Басты мәзірді ашу
Олимпиада туы, бірден үш кодқа ие — EUN, IOA ж-е IOP

МОК кодтары — үшәріптік аббревиатура, Халықаралық олимпиада комитетімен (ХОК) жасалған. Бүкіл Ұлттық Олимпиада Комитетіне (ҰОК) ж-е Олимпиада ойындарына қатысатын басқа спортшылар тобына арнайы дайындалған. Олардың негізіне стандарт кодтар алынғанмен ISO 3166-1, олар әрдайым сәйкес бола бермейді.

Қазіргі кодтарӨңдеу

Код Ел / Белгісі ХОК Алғаш қолдану
  Ауғанстан 1899
AFG   Ауғанстан 1936
AHO Үлгі:AHO 1952
ALB   Албания 1972
ALG   Алжир 1964
AND   Андорра 1976 (ҚОО)
ANG   Ангола 1980
ANT   Антийлер (нед.) 1976
ARG   Аргентина 1900
ARM   Армения 1994 (ҚОО)
ARU   Аруба 1988
ASA   Самоа (АҚШ) 1988
AUS   Аустралия 1896
AUT   Аустрия 1896
AZE   Әзірбайжан 1996
  Багам аралдары 1903
BAH   Багам аралдары 1952
BAN   Бангладеш 1984
BAR   Барбадос 1968
BDI   Бурунди 1996
BEL   Бельгия 1900
BEN   Бенин 1980
BER   Бермудалар 1936
BHU   Бутан 1984
BIH   Босния және Герцеговина 1992
BIZ   Белиз 1968
BLR   Беларусь 1994 (ҚОО)
BOL   Боливия 1936
BOT   Ботсвана 1980
BRA   Бразилия 1920
BRN   Бахрейн 1984
BRU   Бахрейн 1988
BUL   Болгария 1896
BUR   Буркина-Фасо 1972
Үлгі:Ту Камбоджи 1907
CAF   Орт. Африка 1968
CAM   Камбоджа 1956
CAN   Канада 1900
CAY   Қаймандар 1976
CGO   Конго Республикасы 1964
CHA   Чад 1964
CHI   Чили 1896
CHN   Қытай 1980 (ҚОО)
CIV   Кот-д’Ивуар 1964
CMR   Камерун 1964
COD   Конго Демократиялық Республикасы 1968
COK   Кук аралдары 1988
COL   Колумбия 1932
COM   Комор аралдары 1996
CPV   Кабо-Верде 1996
CRC   Коста-Рика 1936
CRO   Хорватия 1992 (ҚОО)
CUB   Куба 1900
CYP   Кипр 1980 (ҚОО)
CZE   Чехия 1994 (ҚОО)
  КХДР 1911
DEN   Дания 1896
DJI   Джибути 1984
DMA   Доминика 1996
DOM   Доминикан Респ. 1964
Үлгі:Ту Эквадора 1919
ECU   Эквадор 1924
EGY   Мысыр 1912
ERI   Эритрея 2000
ESA   Сальвадор 1968
ESP   Испания 1900
EST   Эстония 1920
ETH   Эфиопия 1956
Үлгі:Микронезия туы 1923
FIJ   Фиджи 1956
FIN   Финляндия 1908
FRA   Франция 1896
FSM   Микронезия 2000
  Габон 1927
GAB   Габон 1972
GAM   Гамбия 1984
GBR   Ұлыбритания 1896
GBS   Гвинея-Бисау 1996
GEO   Грузия 1994 (ҚОО)
GEQ   Экваторлық Гвинея 1984
GER   Германия 1896
GHA   Гана 1952
GRE   Грекия 1896
GRN   Гренада 1984
GUA   Гватемала 1952
GUI   Гвинея 1968
GUM   Гуам 1988 (ҚОО)
GUY   Гайана 1948
Үлгі:Хаити туы 1931
HAI   Гаити 1924
HKG   Гонконг 1952
HON   Гондурас 1968
HUN   Мажарстан 1896
Үлгі:Исландия туы 1935
INA   Индонезия 1952
IND   Үндістан 1900
IRI   Иран 1948
IRL   Ирландия 1924
IRQ   Ирак 1948
ISL   Исландия 1912
ISR   Израиль 1952
ISV   Вирджиндер (АҚШ) 1968
ITA   Италия 1896
IVB   Вирджиндер (брит.) 1984
Үлгі:Ямайка туы 1947
