   Сент-Китс және Невис 0,750 0,001
73 (2)   Шри-Ланка 0,750 0,005
75 (2)   Иран 0,749
76 (1)   Әзірбайжан 0,747 0,002

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
77   Иордания 0,745 0,001
77 (1)   Сербия 0,745 0,002
79 (1)   Бразилия 0,744 0,002
79 (2)   Грузия 0,744 0,003
79 (1)   Гренада 0,744 0,001
82   Перу 0,737 0,003
83   Украина 0,734 0,001
84   Белиз 0,732 0,001
84 (1)   Македония 0,732 0,002
86   Босния және Герцеговина 0,731 0,002
87   Армения 0,730 0,002
88   Фиджи 0,724 0,002
89   Тайланд 0,722 0,002
90   Тунис 0,721 0,002
91 (2)   Қытай 0,719 0,004
91 Үлгі:Country data Сент-Винсент и Гренадины 0,719 0,002
93   Алжир 0,717 0,002
93 (1)   Доминика 0,717 0,001
95 (2)   Албания 0,716 0,002
96 (3)   Ямайка 0,715
97 (4)   Сент-Лусия 0,714 0,001
98   Колумбия 0,711 0,003
98   Эквадор 0,711 0,003
100 (1)   Суринам 0,705 0,003
100   Тонга 0,705 0,001
Үлгі:Country data Мир 0,702 0,002
102   Доминикан Респ. 0,700 0,002

Орташа АДИӨңдеу

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
103   Мальдивтер 0,698 0,003
103 (3)   Моңғолия 0,698 0,006
103 (1)   Түрікменстан 0,698 0,005
106 (2)   Самоа 0,694 0,001
107   Palestine 0,686 0,003
108   Индонезия 0,684 0,003
109 (1)   Ботсвана 0,683 0,002
110 (2)   Мысыр 0,682 0,001
111   Парагвай 0,676 0,006
112 (1)   Габон 0,674 0,004
113   Боливия 0,667 0,004
114 (2)   Молдова 0,663 0,006
115   Сальвадор 0,662 0,002
116   Өзбекстан 0,661 0,004
117 (1)   Филиппиндер 0,660 0,004
118 (1)   Оңт. Африка 0,658 0,004
118 (4)   Сирия 0,658 0,004
120   Ирак 0,642 0,001
121   Гайана 0,638 0,003
121   Вьетнам 0,638 0,003
123 (2)   Кабо-Верде 0,636 0,001

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
124   Микронезия 0,630 0,001
125   Гватемала 0,628 0,002
125 (1)   Қырғызстан 0,628 0,007
127   Намибия 0,626 0,004
128 (1) Үлгі:Country data Timor Leste 0,620 0,004
129   Гондурас 0,617 0,001
129 (2)   Марокко 0,617 0,003
131 (3)   Вануату 0,616 0,001
132   Никарагуа 0,614 0,003
133   Кирибати 0,607 0,001
133 (1)   Тәжікстан 0,607 0,004
135   Үндістан 0,586 0,003
136   Бутан 0,584 0,004
136 (1)   Камбоджа 0,584 0,005
138   Гана 0,573 0,002
139   Лаос 0,569 0,004
140   Конго Республикасы 0,564 0,003
141 (2)   Замбия 0,561 0,007
142 (1)   Бангладеш 0,558 0,004
142 (1)   Сан-Томе және Принсипи 0,558 0,002
144 (3)   Экваторлық Гвинея 0,556

Төмен АДИӨңдеу

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
145   Непал 0,540 0,003
146   Пәкістан 0,537 0,002
147   Кения 0,535 0,004
148   Суазиланд 0,530 0,001
149   Ангола 0,526 0,002
150   Бирма 0,524 0,004
151   Руанда 0,506 0,004
152   Камерун 0,504 0,003
152 (1)   Нигерия 0,504 0,004
154   Йемен 0,500 0,001
155   Мадагаскар 0,498 0,002
156 (4)   Зимбабве 0,492 0,008
157 (1)   Папуа — Жаңа Гвинея 0,491 0,001
157   Соломон аралдары 0,491 0,002
159 (1)   Комор аралдары 0,488 0,002
159 (1)   Танзания 0,488 0,004
161 (2)   Мавритания 0,487 0,002
162 (1)   Лесото 0,486 0,005
163 (3)   Сенегал 0,485 0,001
164   Уганда 0,484 0,004
165   Бенин 0,476 0,003
166   Судан 0,473 0,001

