Басты мәзірді ашу

Жан басына шаққандағы ЖІӨ (номинал) бойынша елдер тізімі

Әлем елдері жан басына шаққандағы ІЖӨ-нің (номиналы) (ХВҚ, 2015)
     $64 000 жоғары      $32 000 – 64 000      $16 000 – 32 000      $8 000 – 16 000      $4 000 – 8 000      $2 000 – 4 000      $1 000 – 2 000      $500 – 1 000      $500 төмен      Мәлімет жоқ

Жан басына шаққандағы ЖІӨ экономикалық даму деңгейін анықтайды. жан басына шаққандағы ЖІӨ-ді нақты ерекшелік деп қарастырмаған жөн, өйткені өндірістің cалалық құрылымы, шығарылатын өнімнің сапасы, материалдар шығынының тиімділігі, өнім бірлігіне жұмсалатын энергияның және т.б. айтарлықтай маңызы бар. Салыстыру үшін барлық көрсеткіштер ортақ валютамен - АҚШ долларымен көрсетілген. Ұлттық валюталардан долларға айырбастау нарықтық айырбас бағамы бойынша жүзеге асырылады.

Жан басына шаққандағы ЖІӨ бойынша елдер тізіміӨңдеу

ХВҚ тізімі (2013)[1] Дүниежүзілік банк тізімі(2013)[2] БҰҰ тізімі (2013)[3]
Мемлекет $
1   Люксембург 110573
2   Катар 104655
3   Норвегия 101271
4   Швейцария 80 276
5   Аустралия 64 157
6   Дания 57 999
7   Швеция 57 297
8   Сингапур 52 918
9   АҚШ 52 839
10   Канада 51 871
11   Аустрия 49 256
12   Ирландия 47 882
13   Кувейт 47 829
14   Нидерланд 47 651
15   Финляндия 47 625
16   Бельгия 45 537
17   Исландия 45 315
18   Германия 43 952
19   БАӘ 43 185
20   Франция 42 991
21   Бруней 40 804
22   Жаңа Зеландия 40 465
23   Жапония 39 321
24   Ұлыбритания 39 049
  Гонконг 38 605
25   Израиль 34 651
26   Италия 33 909
  Еуроодақ 32 125
27   Испания 29 409
28   Оман 25 720
29   Кипр 24 706
30   Сауд Арабиясы 24 246
31   Бахрейн 24 153
32   Корея Республикасы 23 838
33   Bahamas 23 505
34   Словения 22 717
35   Экваторлық Гвинея 22 344
36   Мальта 22 323
37   Грекия 21 617
38   Тайуан 20 706
39   Португалия 20 663
40   Тринидад және Тобаго 20 325
41   Чехия 18 868
42   Эстония 18 127
43   Словакия 17 929
44   Уругвай 16 834
45   Чили 16 043
46   Литва 15 633
47   Барбадос 15 294
48   Ресей 14 247
49   Латвия 14 924
50   Палау Республикасы 14 086
51   Антигуа және Барбуда 13 926
52   Сейшельдер 13 684
53   Қазақстан 11 772
54   Аргентина 11 679
55   Мексика 11 224
56   Бразилия 10 958
57   Панама 10 916
58   Ливия 10 824
59   Түркия 10 745
60   Ливан 10 708
Әлем 10 486
61   Малайзия 10 429
62   Коста-Рика 10 166
63   Ботсвана 9 398
64   Маврикий 9 136
64   Суринам 9 061
66   Румыния 8 630
67   Әзірбайжан 8 165
68   Сент-Лусия 8 157
69   Колумбия 7 831
70   Гренада 7 679
71   Беларусь 7 414
72   Болгария 7 411
73   Черногория 7 250
74   Түрікменстан 7 110
75   Доминика 6 992
76   Оңт. Африка 6 847
77   Перу 6 797
78   Сент-Винсент және Гренадиндер 6 763
79   Мальдивтер 6 776
80   Қытай 6 569
81   Ирак 6 377
82   Эквадор 6 154
83   Сербия 6 017
84   Ангола 5 956
85   Тайланд 5 879
86   Доминикан Республикасы 5 763
87   Алжир 5 668
88   Намибия 5 657
89   Иордания 5 207
90   Ямайка 5 170
91   Тимор-Лесте 5 162
92   Македония 5 073
93   Иран 5039
94   Босния және Герцеговина 4 866
95   Белиз 4 695
96   Фиджи 4 669
97   Тонга 4 605
98   Парагвай 4 499
99   Тунис 4 431
100   Албания 4 039
101   Кабо-Верде 3 908
102   Сальвадор 3 900
103   Гайана 3 884
104   Моңғолия 3 881
105   Украина 3 862