JAM   Ямайка 1948
JOR   Иордания 1980
JPN   Жапония 1912
  Қазақстан 1951
KAZ   Қазақстан 1994 (ҚОО)
KEN   Кения 1956
KGZ   Қырғызстан 1994 (ҚОО)
KIR   Кирибати 2004
KOR   Корея Республикасы 1948 (ҚОО)
KSA   Сауд Арабиясы 1972
KUW   Кувейт 1968
Үлгі:Лаос туы 1955
LAO   Лаос 1980
LAT   Латвия 1924 (ҚОО)
LBA   Ливия 1964
LBR   Либерия 1956
LCA   Сент-Лусия 1996
LES   Лесото 1972
LIB   Ливан 1948 (ҚОО)
LIE   Лихтенштейн 1936 (ҚОО)
LTU   Литва 1924
LUX   Люксембург 1912
Үлгі:Малави туы 1959
MAD   Мадагаскар 1964
MAR   Марокко 1960
MAS   Малайзия 1964
MAW   Малави 1972
MDA   Молдова 1994 (ҚОО)
MDV   Мальдивтер 1988
MEX   Мексика 1900
MGL   Моңғолия 1964 (ҚОО)
MHL   Маршалл аралдары 2008
MKD   Македония 1996
MLI   Мали 1964
MLT   Мальта 1928
MNE   Черногория 2008
MON   Монако 1920
MOZ   Мозамбик 1980
MRI   Маврикий 1984
MTN   Мавритания 1984
MYA   Мьянма 1992
Үлгі:Намибия туы 1963
NAM   Намибия 1992
NCA   Никарагуа 1968
NED   Нидерланд 1900
NEP   Непал 1964
NGR   Нигерия 1952
NIG   Нигер 1964
NOR   Норвегия 1900
NRU   Науру 1996
NZL   Жаңа Зеландия 1920
Үлгі:Оман туы 1967
OMA   Оман 1984
Үлгі:Пәкістан туы 1971
PAK   Пәкістан 1948
PAN   Панама 1928
PAR   Парагвай 1968
PER   Перу 1936
PHI   Филиппиндер 1924
PLE   Палестина 1996
PLW   Палау 2000
PNG   Папуа — Жаңа Гвинея 1976
POL   1924 (ҚОО)
POR   Португалия 1912
PRK   КХДР 1964 (ҚОО)
PUR   Пуэрто-Рико 1948
Үлгі:Қатар туы 1975
QAT   Катар 1984
Үлгі:Молдавия туы 1979
ROU   Румыния 1900
RSA   Оңт. Африка 1904
RUS   Ресей 1900
RWA   Руанда 1984
Үлгі:Сент-Китс пен Невис туы 1983
SAM   Самоа 1984
SEN   Сенегал 1964
SEY   Сейшельдер 1980
SIN   Сингапур 1948
SKN   Saint Kitts and Nevis 1996
SLE   Сьерра-Леоне 1968
SLO   Словения 1992 (ҚОО)
SMR   Сан-Марино 1960
SOL   Соломон аралдары 1984
SOM   Сомали 1972
SRB   Сербия 1912
SRI   Шри-Ланка 1948
STP   Сан-Томе және Принсипи 1996
SUD   Судан 1960
SUI   Швейцария 1896
SUR   Суринам 1960
SVK   Словакия 1994 (ҚОО)
SWE   Швеция 1896
SWZ   Эсватини 1972
SYR   Сирия 1948
Үлгі:Тәжікстан туы 1987
TAN   Танзания 1964
TGA   Тонга 1984
THA   Тайланд 1952
TJK   Тәжікстан 1996
TKM   Түрікменстан 1996
TLS   Тимор-Лесте 2004
TOG   Того 1972
TPE   Тайуан 1984
TRI   Тринидад және Тобаго 1948
TUN   Тунис 1960
TUR   Түркия 1908
TUV   Тувалу 2008
Үлгі:Уганда туы 1991
UAE   БАӘ 1984
UGA   Уганда 1956
UKR   Украина 1994 (ҚОО)
URU   Уругвай 1924
USA   АҚШ 1896
UZB   Өзбекстан 1994 (ҚОО)
Үлгі:Вануату туы 1995
VAN   Вануату 1988
VEN   Венесуэла 1948
VIE   Вьетнам 1952
VIN   Сент-Винсент және Гренадиндер 1988
Үлгі:Йемен туы 1999
YEM   Йемен 1992
Үлгі:Замбия туы 2003
ZAM   Замбия 1968
ZIM   Зимбабве 1980
Үлгі:Зимбабве туыz 2007

