Әлем елдерінің тізімі

Бұл мақалада әлемнің күллі тәуелсіз және тәуелді елдер тізімі берілген. Әлемнің жалпы елдер саны — 211.

Біріккен Ұлттар Ұйымының мүшелері — көк түсті

Тәуелсіз елдерӨңдеу

Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1   Албания Албания Республикасы
2   Алжир Алжир Халық Демократиялық Республикасы
3   Америка Құрама Штаттары Америка Құрама Штаттары
4   Ангола Ангола Республикасы
5   Андорра Андорра князьдігі
6   Антигуа және Барбуда Антигуа және Барбуда
7   Аргентина Аргентина Республикасы
8   Армения Армения Республикасы
9   Ауғанстан Ауғанстан Ислам Республикасы
10   Аустралия Аустралия Одағы
11   Аустрия Аустрия Республикасы
12   Әзірбайжан Әзірбайжан Республикасы
13   Багамдар Багам Аралдарының Достастығы
14   Бангладеш Бангладеш Халық Республикасы
15   Барбадос Барбадос
16   Бахрейн Бахрейн Патшалығы
17   Беларусь Беларусь Республикасы
18   Белиз Белиз
19   Бельгия Бельгия Патшалығы
20   Бенин Бенин Республикасы
21   Болгария Болгария Республикасы
22   Боливия Боливия Көпұлтты Мемлекеті
23   Босния және Герцеговина Босния және Герцеговина
24   Ботсвана Ботсвана Республикасы
25   Бразилия Бразилия Федеративтік Республикасы
26   Бруней Бруней Даруссалам Мемлекеті
27   Буркина-Фасо Буркина-Фасо
28   Бурунди Бурунди Республикасы
29   Бутан Бутан Патшалығы
30   Біріккен Араб Әмірліктері Біріккен Араб Әмірліктері
31   Вануату Вануату Республикасы
32   Венесуэла Венесуэла Боливаршыл Республикасы
33   Вьетнам Вьетнам Социалистік Республикасы
34   Габон Габон Республикасы
35   Гаити Гаити Республикасы
36   Гайана Гайана Кооперативті Республикасы
37   Гамбия Гамбия Республикасы
38   Гана Гана Республикасы
39   Гватемала Гватемала Республикасы
40   Гвинея Гвинея Республикасы
41   Гвинея-Бисау Гвинея-Бисау Республикасы
42   Германия Германия Федеративтік Республикасы
43   Гондурас Гондурас Республикасы
44   Грекия Грекия Республикасы
45   Гренада Гренада
46   Грузия Грузия
47   Дания Дания Патшалығы
48   Джибути Джибути Республикасы
49   Доминика Доминика Достастығы
50   Доминикана Доминикан Республикасы
51   Жаңа Зеландия Жаңа Зеландия
52   Жапония Жапония
53   Замбия Замбия Республикасы
54   Зимбабве Зимбабве Республикасы
55   Израиль Израиль Мемлекеті
56   Индонезия Индонезия Республикасы
57   Иордания Иордания Хашимит Патшалығы
58   Ирак Ирак Республикасы
59   Иран Иран Ислам Республикасы
60   Ирландия Ирландия Республикасы
61   Исландия Исландия
62   Испания Испания Патшалығы
63   Италия Италия Республикасы
64   Йемен Йемен Республикасы
65   Кабо-Верде Кабо-Верде Республикасы
66   Камбоджа Камбоджа Патшалығы
67   Камерун Камерун Республикасы
68   Канада Канада
69   Катар Катар Мемлекеті
70   Кения Кения Республикасы
71   Кипр Кипр Республикасы
72   Кирибати Кирибати Республикасы
73   Колумбия Колумбия Республикасы
74   Коморлар Комор Аралдарының Одағы
75   Конго Конго Республикасы
76   Конго Демократиялық Республикасы Конго Демократиялық Республикасы
77   Коста-Рика Коста-Рика Республикасы
78   Кот-д’Ивуар Кот-д’Ивуар Республикасы
79   Куба Куба Республикасы
80   Кувейт Кувейт Мемлекеті
81   Қазақстан Қазақстан Республикасы
82   Қырғызстан Қырғыз Республикасы
83   Қытай Қытай Халық Республикасы
84   Лаос Лаос Халық Демократиялық Республикасы
85   Латвия Латвия Республикасы
86   Лесото Лесото Патшалығы
87   Либерия Либерия Республикасы
88   Ливан Ливан Республикасы
89   Ливия Ливия Мемлекеті
90   Литва Литва Республикасы
91   Лихтенштейн Лихтенштейн Княздігі
92   Люксембург Люксембург Ұлы Герцогтігі
93   Маврикий Маврикий Республикасы
94   Мавритания Мавритания Ислам Республикасы
95   Мадагаскар Мадагаскар Республикасы
96   Мажарстан Мажарстан
97   Малави Малави Республикасы
98   Малайзия Малайзия
99   Мали Мали Республикасы
100   Мальдивтер Мальдив Республикасы
101   Мальта Мальта Республикасы
102   Марокко Марокко Патшалығы
103   Маршаллдар Маршалл аралдары
104   Мексика Мексика Құрама Штаттары
105   Микронезия Микронезия Федеративтік Штаттары
106   Мозамбик Мозамбик Республикасы
107   Молдова Молдова Республикасы
108   Монако Монако Князьдігі
109   Моңғолия Моңғолия
110   Мысыр Мысыр Араб Республикасы
111   Мьянма Мьянма Одағы
112   Намибия Намибия Республикасы
113   Науру Науру Республикасы