106   Самоа 3 833
107   Грузия 3 558
108   Индонезия 3 499
109   Суазиланд 3 484
110   Гватемала 3 482
111   Маршалл аралдары 3 437
112   Конго Республикасы 3 408
113   Тувалу 3 371
114   Микронезия 3 267
115   Марокко 3 190
116   Армения 3 176
117   Шри-Ланка 3 127
118   Мысыр 3 114
119   Вануату 3 106
120   Бутан 2 863
121   Филиппиндер 2 792
122   Боливия 2 701
123   Гондурас 2 331
124   Папуа — Жаңа Гвинея 2 300
125   Молдова 2 214
126   Соломон аралдары 1 901
127   Вьетнам 1 896
128   Өзбекстан 1 852
129   Никарагуа 1 842
130   Гана 1 782
131   Нигерия 1 725
132   Сан-Томе және Принсипи 1 625
133   Джибути 1 597
134   Кирибати 1 583
135   Замбия 1 530
136   Судан 1 527
137   Йемен 1 518
138   Лаос 1 490
139   Үндістан 1 414
140   Пәкістан 1 295
141   Лесото 1 289
142   Қырғызстан 1 282
143   Камерун 1 268
144   Чад 1 234
145   Сенегал 1 141
146   Мавритания 1 126
147   Кот-д’Ивуар 1 054
148   Тәжікстан 1 050
149   Кения 1046
150   Камбоджа 1015
151   Комор аралдары 865
152   Бирма 835
153   Бангладеш 818
154   Бенин 794
155   Гаити 759
156   Зимбабве 756
157   Руанда 693
158   Мозамбик 650
159   Мали 631
160   Непал 626
161   Ауғанстан 622
162   Сьерра-Леоне 613
170   Буркина-Фасо 603
171   Танзания 599
172   Уганда 589
173   Того 585
174   Гвинея-Бисау 551
175   Эритрея 546
176   Гвинея 519
177   Гамбия 503
178   Эфиопия 483
179   Мадагаскар 451
180   Орталық Африка Республикасы 447
181   Либерия 436
182   Нигер 408
183   Бурунди 282
184   Малави 253
185   Конго Демократиялық Республикасы 237
186   Сирия н/д
Мемлекет $
1   Монако 163026
2   Лихтенштейн 134677
3   Люксембург 111662
4   Норвегия 100819
5   Катар 93 352
6   Швейцария 80 477
7   Аустралия 67 468
8   Сан-Марино 62 188
9   Дания 58 894
10   Швеция 58 269
11   Кувейт 56 369
12   Сингапур 55 182
13   АҚШ 53 183
14   Канада 51 911
15   Аустрия 49 074
16   Нидерланд 47 617
17   Ирландия 47 400
18   Финляндия 47 219
19   Андорра 46 418
20   Бельгия 45 387
21   Исландия 45 263
22   Германия 45 085
23   БАӘ 41 692
24   Франция 41 421
25   Жаңа Зеландия 40 842
26   Ұлыбритания 39 351
27   Бруней 38 563
28   Жапония 38 492
  Гонконг 38 124
29   Израиль 36 151
30   Италия 34 619
  Еуроодақ 34 072
31   Испания 29 118
32   Кипр 26 352
33   Корея Республикасы 25 977
34   Сауд Арабиясы 25 852
35   Бахрейн 24 613
36   Оман 22 181
37   Словения 22 059
38   Грекия 21 910
39   Багам аралдары 21 908
40   Португалия 21 029
41   Мальта 20 839
42   Экваторлық Гвинея 20 572
43   Чехия 18 861
44   Эстония 18 478
45   Тринидад және Тобаго 18 373
46   Словакия 16 893
47   Уругвай 16 351
48   Чили 15 732
49   Барбадос 14 917
50   Аргентина 14 760
51   Ресей 14 612
52   Венесуэла 14 415
53   Сейшельдер 14 220
54   Литва 14 172
55   Латвия 13 947
56   Сент-Китс және Невис 13 710
57   Антигуа және Барбуда 13 669
58   Хорватия 13 530
59   Польша 13 432
60   Қазақстан 13 072
61   Мажарстан 12 560
62   Ливия 12 167
63   Палау 11 810
64   Габон 11 531
65   Бразилия 11 208
66   Панама 11 037
67   Түркия 10 946
68   Малайзия 10 538
Әлем 10 472
69   Мексика 9 742
70   Ливан 9 705
71   Коста-Рика 9 391
72   Суринам 8 864
73   Маврикий 8 124
74   Румыния 7 943
75   Колумбия 7 752