Қолданылмайтын кодтарӨңдеу

Кетіп қалған ҰОК кодтарыӨңдеу

Код Страна / обозначение ХОК Қолдану период Ескертпелер
BOH Үлгі:ООелі 1900 1912 Сол кезде бұл ел Аустро-Мажарстан құрамында болған. Қазір негізінен Үлгі:ООелі (CZE)
BOR Үлгі:ООелі 1952 Қазір Үлгі:Малайзия туы Малайзия құрамында (MAS)
BWI Үлгі:ООелі 1960 Қазір бірнеше тәуелсіз елге бөлініп кеткен.
FRG Үлгі:ООелі 1968 1988 Батыс Алманияны білдіру үшін қолданылған. Алманияның бірігуіне қарамастан аты бұрынғыша қалды, коды өзгерді
GDR Үлгі:ООелі 1968 1988 Қазір Үлгі:Алмания туы Алмания құрамында (GER)
MAL Үлгі:ООелі 1956 1960 Қазір Үлгі:Малайзия туы Малайзия құрамында(MAS)
SAA Үлгі:ООелі 1952 Қазір Үлгі:Алмания туы Алмания (GER)
SCG Үлгі:ООелі 2004 2006 Қазір Үлгі:Сербия туы Сербия (SRB) ж-е Үлгі:Черногория туы Черногорияға бөлініп кетті. (MNE)
TCH Үлгі:ООелі 1920 1992 Қазір Үлгі:Словакия туы Словакию (SVK) ж-е Үлгі:Чехия туы Чехия елдеріне бөлінген (CZE)
UAR Үлгі:ООелі 1960 1968 Сейчас разделена на Үлгі:Ту Египта Египет (EGY) и Үлгі:Ту Сирии Сирию (SYR)
URS Үлгі:ООелі 1952 1988 Қазір бірнеше тәуелсіз елдерге бөлініп кетті.
YAR Үлгі:ООелі 1984 1988 Қазір Үлгі:Йемен туы Йемен (YEM)
YMD Үлгі:ООелі 1988 Қазір Үлгі:Йемен туы Йемена құрамында (YEM)
YUG Үлгі:ООелі 1920 1992 Қазір бірнеше тәуелсіз елге бөлініп кеткен

Аты өзгертілген елдердің туыӨңдеу

Код Ел / Белгісі ХОК Қолдану периоды Ескертпе
BIR   Бирма 1948 1988 Қазір Үлгі:ООелі (MYA)
CEY 1948 1972 Қазір Үлгі:ООелі (SRI)
DAH 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BEN)
HBR 1968 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BIZ)
NRH 1964 Қазір Үлгі:ООелі (ZAM)
RHO Родезия 1928 1964 Қазір Үлгі:ООелі (ZIM)
ROC 1932 1976 (ҚОО) Қазір Үлгі:ООелі (CHN) и Үлгі:ООелі (TPE)
VOL 1972 Қазір Үлгі:ООелі (BUR)
YUG Югославия 1996 2002 Аты өзгертілген: Үлгі:ООелі (SCG)
ZAI Заир 1984 1996 Қазір Үлгі:ООелі (COD)

Әдейі кодтарӨңдеу

Бұл кодтар бір-ғана елді көрсетпеген Олимпиада Комитетері тарапынан қолданылатын ту. Қазір бұл кодтар қолданылмайды бірақ қолданылуй мүмкін.

Код Страна / обозначение МОК Период использования Примечания
ANZ Үлгі:Австралазия ту Австралазия 1908 1912 Эта команда представляла на Играх Австралию и Новую Зеландию
EUA Үлгі:Ту Объединённой германской команды Объединённая германская команда 1956 1964 Эта команда представляла на Играх ГДР, Западный Берлин и ФРГ
EUN   Объединённая команда 1992 З 1992 После КСРО шашырауы 12 бывших республик объединились для участия в Играх
IOA   Индивидуальные участники 2000 Этот код использовался для обозначения спортсменов из Восточного Тимора, которым не разрешили представлять свою страну
IOP   Независимые олимпийские участники 1992 Бұл код БҰҰ санкциялары салдарынан Югославия спортшыларына өз елінің атынан шыға алмағаны үшін арналған
ZZX Аралас команда 1896 1904 Бұл код бір топта бірнеше елдің спортшылары қатысқан әр жарыста қолданылды

ИсточникиӨңдеу