114   Непал Непал Федеративтік Демократиялық Республикасы
115   Нигер Нигер Республикасы
116   Нигерия Нигерия Федеративтік Республикасы
117   Нидерланд Нидерланд Патшалығы
118   Никарагуа Никарагуа Республикасы
119   Норвегия Норвегия Патшалығы
120   Оман Оман Сұлтандығы
121   Оңтүстік Африка Республикасы Оңтүстік Африка Республикасы
122   Оңтүстік Корея Корея Республикасы
123   Оңтүстік Судан Оңтүстік Судан Республикасы
124   Орталық Африка Республикасы Орталық Африка Республикасы
125   Өзбекстан Өзбекстан Республикасы
126   Палау Палау Республикасы
127   Панама Панама Республикасы
128   Папуа Жаңа Гвинея Папуа Жаңа Гвинея Тәуелсіз Мемлекеті
129   Парагвай Парагвай Республикасы
130   Пәкістан Пәкістан Ислам Республикасы
131   Перу Перу Республикасы
132   Польша Польша Республикасы
133   Португалия Португалия Республикасы
134   Ресей Ресей Федерациясы
135   Руанда Руанда Республикасы
136   Румыния Румыния
137   Сальвадор Эль Сальвадор Республикасы
138   Самоа Самоа Тәуелсіз Мемлекеті
139   Сан-Марино Сан Марино Мәртебелі Республикасы
140   Сан-Томе және Принсипи Сан Томе және Принсипи Демократиялық Республикасы
141   Сауд Арабиясы Сауд Арабиясы Патшалығы
142   Сейшельдер Сейшель аралдары Республикасы
143   Сенегал Сенегал Республикасы
144   Сент-Винсент және Гренадиндер Сент Винсент және Гренадиндер
145   Сент-Китс және Невис Сент Киттс және Невис Федерациясы
146   Сент-Люсия Сент Люсия
147   Сербия Сербия Республикасы
148   Сингапур Сингапур Республикасы
149   Сирия Сирия Араб Республикасы
150   Словакия Словак Республикасы
151   Словения Словения Республикасы
152   Соломондар Соломон аралдары
153   Солтүстік Корея Корей Халық Демократиялық Республикасы
154   Солтүстік Македония Солтүстік Македония Республикасы
155   Сомали Сомали Федеративтік Республикасы
156   Судан Судан Республикасы
157   Суринам Суринам Республикасы
158   Сьерра-Леоне Сьерра Леоне Республикасы
159   Тайланд Тайланд Патшалығы
160   Танзания Танзания Құрама Республикасы
161   Тәжікстан Тәжікстан Республикасы
162   Того Того Республикасы
163   Тонга Тонга Патшалығы
164   Тринидад және Тобаго Тринидад және Тобаго Республикасы
165   Тувалу Тувалу
166   Тунис Тунис Республикасы
167   Түркия Түркия Республикасы
168   Түрікменстан Түрікменстан
169   Уганда Уганда Республикасы
170   Украина Украина
171   Уругвай Уругвай Шығыс Республикасы
172   Ұлыбритания Ұлыбритания және Солтүстік Ирландия Құрама Патшалығы
173   Үндістан Үндістан Республикасы
174   Фиджи Фиджи Республикасы
175   Филиппиндер Филиппин Республикасы
176   Финляндия Финляндия Республикасы
177   Франция Француз Республикасы
178   Хорватия Хорватия Республикасы
179   Чад Чад Республикасы
180   Черногория Черногория
181   Чехия Чех Республикасы
182   Чили Чили Республикасы
183   Швейцария Швейцария Конфедерациясы
184   Швеция Швеция Патшалығы
185   Шри-Ланка Шри Ланка Демократиялық Социалистік Республикасы
186   Шығыс Тимор Шығыс Тимор Демократиялық Республикасы
187   Эквадор Эквадор Республикасы
188   Экваторлық Гвинея Экваторлық Гвинея Республикасы
189   Эритрея Эритрея Мемлекеті
190   Эсватини Эсватини Патшалығы
191   Эстония Эстония Республикасы
192   Эфиопия Эфиопия Федеративтік Демократиялық Республикасы
193   Ямайка Ямайка
  • 2 тәуелсіз мемлекет — БҰҰ-ның мүшесі емес, бірақ тұрақты қараушылары болып саналады:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1   Ватикан Ватикан Қала-Мемлекеті
2   Палестина Палестина Мемлекеті

Жартылай мойындалған мемлекеттерӨңдеу

  • 6 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның азшылық мүшелері мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы
1   Абхазия Абхазия Республикасы
2   Батыс Сахара Сахара Араб Демократиялық Республикасы
3   Косово Косово Республикасы
4   Оңтүстік Осетия Оңтүстік Осетия Республикасы
5   Солтүстік Кипр Солтүстік Кипр Түрік Республикасы
6   Тайвань Қытай Республикасы
  • 2 мемлекеттің тәуелсіздігін БҰҰ-ның мүшелері мойындамады, бірақ кейбір жартылай мойындалған мемлекеттер мойындады, олар:
Туы Қысқаша атауы Толық ресми атауы Мойындаған елдер
1   Таулы Қарабақ Таулы Қарабақ Республикасы Абхазия, Оңтүстік Осетия, Транснистрия
2   Транснистрия Транснистрия Молдов Республикасы Абхазия, Қарабақ, Оңтүстік Осетия

Сыртқы сілтемелерӨңдеу

Тағы қараңызӨңдеу