76   Оңт. Африка 7 508
77   Гренада 7 485
78   Әзірбайжан 7 228
79   Ботсвана 7 191
80   Болгария 6 986
81   Иран 6 816
82   Черногория 6 816
83   Доминика 6 691
84   Беларусь 6 685
85   Перу 6 573
86   Мальдивтер 6 567
87   Сент-Лусия 6 558
88   Сент-Винсент және Гренадиндер 6 515
89   Түрікменстан 6 511
90   Ирак 6 455
91   Қытай 6 091
92   Доминикан Респ. 5 736
93   Намибия 5 668
94   Ангола 5 485
95   Тайланд 5 474
96   Ямайка 5 472
97   Эквадор 5 456
98   Алжир 5 404
99   Куба 5 383
100   Сербия 5 190
101   Иордания 4 945
102   Македония 4 589
103   Белиз 4 577
104   Тонга 4 494
105   Босния және Герцеговина 4 447
106   Фиджи 4 438
107   Тунис 4 237
108   Албания 4 149
109   Украина 3 867
110   Кабо-Верде 3 838
111   Парагвай 3 813
112   Сальвадор 3 777
113   Тувалу 3 740
114   Моңғолия 3 673
115   Гайана 3 584
116   Самоа 3 584
117   Индонезия 3 557
118   Маршалл аралдары 3 556
119   Грузия 3 508
120   Косово 3 456
121   Гватемала 3 368
122   Армения 3 338
123   Сирия 3 289
124   Мысыр 3 187
125   Вануату 3 176
126   Микронезия 3 165
127   Конго Республикасы 3 154
128   Суазиланд 3 044
129   Марокко[4] 2 925
130   Шри-Ланка 2 923
131   Филиппиндер 2 588
132   Боливия 2 576
133   Бутан 2 399
134   Гондурас 2 264
135   Папуа — Жаңа Гвинея 2 184
136   Молдова[5] 2 038
137   Соломон аралдары 1 835
138   Никарагуа 1 754
139   Кирибати 1 743
140   Өзбекстан 1 717
141   Гана 1 605
142   Вьетнам 1 596
143   Судан 1 580
144   Нигерия 1 555
145   Йемен 1 494
146   Үндістан 1 489
147   Замбия 1 469
148   Джибути 1 464
149   Сан-Томе және Принсипи 1 402
150   Лаос 1 399
151   Пәкістан 1 290
152   Кот-д’Ивуар 1 244
153   Лесото 1 193
154   Қырғызстан 1 160
155   Камерун 1 151
156   Мавритания 1 106
157   Timor-Leste 1 068
158   Сенегал 1 032
159   Камбоджа 946
160   Чад 885
161   Тәжікстан 872
162   Кения 862
163   Оңтүстік Судан 862
164   Комор аралдары 831
165   Зимбабве 781
166   Гаити 771
167   Бенин 752
168   Бангладеш 747
169   Непал 707
170   Мали 694
171   Сьерра-Леоне 635
172   Буркина-Фасо 634
173   Ауғанстан 620
174   Руанда 620
175   Танзания[6] 591
176   Гвинея 591
177   Мозамбик 579
178   Того 574
179   Уганда 547
180   Гвинея-Бисау 539
181   Гамбия 512
182   Эритрея 504
183   Орталық Африка Республикасы 473
184   Эфиопия 470
185   Мадагаскар 447
186   Либерия 422
187   Нигер 383
188   Конго Демократиялық Республикасы 272
189   Малави 268
190   Бурунди 251
191   Сомали 139
Мемлекет $
1   Монако 173377
2   Лихтенштейн 152933
3   Люксембург 113373
4   Норвегия 103586
5   Катар 93352
-   Макао 91377
6   Швейцария 84854
7   Аустралия 65600
8   Швеция 60566
9   Дания 59921
10   Сан-Марино 57293
11   Сингапур 54649
12   АҚШ 52392
13   Канада 52270
14   Кувейт 52198
15   Нидерланд 50930
16   Аустрия 50420
17   Ирландия 50155
18   Финляндия 49265
19   Бельгия 47261
20   Исландия 46520
21   Германия 45091
22   БАӘ 43049
23   Ұлыбритания 42423
24   Франция 42339
25   Жаңа Зеландия 41952
26   Андорра 41015
27   Бруней 38563
28   Жапония 38528
  Гонконг 38039
29   Израиль 37704
30   Италия 35243
  Еуроодақ 32507
31   Испания 28944
  Пуэрто-Рико 28509
32   Корея Республикасы 26482
33   Сауд Арабиясы 25962
34   Кипр 25197
35   Бахрейн 24695