Орны Ел АДИ
2013 (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер 2013 жылғы Индекс (2014 жылғы мәліметтер) 2012 жылға өзгерістер
166 (1)   Того 0,473 0,003
168   Гаити 0,471 0,002
169   Ауғанстан 0,468 0,002
170   Джибути 0,467 0,002
171   Кот-д’Ивуар 0,452 0,004
172   Гамбия 0,441 0,003
173   Эфиопия 0,435 0,006
174   Малави 0,414 0,003
175   Либерия 0,412 0,005
176   Мали 0,407 0,001
177   Гвинея-Бисау 0,396
178 (1)   Мозамбик 0,393 0,004
179 (1)   Гвинея 0,392 0,001
180   Бурунди 0,389 0,003
181   Буркина-Фасо 0,388 0,003
182   Эритрея 0,381 0,001
183 (1)   Сьерра-Леоне 0,374 0,006
184 (1)   Чад 0,372 0,002
185   Орт. Африка 0,341 0,024
186 (1)   Конго Демократиялық Республикасы 0,338 0,005
187 (1)   Нигер 0,337 0,002

Континенттер бойынша халықтар тізіміӨңдеу

АфрикаӨңдеу

10 ең жоғары АДИі бар елдер

Орны Халқы АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғандағы өзгеріс
Жоғары
1   Ливия 0.840 +0.004
2   Сейшельдер 0.836 +0.002
3   Маврикий 0.802 +0.005
Орташа
4   Тунис 0.762 +0.006
5   Алжир 0.748 +0.003
6   Габон 0.729 +0.002
7   Экваторлық Гвинея 0.717 -0.002
8   Мысыр 0.716 +0.004
9   Кабо-Верде 0.705 +0.008
10   Оңт. Африка 0.670 -0.001

10 ең төмен АДИі бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғандағы өзгеріс
Төмен
1   Сьерра-Леоне 0.329 +0.006
2   Орт. Африка 0.352 +0.003
3   Конго Демократиялық Республикасы 0.361 +0.003
4   Либерия 0.364 +0.007
5   Мозамбик 0.366 +0.005
6   Нигер 0.370 +0.007
7   Буркина-Фасо 0.372 +0.010
8   Бурунди 0.382 +0.012
9   Гвинея-Бисау 0.383 +0.005
10   Чад 0.389 -0.001

АмерикаӨңдеу

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Елдер АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1   Канада 0.967 +0.002
2   АҚШ 0.950
3   Барбадос 0.889 +0.002
4   Чили 0.874 +0.003
5   Аргентина 0.860 +0.006
6   Уругвай 0.859 +0.005
7   Куба 0.855 +0.017
8   Багам аралдары 0.854 +0.002
9   Коста-Рика 0.847 +0.004
10   Мексика 0.842 +0.005

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Орташа
1   Гаити 0.521 +0.006
2   Гватемала 0.696 +0.006
3   Никарагуа 0.699 +0.006
4   Гондурас 0.714 +0.006
5   Боливия 0.723 +0.005
6   Гайана 0.725 +0.004
7   Сальвадор 0.747 +0.002
8   Парагвай 0.752 +0.003
9   Сент-Винсент және Гренадиндер 0.766 +0.004
10   Доминикан Респ. 0.768 +0.007

Азия және ОкеанияӨңдеу

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1   Аустралия 0.965 +0.002
2   Жапония 0.956 +0.003
3   Жаңа Зеландия 0.944 +0.001
4   Гонконг (SAR) 0.942 +0.004
5   Израиль 0.930 +0.003
6   Корея Республикасы 0.928 +0.006
7   Бруней 0.919 +0.002
8   Сингапур 0.918 +0.002
9   Кувейт 0.912 -0.003
10   БАӘ 0.903 +0.002

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Төмен
1   Timor-Leste 0.483 -0.003
Орташа
2   Папуа — Жаңа Гвинея 0.516 +0.002
3   Бангладеш 0.524 +0.007
4   Непал 0.530 +0.009
5   Пәкістан 0.562 +0.014
6   Йемен 0.567 +0.006
7   Камбоджа 0.575 +0.009
8   Бирма 0.585 +0.004
9   Соломон аралдары 0.591 +0.003
10   Лаос 0.608 +0.007

ЕуропаӨңдеу

10 ең жоғары АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәліметтер 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Жоғары
1   Исландия 0.968 +0.001
2   Норвегия 0.968 +0.001
3   Ирландия 0.960 +0.002
4   Нидерланд 0.958 +0.002
5   Швеция 0.958 +0.001
6   Люксембург 0.956 +0.002
7   Швейцария 0.955 +0.002
8   Франция 0.955 +0.002
9   Финляндия 0.954 +0.004
10   Дания 0.952 +0.003

10 ең төменгі АДИ-і бар елдер

Орны Ел АДИ
2006 жылғы мәлімет 2005 жылғы мәліметтермен салыстырғанда
Орташа
1   Молдова 0.719 +0.005
2   Украина 0.786 +0.006
3   Түркия 0.798 +0.007
Жоғары
4   Босния және Герцеговина 0.802 +0.005
5   Ресей 0.806 +0.005
6   Албания 0.807 +0.004
7   Македония 0.808 +0.003
8   Беларусь 0.817 +0.007
9   Сербия 0.821 +0.004
10   Черногория 0.822 +0.006