36   Экваторлық Гвинея 24480
37   Словения 23161
38   Bahamas 22313
39   Мальта 22242
40   Оман 21929
41   Грекия 21722
42   Португалия 21429
43   Чехия 19510
44   Эстония 19328
45   Тринидад және Тобаго 18240
46   Словакия 17573
47   Уругвай 16351
48   Чили 15723
49   Сейшельдер 15565
50   Литва 15381
51   Науру 15211
52   Латвия 15097
53   Барбадос 14854
54   Аргентина 14760
55   Ресей 14680
56   Антигуа және Барбуда 13790
57   Польша 13760
58   Сент-Китс және Невис 13710
59   Қазақстан 13650
60   Хорватия 13490
61   Мажарстан 13058
62   Венесуэла 12213
63   Ливия 12029
64   Палау 11480
65   Бразилия 11199
66   Түркия 10972
Әлем 10553
67   Малайзия 10514
68   Панама 10472
69   Мексика 10293
70   Коста-Рика 10195
71   Габон 10151
72   Суринам 9826
73   Ливан 9793
74   Маврикий 9593
75   Румыния 8705
76   Мальдивтер 8220
77   Түрікменстан 7987
78   Гренада 7843
79   Колумбия 7826
80   Әзірбайжан 7814
81   Беларусь 7664
82   Болгария 7543
83   Сент-Лусия 7328
84   Ботсвана 7312
85   Черногория 7109
86   Куба 6985
87   Оңт. Африка 6950
88   Доминика 6915
89   Қытай 6626
90   Перу 6593
91   Иран 6563
92   Сент-Винсент және Гренадиндер 6484
93   Сербия 6313
94   Тайланд 6270
95   Эквадор 6003
96   Доминикан Респ. 5826
97   Ирак 5790
98   Ангола 5668
99   Намибия 5462
100   Алжир 5325
101   Ямайка 5126
102   Македония 5110
103   Белиз 4894
104   Босния және Герцеговина 4662
105   Иордания 4618
106   Фиджи 4578
107   Тимор-Лесте 4362
108   Парагвай 4294
109   Тунис 4263
110   Тонга 4173
111   Албания 4066
112   Моңғолия 4056
113   Украина 4024
114   Тувалу 3882
115   Сальвадор 3826
116   Гайана 3739
117   Кабо-Верде 3731
118   Грузия 3715
119   Самоа 3632
120   Маршалл аралдары 3586
121   Армения 3504
122   Гватемала 3478
123   Индонезия 3475
124   Микронезия 3216
125   Шри-Ланка 3159
126   Конго Республикасы 3153
127   Мысыр 3110
128   Вануату 3040
129   Нигерия 2966
130   Марокко 2952
131   Палестина 2908
132   Боливия 2868
133   Суазиланд 2819
134   Филиппиндер 2765
135   Бутан 2363
136   Гондурас 2293
137   Молдова 2285
138   Папуа — Жаңа Гвинея 2106
139   Өзбекстан 1977
140   Соломон аралдары 1912
141   Вьетнам 1868
142   Никарагуа 1851
143   Гана 1846
144   Сан-Томе және Принсипи 1770
145   Кирибати 1705
146   Джибути 1668
147   Сирия 1606
148   Лаос 1589
149   Үндістан 1548
150   Замбия 1540
151   Судан 1438
152   Йемен 1422
153   Мавритания 1418
154   Кот-д’Ивуар 1407
155   Камерун 1329
156   Қырғызстан 1303
157   Пәкістан 1238
158   Бирма 1183
159   Лесото 1075
160   Сенегал 1072
161   Оңтүстік Судан 1045
162   Тәжікстан 1036
163   Камбоджа 1008
164   Кения 994
165   Бангладеш 980
166   Комор аралдары 846
167   Чад 818
168   Бенин 752
169   Сьерра-Леоне 725
170   Зимбабве 714
171   Гаити 706
172   Мали 691
173   Ауғанстан 683
174   Непал 656
175   Буркина-Фасо 649
176   Руанда 620
177   Танзания 608
178   Уганда 598
179   Того 590
180   КХДР 583
181   Мозамбик 579
182   Гвинея 532
183   Гамбия 512
184   Гвинея-Бисау 510
185   Эритрея 507
186   Орталық Африка Республикасы 483
187   Мадагаскар 447
188   Нигер 395
189   Либерия 356
190   Малави 355
191   Эфиопия 354
192   Конго Демократиялық Республикасы 286
193   Бурунди 229

Жан басына шаққандағы ЖІӨ-нің тарихи маңызын қалпына келтіруӨңдеу

1980 жылдан бері әлемнің елдерінде жан басына шаққандағы ЖІӨ жөніндегі деректер БҰҰ-да жинақталады[7], аса ертерек тарихи аралықтар үшін бағалау мен есептеу құндылықтары пайдаланылады. Соңғы екі мың жылдықтағы әлем елдері үшін ЖІӨ-нің жан басына шаққандағы салыстырмалы бағамының ең беделді деректерін Maddison Project береді[8], оның негізін көрнекті британдық ғалым, экономикалық өсу тарихы бойынша сарапшы Ангус Меддисон қалады[9][10]. Деректер А. Меддисонның өзінің зерттеулерінен басқа Maddison Project қосымша басқа көздерден алынған түрлі елдер мен уақыт аралығындағы халықтардың жан басына шаққандағы ЖІӨ-нің беделді бағалауларын қамтиды.

Әлемнің кейбір елдеріндегі «халықаралық» доллар бойынша 1990 жылғы жан басына шаққандағы ЖІӨ

Жыл Рим империясы[11] Орталық

және

Солтүстік Италия[8]

  Англия /

  Ұлыбритания /

Біріккен корольдік[8]

Киев Русі /

  Ресей,

б.   Кеңестік Социалистік Республикалар Одағы[8]

  Қытай [8]   Үндістан[8] Грекия /

Оттоман имп. /

  Түркия[8]

Жалпы әлем бойынша[8]
1 800 600 2000 650
150 923-1284 750
1000 757 1000[12] 750-1000 800-1100 600 750
1300 1 620 742
1400 1 751 1 099
1500 1 533 1 086 1 100 800-1100 660 750
1600 1 363 1 082 1 000 793
1700 1 476 1 513 1 000 729 700
1800 1 363 2 097 1 000 1 000 1 000
1885 1 671 3 574 865 750 567
1913 2 305 4 921 1 414 552 673 1 213 1 543
1950 3 172 6 939 2 841 448 619 1 623 2 104

Ресей Федерациясы Үкіметі жанындағы Қаржы университеті сарапшыларының қару-жарақ пен түрлі тауарлардың мұражай коллекцияларына жасаған талдауы әлем аймақтарының соңғы 4 мыңжылдықтағы жан басына шаққандағы ЖІӨ бағалауға мүмкіндік берді.

Алынған ақпаратқа сәйкес, 2-ші мыңжылдықтан бастап Еуропада 19 ғасырдың басына дейін, жан басына шаққандағы ЖІӨ жылына 0.7-1.7 мың долларда құбылып тұрған (2005 жылғы бағамен).[13][14].

ДереккөздерӨңдеу

  1. Data refer mostly to the year 2013. World Economic Outlook Database-October 2013, International Monetary Fund. Опубликовано 8 қазан 2013.
  2. Data refer to the year 2014. World Development Indicators database, World Bank. Опубликовано 3 шілде 2014.
  3. National Accounts Main Aggregates Database, желтоқсан 2013, United Nations Statistics Division. Опубликовано: 4 янв. 2015.
  4. Батыс Сахараны қамтиды.
  5. Днестр бойын қоспағанда.
  6. Тек материгі кіреді.
  7. UNdata
  8. a b c d e f g h Maddison Project
  9. Angus_Maddison Уикипедия (ағылш.)
  10. Angus Maddison Гронинген университеті сайтында
  11. Elio Lo Cascio, Paolo Malanima. Ancient and Pre-Modern Economies. GDP in the Roman Empire and Early Modern Europe (2011)
  12. Уолтер мох, История России: 1917 г. (2005), стр. 37.
  13. Зубец Алексей Николаевич. Истоки и история экономического роста / М.: Изд-во "Экономика", 2014. 463 с. ISBN 978-5-282-03354-0
  14. Зубец А.Н. Тарихтағы сандық бағалаулар (клиометриялық құралдар). Қаржы университеті, 2014.