Аймақтар мен Топтар бойынша АДИӨңдеу

Орны Аймақ немесе топ АДИ
Жоғары
1 High-income OECD 0.950
2 OECD 0.925
3 Central and Eastern Europe and the CIS 0.814
4 Latin America and the Caribbean 0.810
Орташа
5 East Asia and the Pacific 0.762
World 0.747
6 Arab states 0.713
7 Developing countries 0.688
8 South Asia 0.606
Төмен
9 Sub-Saharan Africa 0.495
10 Least Developed Countries 0.480

Топ АДИ
High Human Development 0.901
Medium Human Development 0.690
Low Human Development 0.444
High income 0.942
Middle income 0.774
Low income 0.564

Елдер мен континенттер бойынша АДИӨңдеу

Азия мен ОкеанияӨңдеу

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1   Аустралия 0,933
2   Жаңа Зеландия 0,910
3   Сингапур 0,901
4   Гонконг 0,891
4   Корея Республикасы 0,891
6   Жапония 0,890
7   Израиль 0,888
8   Бруней 0,852
9   Катар 0,851
10   Кипр 0,845

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1   Ауғанстан 0,468
2   Соломон аралдары 0,491
3   Папуа — Жаңа Гвинея 0,491
4   Йемен 0,500
5   Бирма 0,524
6   Пәкістан 0,537
7   Непал 0,540
Орташа АДИ
8   Бангладеш 0,558
9   Лаос 0,569
10   Бутан 0,584
10   Камбоджа 0,584

АмерикаӨңдеу

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1   АҚШ 0,914
2   Канада 0,902
3   Чили 0,822
4   Куба 0,815
5   Аргентина 0,808
Жоғары АДИ
6   Уругвай 0,790
7   Багам аралдары 0,789
8   Барбадос 0,776
9   Антигуа және Барбуда 0,774
10   Тринидад және Тобаго 0,766

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1   Гаити 0,471
Орташа АДИ
2   Никарагуа 0,614
3   Гондурас 0,617
4   Гватемала 0,628
5   Гайана 0,638
6   Сальвадор 0,662
7   Боливия 0,667
8   Парагвай 0,676
Жоғары АДИ
9   Доминикан Респ. 0,700
10   Суринам 0,705

АфрикаӨңдеу

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Жоғары АДИ
1   Ливия 0,784
2   Маврикий 0,771
3   Сейшельдер 0,756
4   Тунис 0,721
5   Алжир 0,717
Орташа АДИ
6   Ботсвана 0,683
7   Мысыр 0,682
8   Габон 0,674
9   Оңт. Африка 0,658
10   Кабо-Верде 0,636

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Төмен АДИ
1   Нигер 0,337
2   Конго Демократиялық Республикасы 0,338
3   Орт. Африка 0,341
4   Чад 0,372
5   Сьерра-Леоне 0,374
6   Эритрея 0,381
7   Буркина-Фасо 0,388
8   Бурунди 0,389
9   Гвинея 0,392
10   Мозамбик 0,393

ЕуропаӨңдеу

10 ең жоғары АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Ең жоғары АДИ
1   Норвегия 0,944
2   Швейцария 0,917
3   Нидерланд 0,915
4   Германия 0,911
5   Дания 0,900
6   Ирландия 0,899
7   Швеция 0,898
8   Исландия 0,895
9   Ұлыбритания 0,892
10   Лихтенштейн 0,889

10 ең төмен АДИ

Орны Мемлекет АДИ
Орташа АДИ
1   Молдова 0,663
Жоғары АДИ
2   Албания 0,716
3   Босния және Герцеговина 0,731
4   Македония 0,732
5   Украина 0,734
6   Сербия 0,745
7   Болгария 0,777
8   Ресей 0,778
9   Румыния 0,785
10   Беларусь 0,786

Өңірлер мен топтар бойынша АДИӨңдеу

Аймақтар немесе топтар АДИ
2013
Өте жоғары АДИ
ЭЫДҰ 0,874
Жоғары АДИ
Латын Америкасы және Кариб бассейні 0,740
Еуропа және Орталық Азия 0,738
Шығыс Азия және Тынық мұхит 0,703
Әлем 0,702
Орташа АДИ
Араб елдері 0,682
Ергежейлі аралдық дамушы елдер 0,665
Оңтүстік Азия 0,588
Төмен АДИ
Сахель 0,502
Наименее развитые страны 0,487

Баяндамада жоқ елдерӨңдеу

Жыл Ел АДИ Орны
Публикациясы Деректер
Өте жоғары АДИ
1997 Ж/Е   Монако 0,946 Ж/Е
1997 Ж/Е   Сан-Марино 0,944 Ж/Е
Жоғары АДИ
1998 1995   КХДР 0,766 75
Орташа АДИ
1998 Ж/Е   Науру 0,663 Ж/Е
1998 Ж/Е   Тувалу 0,583 Ж/Е
1998 Ж/Е   Маршалл аралдары 0,563 Ж/Е
Төмен АДИ
2001 2001   Сомали 0,284 161

Сыртқы сілтемелерӨңдеу